Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε «ελεύθερη πτώση» τα εισοδήματα των κατοίκων της ΑΜ-Θ

Σε «ελεύθερη πτώση» τα εισοδήματα των κατοίκων της ΑΜ-Θ

0
lires

Μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 132 ευρώ για το 2014 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από εργαζόμενους του δημοσίου

Ρευστοποιούν χρυσές λίρες οι Έλληνες για να επιβιώσουν – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι πωλούν εκτός τραπεζών

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα εισοδήματα των κατοίκων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτυπώνονται με εύγλωττο τρόπο στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2014.

Η ΑΜ-Θ ανάμεσα στις 4 περιφέρειες με την μεγαλύτερη μείωση

Σε όλη τη χώρα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε σε 9 από τις 13 περιφέρειες. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη Στερεά Ελλάδα (3,5%), ακολουθεί η Πελοπόννησος (1,9%), η Κεντρική Μακεδονία (1,3%) και η ΑΜ-Θ με μείωση 1,2%. Το ΑΕΠ αυξήθηκε σε 4 μόνο περιφέρειες: στην Κρήτη (1,4%), στα Ιόνια Νησιά (0,5%), στη Δυτική Ελλάδα (0,4%) και στο Νότιο Αιγαίο (0,1%). Συγκεκριμένα, στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ έφτανε το 2013 τα 11.498 ευρώ, ενώ το 2014 μειώθηκε στα 11.366 ευρώ. Η ΑΜ-Θ στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της χώρας συμβάλλει με ποσοστό 3,9%.

Στην ΑΜ-Θ, επίσης, η μεγαλύτερη ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά κλάδο το 2014 προήλθε από το δημόσιο (δημόσια διοίκηση, άμυνα, εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας). Ακολουθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το εμπόριο, τις μεταφορές, την εστίαση και τα τουριστικά καταλύματα.

Οι Έλληνες ρευστοποιούν τις λίρες τους μέσα στην κρίση

Ένα ακόμη στοιχείο που καταγράφει την οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων τα χρόνια αυτά, είναι ο υπερδιπλάσιος αριθμός χρυσών λιρών Αγγλίας που ρευστοποίησαν οι Έλληνες το 2016, σε σχέση με αυτές που αγόρασαν, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις βαριές οικονομικές τους υποχρεώσεις (πληρωμή φόρων, ΕΝΦΙΑ, προκαταβολή ΦΠΑ κλπ). Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), που επεξεργάστηκε τις αγοραπωλησίες στη διάρκεια του 2016, δείχνουν ότι πέρυσι οι πολίτες εξαργύρωσαν συνολικά 56.972 χρυσές λίρες έναντι 27.080 που αγόρασαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2015, οπότε είχαμε και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (28 Ιουνίου), οι οποίοι συνεχίζονται έως σήμερα, παρατηρήθηκε η εξής εικόνα: το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος, πριν από τα capital controls, ρευστοποιήθηκαν 15.811 λίρες και αγοράστηκαν 10.524, ενώ μετά την επιβολή των capital controls, το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015, εξαργυρώθηκαν 7.291 και αγοράστηκαν 10.827, προφανώς γιατί αρκετοί συμπολίτες μας είχαν διαθέσιμη ρευστότητα και επέλεξαν εκτός των άλλων (αγορές αυτοκινήτων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών) να αγοράσουν και χρυσές λίρες. Μάλιστα από μια μελέτη των στοιχείων της ΤτΕ, προκύπτει ότι από το ξεκίνημα της κρίσης, το 2009, είναι εμφανής η αντίδραση του κοινού τον Οκτώβριο του 2009 (εξαργυρώθηκαν 316.143 τεμάχια και αγοράσθηκαν 180.493 τεμάχια) κυρίως από τον φόβο του «άγνωστου» που ερχόταν, ενώ χρονιά-ρεκόρ ήταν το 2011, όταν συνολικά η ΤτΕ πούλησε 146.867 χρυσές λίρες Αγγλίας και αντίστοιχα αγόρασε 122.686.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι πωλούν, κυρίως εκτός τραπεζών

Η νόμιμη οδός για την αγορά ή πώληση χρυσών λιρών είναι αυτή μέσω των υποκαταστημάτων της Τραπέζης της Ελλάδος και της Τραπέζης Πειραιώς. Ωστόσο, οι σύγχρονοι σαράφηδες συνεχίζουν να κάνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά «χρυσές δουλειές», λόγω της άμεσης ανάγκης αρκετών πολιτών να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους ή να αποκτήσουν ρευστότητα χωρίς να εμπλακούν στις τραπεζικές διαδικασίες. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινίζει ότι οι λίρες έχουν διαφορετική αξία ανάλογα με το βάρος τους και την περιεκτικότητά τους σε χρυσό. Η εκτίμηση της αξίας τους γίνεται στην τράπεζα. Για τους επενδυτές του χρυσού μεγάλη προσοχή εφιστάται στην προέλευσή του. Νόμιμη και διασφαλισμένη αγορά ως προς την ποιότητα και την αξία του χρυσού εγγυώνται μόνο οι τράπεζες, οι οποίες διακινούν τον επενδυτικό χρυσό.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…