Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ασφυκτιά η επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη

Ασφυκτιά η επιχειρηματικότητα στην Ξάνθη

0
pita moraitis 2017

Ευχές αλλά και απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2017 στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΕΒΕ Ξάνθης

Πλήθος κόσμου. Απόντες οι βουλευτές. Παραεμπόριο – 12% – Γκίνες – ΒΑΑ και Πνευματικά Δικαιώματα στον απολογισμό του προέδρου

Με την ενδεικτική φράση: «Φέτος δεν βραβεύουμε επιχειρήσεις του νομού γιατί όλες όσες άντεξαν την λαίλαπα της φοροκαταιγίδας και τα μνημόνια 7 χρόνια τώρα είναι δικαιούχες για βράβευση…», ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης έδωσε το στίγμα της κατάστασης που επικρατεί στην επιχειρηματικότητα του νομού. Σ’ αυτό συμφώνησαν και ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων καθώς και ο ειδικός εντεταλμένος τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης όπως και οι δήμαρχοι του νομού, όλοι όσοι παραβρέθηκαν δηλαδή και απηύθυναν χαιρετισμό στη καθιερωμένη κοπή της πίτας του ΕΒΕ κατά την οποία είθισται να γίνεται κι ένας απολογισμός της χρονιάς. Κατήφεια, απαισιοδοξία και για την ζοφερή – όπως χαρακτηρίστηκε – εικόνα του επιχειρείν στο νομό και λίγες μόνο «φωτεινές» στιγμές η κατάκτηση του ρεκόρ Γκίνες για την καριόκα της Ξάνθης καθώς και η περίπτωση της εταιρείας εμπορίας κρεάτων «Αφοι Παπαδόπουλοι» που παρουσίασαν μια «καλή είδηση» ένα σποτάκι με τις δράσεις της εταιρείας που έχει μια καθετοποιημένη μορφή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ΕΒΕ.

panteleimon 2017Ο Μητροπολίτης και …το μοντέλο της Θράκης

Ευλόγησε και έκοψε την πίτα του ΕΒΕ Ξάνθης ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και στον χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού μας, λόγω της υπερφορολόγησης. Μάλιστα – όπως το συνηθίζει να διανθίζει τον λόγο του με υπαρκτά γεγονότα– αναφέρθηκε σε μια συνάντηση που είχε με υπουργό σε κάποιο υπουργείο που πήγε για θέματα της εκκλησίας και όταν άκουσε τον υπουργό να του λέει ότι υπάρχει και θα εφαρμοστεί το μοντέλο της Θράκης δεν άντεξε – όπως είπε – και του απάντησε πως αυτό το μοντέλο το ακούμε χρόνια τώρα στα λόγια αλλά δεν το είδαμε ποτέ και πως αν η κυβέρνηση δεν μειώσει την φορολογία και δεν δώσει αναπτυξιακά κίνητρα η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη θα συνεχίζει να είναι η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας και της Ε.Ε. Μια θέση που χειροκροτήθηκε από το πολυπληθές κοινό και πάνω στην οποία υπερθεμάτισαν όλοι οι υπόλοιποι μετέπειτα λαλήσαντες.

32% αύξηση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις είχε η Ξάνθη το 2016

Αυτό ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που κατέθεσε ο κ. Αμοιρίδης επισημαίνοντας πως ο αείμνηστος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης έθεσε ως προτεραιότητα του σχεδιασμού του την τουριστική ανάπτυξη της περιφέρειας και αυτή η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Αναφέρθηκε επίσης και στο βραβείο Γκίνες επισημαίνοντας πως η περιφέρεια το έχει προβάλλει και το έχει συμπεριλάβει στο ευρύτερο σχεδιασμό προβολής της το 2017 που έχει κηρυχθεί από τον Γιώργο Παυλίδη ως έτος τουρισμού για την ΑΜΘ.

Ευχές και …αναμνήσεις

Ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης σημείωσε πως το 2016 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλους και πως ευελπιστεί πως το 2017 που θα αρχίσει να υλοποιείται το Leader να υπάρξει μια κινητικότητα να γίνουν επενδύσεις και να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Ανέφερε δε πως ο δήμος Αβδήρων δίνει έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη και πως συνεργάζεται με τον Επιμελητήριο σε δράσεις και προγράμματα προβολής. Η κα Παρτσαλίδου εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Ξάνθης μετέφερε τις ευχές του, ενώ ο δήμαρχος Τοπείρου αναφέρθηκε στον πατέρα και ιδρυτή της εταιρείας Αφοι Παπαδόπουλοι και συγκινήθηκε ενθυμούμενος τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον εκλιπόντα πατέρα του αλλά και με τον ίδιο. Ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τον 2017 και αναφέρθηκε στην συνεργασία που είχε ο δήμος του με το ΕΒΕ για την καταπολέμηση του παραεμπορίου. Τις ευχές της για καλύτερο 2017 εξέφρασε και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου.

kosmos 2017Παρεμπόριο – 12% – Γκίνες – ΒΑΑ και Πνευματικά Δικαιώματα από τον πρόεδρο του ΕΒΕ

Στην ομιλία του ο οικοδεσπότης κ. Μωραϊτης δεν έκανε λεπτομερή απολογισμό των δράσεων του ΕΒΕ αλλά στάθηκε μόνο σε δύο τρία σημεία που δίνουν και το στίγμα της χρονιάς που πέρασε. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο παραεμπόριο επιρρίπτοντας ευθύνη στην πολιτεία για την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις δεινοπαθούν και το κράτος έχει απώλεια εσόδων δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές ωστόσο δεν κάνει τίποτε. Αναφέρθηκε στα μέτρα για την πάταξη της μαύρης εργασίας και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που το χαρακτήρισε «εξοντωτικό». Επίσης υπογράμμισε το συγκριτικό πλεονέκτημα της γεωθερμίας που έχει ο νομός μας και ανέφερε την επένδυση των Πλαστικών Θράκης στο εράσμιο ως καλό παράδειγμα αξιοποίησης της όπως επίσης και τον αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο του ζεόλιθου που όπως είπε τα 7/10 της παγκόσμιας παραγωγής βρίσκονται στον Έβρο και είναι «κλειδωμένα». Τέλος ενημέρωσε για τις προσπάθειες των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ για την απόδοση των οφειλών του 12% και την συνέχιση της επιδότησης του κόστους εργασίας και ανέφερε πως την προσεχή Τετάρτη θα παρουσιαστεί το πρώτο σκέλος της μελέτης των νομικών που έχουν αναλάβει να εκπονήσουν το νομοθέτημα – κατόπιν ανάθεσης από τα Επιμελητήρια – και θα αφορά την πληρωμή των οφειλών ενώ μέχρι της 12/2/2017 σύμφωνα με την διαβεβαίωση που έχει θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο. Επίσης αναφέρθηκε στο βραβείο Γκίνες ως ευόδωση μιας εθελοντικής προσπάθειας αλλά και στην επιτυχία της 3ης Γενικής έκθεσησ που είχε επισκεψιμότητα για Γκίνες – όπως είπε – (28.500 επισκέπτες) καθώς και στην επιτυχημένη προσπάθεια προβολής της καριόκας αλλά και του νομού μας με την αποστολή του ΕΒΕ στην Ολυμπία κατά την περίοδο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αποτυχία του δήμου μας να πάρει χρήματα από το ΒΑΑ μέσω του οποίου το ΕΒΕ υπέβαλλε πρόταση για δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων και ζήτησε από τον κ. Αμοιρίδη να βοηθήσει να μοιραστεί δίκαια η πίτα του ΒΑΑ. Τέλος αναφέρθηκε σχεδόν επιγραμματικά στο ζήτημα του νόμου για τα Πνευματικά δικαιώματα και τις προσπάθειες της ΚΕΕΕ να ψηφιστεί ο νόμος Μπαλτά όπως κατατέθηκε πριν την τροποποίηση του Ιουνίου του 2016.Να σημειώσουμε ότι το φλουρί της πίτας του ΕΒΕ έτυχε ο δήμαρχος Μυκης κ. Καπζά που έλαβε ως δώρο μια αναμνηστική πλακέτα ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ήταν παντελής η απουσία των βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …