Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Ψαλτήρι» για την παραχώρηση του «Φ. Αμοιρίδης» στη Γενική Έκθεση

«Ψαλτήρι» για την παραχώρηση του «Φ. Αμοιρίδης» στη Γενική Έκθεση

0
dimotiko ian 2017

Αντέδρασε η αντιπολίτευση στο να συμβληθεί εκ νέου ο δήμος με την εταιρία που προκάλεσε ζημιές στην περσινή διοργάνωση

Καταψήφισε η αντιπολίτευση το προσχέδιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του δήμου, κάνοντας λόγο για απουσία δράσης και γραφειοκρατική διαδικασία

Φωτό: Ο δήμαρχος κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα για το 2017

Για λίγα μόνο λεπτά διήρκησε το καλό κλίμα στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης για το 2017. Ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και μερίμνησε, ως είθισται, και για τους δημοσιογράφους που είχαν τη δική τους βασιλόπιτα.

Η αξιοποίηση ενός «φιλέτου»

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εκτός ημερησίας ερωτήσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης ρώτησε γιατί δεν αξιοποιήθηκε ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το ακίνητο που στεγάζεται σήμερα η Attica Bank και ο δήμαρχος του απάντησε ότι το ακίνητο υπήχθη στο νόμο για τα αυθαίρετα και έπρεπε να διατηρήσει τη χρήση που είχε, δηλαδή ως γραφεία, καθώς δεν ήταν βέβαιο αν είχε τις προδιαγραφές για να πάρει άδεια ως υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στον «αέρα» το Κτηματολόγιο στο Δροσερό

Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου ρώτησε αν το Δροσερό έχει μπει στο κτηματολόγιο, αν υπάρχει αποτύπωση σε χάρτες και αν υπάρχουν οδοί και αριθμοί και ο δήμαρχος του απάντησε ότι ναι μεν μπήκε στο κτηματολόγιο, αλλά οι δηλώσεις ήταν ελάχιστες και δεν υπήρξε ούτε μετά τη λήξη της προθεσμίας κάποια συμπληρωματική αίτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά κτήματα να βρίσκονται «στο αέρα» και στη διάθεση του Δημοσίου να τα καταλάβει αν ενεργοποιηθεί με τις όποιες συνέπειες για τον πληθυσμό του συνοικισμού.

Ξανά το ΒΑΑ «μήλον της έριδος»

Ερώτηση για την απόρριψη του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και τη μη ευδοκίμηση της ένστασης που υπέβαλε ο δήμος Ξάνθης κατέθεσε ο Νίκος Ανταμπούφης ξεσηκώνοντας μία θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ο Θανάσης Ξυνίδης χρέωσε στο δήμαρχο ότι δεν υπάρχει μία συλλογική στρατηγική δράσης, η οποία και συντέλεσε στην χαμηλή βαθμολόγηση και ο Δημήτρης Μπένης διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι: «όταν σας ζητούσαμε να μας πείτε τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις του δήμου, λέγατε να μη μιλάμε για να μη μας τις κλέψουν!». Ο δήμαρχος επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η πρόταση έγινε δεκτή και αυξήθηκε η βαθμολογία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει η κατάταξη, και ότι μοναδική υστέρηση του δήμου ήταν στην ωριμότητα των μελετών. Στο τέλος, επεσήμανε έντονα ότι όταν τέθηκε το θέμα προς συζήτηση η αντιπολίτευση απείχε!

Διαμαρτυρία για τον γραμματέα

Ο Θανάσης Ξυνίδης έθεσε το θέμα της δυσαρέσκειας που, όπως είπε, έχει συγκεντρώσει ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Γκοδοσίδης, εξηγώντας ότι: «οι αρμοδιότητές του, που καθορίζονται από το νόμο, αφορούν μόνο σε θέματα συντονισμού και λειτουργίας των υπηρεσιών, ενώ αυτός ακούει τους δημότες και τα παράπονά τους, λειτουργώντας ως ένας ακόμη αντιδήμαρχος». Ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος αρκέστηκε να απαντήσει μόνο ότι για πρώτη φορά καλύπτεται η θέση γενικού γραμματέα και ότι ο κ. Γκοδοσίδης υπηρετεί το έργο του δήμου.

10 προσλήψεις προγραμματίζει ο δήμος

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού ανταποδοτικών του δήμου. Ο δήμος Ξάνθης, σύμφωνα με την εισήγηση, προτίθεται να προσλάβει τέσσερις οδηγούς, τρεις εργάτες και τρεις ηλεκτρολόγους. Ο Θανάσης Ξυνίδης σχολίασε ότι με βάση πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις που αφορούν τα γνωστά «δίμηνα» πρέπει να είμαστε φειδωλοί και προσεκτικοί καθώς όσοι τα ψηφίζουν μπορεί να βρεθούν εκτεθειμένοι. Ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα εν προκειμένω καθώς, αφού έχουν περάσει από τον έλεγχο νομιμότητας της ΑΔΜΘ και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση μέχρι να έρθει  η έγκριση μάλλον για το… 2018 αναμένονται οι προσλήψεις.

Παραίτηση μέλος με 2 χρόνια καθυστέρηση

Τη θέση του παραιτηθέντος από τη θέση του μέλους ΔΣ Δημοσθένη Καμαρίδη στο Κέντρο Πολιτισμού αναλαμβάνει κατόπιν ομόφωνης απόφασης ο Αθανάσιος Χατζηαντωνίου, που προστίθεται στη Διοίκηση του Νομικού Προσώπου από την πλευρά της εκπροσώπησης των δημοτών. Ο Δημοσθένης Καμαρίδης, είχε προταθεί για τη θέση, ωστόσο δεν συμμετείχε ποτέ στο ΔΣ, καθώς η συμμετοχή του αδερφού του Ιπποκράτη του στερούσε το δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, εύλογα ο κ. Ανταμπούφης ρώτησε, αφού αυτό ήταν εξαρχής γνωστό γιατί χρειάστηκαν δύο και πλέον χρόνια για να γίνει η αντικατάσταση, αλλά απάντηση δεν πήρε.

“Γης Μαδιάμ” για την παραχώρηση του κτιρίου για την έκθεση του ΕΒΕ

Η παραχώρηση του κλειστού Γυμναστηρίου «Φίλιππος Αμοιρίδης» για τη διοργάνωση της Γενικής Έκθεσης που προτίθεται να πραγματοποιήσει το Επιμελητήριο Ξάνθης στις 22-26 Μαρτίου ήταν αυτό που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες αντιδράσεις. Ο δήμος το παραχώρησε πέρυσι στην ίδια εταιρία που ανέλαβε τη διοργάνωση για λογαριασμό του ΕΒΕ αντί τιμήματος 1.500 € με εγγυητική ύψους 2.000 €. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας, «η διοργανώτρια εταιρία, χωρίς καμία ενημέρωση προς το δήμο Ξάνθης, χρησιμοποίησε τη νότια είσοδο του γηπέδου ως προέκταση του χώρου, καρφώνοντας μεταλλικά υποστυλώματα στην οροφή της ηλεκτρικής μονάδας του. Η ενέργεια αυτή δημιουργεί προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των μετασχηματιστών και στον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα παροχών, καθώς επιτρέπει την εισροή υδάτων κατά τους χειμερινούς κυρίως μήνες. Τα υποστυλώματα εγκαταλείφθηκαν εκτεθειμένα μετά το πέρας της έκθεσης». Ακόμη, «δεν τηρήθηκαν εξ ολοκλήρου οι συμβατικές υποχρεώσεις για την καθαριότητα του χώρου», ενώ «τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν μετά από επανειλημμένες οχλήσεις μας (σ.σ. της υπηρεσίας) και προκειμένου να επιστραφεί η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή, ύψους 2.000€».

Η στάση αυτή, καθώς και οι ίδιοι όροι που επιβάλλονται εκ νέου στην εταιρία, προκάλεσαν τις οξύτατες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον Θανάση Ξυνίδη, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί δεν κατέπεσε η εγγυητική και με ποιες δικλείδες ασφαλείας ο δήμος προτίθεται εκ νέου να συμβληθεί με την ίδια εταιρία. Ο Δημήτρης Μπένης πρότεινε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να εποπτεύει όλη τη διαδικασία κατά τη λειτουργία της έκθεσης και ο Νίκος Ανταμπούφης τόνισε ότι και μόνη η παραβίαση, που διαπιστώθηκε ήταν αρκετή για να καταπέσει η εγγυητική και ζήτησε να μάθει ποιος πήρε την απόφαση για την επιστροφή της. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η σύμβαση της παραχώρησης πρέπει να γίνει με το ΕΒΕ και ο κ Τσιακίρογλου πρότεινε η εγγυητική να είναι της τάξης των 10.000 €, αφού οι 2.000 € που προβλέφθηκαν είναι πολύ μικρό ποσό για την περίπτωση που θα προκληθεί κάποια ζημιά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Λομβαρδέας προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις, λέγοντας ότι καταγράφηκαν οι παρατυπίες για να είναι φέτος πιο προσεκτικοί, αλλά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν πείστηκαν, αλλά επέμειναν περισσότερο.

Ο δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας που εγκρίνει την παραχώρηση στο ΕΒΕ, χωρίς να διευκρινίσει αν αποδέχεται την πρόταση σύναψης σύμβασης με το Επιμελητήριο ή την εταιρία, αν και το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί η τακτική της προηγούμενης χρονιάς.

Λευκό ψήφισαν οι Καμαρίδης, Δημούδη, Κολλάρος, Τσιακίρογλου, Μιχαλοπούλου, Αγκόρτσας και Πυρνάρη. Κατά ψήφισαν οι παρατάξεις Ξυνίδη, Μπένη και Ανταμπούφη. Υπέρ ψήφισαν 18 σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Αντιδράσεις για το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης

Άλλη μία ευκαιρία για να ηλεκτριστεί η ατμόσφαιρα ήταν η έγκριση του προσχεδίου του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του δήμου Ξάνθης. Ο Θανάσης Ξυνίδης παίρνοντας το λόγο αναρωτήθηκε αν υπάρχει έργο στο πρόγραμμα που να εντάχθηκε επί της τελευταίας θητείας και δήλωσε ότι η παράταξή του καταψηφίζει λόγω έλλειψης ώριμων μελετών και επιπλέον γιατί «αποτελεί επανάληψη γενικοτήτων και εκκρεμών έργων της προηγούμενης αρχής».

Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης επίσης ενημέρωσε για την καταψήφιση από την πλευρά της δικής του παράταξης λόγω της αδυναμίας προγραμματισμού και δρομολόγησης τεχνικών έργων από τις ΤΥ του δήμου. Την άποψη αυτή ενστερνίστηκε και ο Δημήτρης Μπένης που χαρακτήρισε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης «γραφειοκρατική ανοησία του Καλλικράτη», καθώς δεν μπορεί ούτε καν να δώσει μια εικόνα για το ποια έργα του τεχνικού προγράμματος θα γίνουν εντός του 2017. Επίσης καταψήφισε και η παράταξη του Σωτήρη Τσιακίρογλου με το σκεπτικό ότι «εδώ και 2,5 χρόνια οι παρεμβάσεις και τα έργα της δημοτικής αρχής είναι μόνο σημειακά και όχι ουσιαστικά που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πόλη», όπως σημείωσε και ο επικεφαλής της.

Λευκό ψήφισε ο Γιώργος Κολλάρος εξηγώντας ότι δεν πρέπει να αδικούμε τις υπηρεσίες γιατί δεν είναι εύκολο να απαντηθούν όλα, ωστόσο η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να λέει την άποψή της.

Για «διαδικασία γραφειοκρατικού χαρακτήρα» μίλησε και ο Νίκος Ανταμπούφης, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια αντιγραφή του πενταετούς προγράμματος που δεν έχει καν μία προσωπική πινελιά, όχι από τις υπηρεσίες, αλλά από την δημοτική αρχή.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…