Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε «χειμερία νάρκη» η Ξάνθη για τρίτη μέρα

Σε «χειμερία νάρκη» η Ξάνθη για τρίτη μέρα

0
kosynthos 2

Κλειστά τα σχολεία και το ΔΠΘ- Μόνο με αλυσίδες η κίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο

Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ μέχρι τις 8μ.μ.– Σε επιφυλακή και το «Βοήθεια στο Σπίτι». Διακοπές ρεύματος στην πόλη λόγω υπερφόρτωσης του δικτύο

Λευκό «ποδαρικό» έκανε το 2017 και στην Ξάνθη. Η βαρυχειμωνιά του Γενάρη συνεχίζεται για δεύτερη μέρα με εντονότερα φαινόμενα ωστόσο όχι ακραία. Ειδικότερα από το βράδυ της Δευτέρας άρχισε πρώτα να πέφτει χιονόνερο και στη συνέχεια ασθενής χιονόπτωση εντονότερη κατά διαστήματα αλλά ωστόσο σταθερή μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε και υποχώρησε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να το …ξαναστρώσει στους δρόμους και στα πεζοδρόμια σε κάμπους και βουνά Η ορεινή περιοχή έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα τόσο πρόσβασης όσο και χαμηλών θερμοκρασιών καθώς στη Σταυρούπολη και στους γύρω οικισμούς όσο και στους οικισμούς του δήμου Μύκης επικρατεί ολικός παγετός με το θερμόμετρο να μην ξεκολλά από τα -5,-7,-8 έως και -12 σε Λειβαδίτη και Δασικό χωριό.

kosynthos 3Στο 8ο χιλιόμετρο η Τροχαία δεν αφήνει κανένα όχημα να κινηθεί χωρίς αλυσίδες

Σ’ όλο το ορεινό οδικό δίκτυο από προχθές τα αυτοκίνητα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες και γι αυτό φροντίζει η Τροχαία Ξάνθης που έχει σταθμεύσει με περιπολικό στο 8ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Σταυρούπολης και διενεργεί ελέγχους επιτρέποντας μόνο την κίνηση με αντιολισθητικές αλυσίδες σ’ όλο το ορεινό οδικό δίκτυο. Κι αυτό είναι επιβεβλημένο καθώς ο δρόμος προς Σταυρούπολη και προς Σμίνθη και Εχίνο είναι …γυαλί από τον παγετό. Παρά το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έριξε 200 τόνους αλάτι και διέθεσε στην «μάχη» κατά του χιονιά 3 αλατιέρες 3 γκρέιντερ για να κρατηθεί ανοιχτό όλο το οδικό δίκτυο του νομού αυτό επιτεύχθηκε μόνο στους πεδινούς δήμους καθώς στους ορεινούς ήταν μεν ανοιχτό αλλά με αλυσίδες ενώ ο δρόμος των Θερμών – Αγίου Κωνσταντίνου έκλεινε και άνοιγε κατά διαστήματα ενώ το Δασικό Χωριό ήταν άδειο από κόσμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την νομό Ξάνθης χρειάζονται αλυσίδες: Ε.Ο. Ξάνθης– Σταυρούπολης Δράμας από 4ο χλμ. και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο πρώην δήμο Σταυρούπολης, Ε.Ο. Ξάνθης – Εχίνου, από 4ο χλμ. και κατά μήκος της Ε.Ο. Ξάνθης – Μ.Σ. Αγ. ΚΩΝ/ΝΟΥ, Επ. Οδικό δίκτυο δήμου Μύκης. Στις δημοτικές οδούς εντός οικισμών του δήμου Αβδήρων (νοτιοανατολικό τμήμα του νομού). Δημοτικές οδούς εντός των οικισμών του δήμου ΤΟΠΕΙΡΟΥ (νοτιοδυτικό τμήμα του νομού).Να σημειώσουμε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης επισκέφτηκε τον Εχίνο και την Σταυρούπολη το μεσημέρι της Τρίτης. Με δυο αλατιέρες και 3 DCD καθαρίζουν τους δρόμους στο δήμο Μύκης και ο δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά εκφράζει την ανησυχία του πως αν συνεχιστεί η χιονόπτωση και η κακοκαιρία θα ενταθούν τα προβλήματα ιδιαιτέρως αν υπάρξουν διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι στιγμής πάντως όλα είναι υπό έλεγχο – τόνισε ο κ. Καπζά και δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί στον δήμο Μύκης. Υπό ελέγχο είναι η κατάσταση στην πόλη της Ξάνθης όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Ταρενίδης με όλες τις κεντρικές οδούς ανοιχτές, όπως και την Π. Πόλη και τα Κιμμέρια.

Κλειστά τα σχολεία και το ΔΠΘ – Κλειστό το αεροδρόμιο Χρυσούπολης αλλά ανοιχτή η Εγνατία στην ΑΜΘ

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρη κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Ξάνθης, λόγω των εκτάκτων καιρικών συνθηκών (χιονοπτώσεων, παγετού και ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών) που επικρατούν στην ΠΕ Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι– σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα με τα σχολεία εντοπίζεται κυρίως στον παγετό και στο γεγονός ότι έχουν παγώσει οι βρύσες και όχι στην πρόσβαση ή στην θέρμανση καθώς όλες οι σχολικές μονάδες είναι εφοδιασμένες με πετρέλαιο. Επίσης κλειστό παραμένει από την Δευτέρα και το ΔΠΘ καθώς και το ΤΕΙ Καβάλας. Χθες επίσης ήταν κλειστό και το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Να σημειώσουμε ότι η κίνηση στην Εγνατία στην ΑΜΘ γινόταν κανονικά, όχι όμως και στην Εγνατία στην κεντρική Μακεδονία που ήταν πιο έντονα τα φαινόμενα.

Ανοιχτή η αγορά της πόλης αλλά παγωμένη η κίνηση

Επίσης κλειστά είναι και τα Φροντιστήρια της πόλης αλλά ανοιχτοί οι Παιδικοί του δήμου Ξάνθης για να υποδεχτούν τα μικρά παιδιά των εργαζόμενων γονέων. Ανοιχτή είναι και η αγορά της Ξάνθης όπου από την Δευτέρα έκαναν ντεμπούτο οι εκπτώσεις ωστόσο σχεδόν μηδενική είναι η κίνηση.

Ανοιχτά τα ΚΑΠΗ μέχρι τις 8μ.μ.– Σε επιφυλακή και το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Σύμφωνα με πληροφορίες μας δυο άτομα προσήλθαν στον δήμο Ξάνθης επικαλούμενοι αδυναμία να καλύψουν οικονομικά την θέρμανσή τους και ζητώντας μέριμνα ωστόσο όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΚΠΑ κ. Θεοδωρίδης παρότι ο δήμος έδειξε προθυμία να τους βοηθήσει δεν έκαναν αίτημα και δεν δόθηκε συνέχεια. Δια παν ενδεχόμενο ο κ. Θεοδωρίδης έδωσε εντολή να είναι ανοιχτά μέχρι το βράδυ τα ΚΑΠΗ του δήμου προκειμένου να βοηθηθεί όποιος το έχει ανάγκη ενώ και οι υπάλληλοι του Βοήθεια στο Σπίτι είναι σε επιφυλακή προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη.

Απαγορεύτηκε το κυνήγι

Σύμφωνα με ενημέρωση μας από το Δασαρχείο Ξάνθης απαγορεύτηκε το κυνήγι σ’ όλη την ΑΜΘ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό προβλέπεται από το Π.Δ., 8969 αρθ. 258.

Διακοπές ρεύματος στην πόλη λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου

Χθες σημειώθηκαν ολιγόλεπτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην πόλη και όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως οφείλονται στην υπερφόρτωση του δικτύου λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ρεύματος. Η άμεση επέμβαση του μοναδικού συνεργείου της ΔΕΗ απέτρεψε την πολύωρη διακοπή που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…