Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρόταση για νέο ανοιχτό Κολυμβητήριο από την Κοινωνία Δημοτών

Πρόταση για νέο ανοιχτό Κολυμβητήριο από την Κοινωνία Δημοτών

0
oikonomiki20-1-17

Κατέθεσαν στην Οικονομική Επιτροπή κοστολογημένη πρόταση για άμεση κατασκευή πισίνας 25 μέτρων, που θα στοιχίσει λιγότερο από την επαναλειτουργία του παλιού Κολυμβητηρίου

74.000 ευρώ για μεταχειρισμένο φορτηγό Unimog που προορίζεται για την ορεινή Ξάνθη σε περιπτώσεις κακοκαιρίας και χιονιά

Στην πρώτη τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ξάνθης για το νέο έτος την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου συζητήθηκαν 17 θέματα της ημερήσιας διάταξης, κυρίως όμως η πρόταση που κατέθεσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης. Είχαμε αναφέρει στο ρεπορτάζ για την προηγούμενη έκτακτη συνεδρίαση στις αρχές του μήνα ότι από την πλευρά της Κοινωνίας Δημοτών εξεταζόταν το θέμα της κατασκευής μιας Προκατ πισίνας, μέχρις ότου λειτουργήσει η μεγάλη πισίνα του Κολυμβητηρίου. Την Παρασκευή κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης κ. Ξυνίδη και το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φανουράκη μία ολοκληρωμένη πρόταση από γνωστή εταιρεία, που έχει αναλάβει την κατασκευή των αντίστοιχων κολυμβητικών εγκαταστάσεων στις τελευταίες δύο Ολυμπιάδες. Να θυμίσουμε ότι παρόμοια πρόταση για κατασκευή μικρότερης πισίνας στον διπλανό χώρο του γηπέδου μπάσκετ είχε καταθέσει μέσω συνέντευξής του στο «Ε» στις 3 Νοεμβρίου του 2016 ο επί 27 έτη πρόεδρος του ΚΟΞ, Μάριος Κουτσουρίδης, και κρίνεται ως θετική η πρόταση που κατατέθηκε από την Κοινωνία Δημοτών, ώστε να δοθεί μια λύση στο χρονίζον πρόβλημα του Κολυμβητηρίου.

Ανοιχτού τύπου θερμαινόμενο κολυμβητήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών

Όπως ανέφερε στην συνεδρίαση ο κ. Φανουράκης, η εν λόγω εταιρεία τοποθέτησε πριν λίγες μέρες μία παρόμοια πισίνα στην Μυτιλήνη. Ο λόγος που προχώρησε η παράταξη της αντιπολίτευσης στην κατάθεση πρότασης, ήταν για να δοθεί μια άμεση λύση στο θέμα του Κολυμβητηρίου, που όπως είπε ο κ. Φανουράκης: «Πάμε στα τρία χρόνια που το Κολυμβητήριο είναι κλειστό και τα παιδιά μας πηγαίνουν σε Καβάλα και Κομοτηνή για να κολυμπήσουν. Χθες μάθαμε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άδεια, ενώ το έγγραφο της Γραμματείας Αθλητισμού είναι σε φάση ‘’ήρθε-δεν ήρθε’’. Εκτός αυτού, δεσμεύουμε κάθε χρόνο τώρα 350.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για το Κολυμβητήριο. Εμείς προτείνουμε να αναλάβει ο δήμος να σκάψει το σημείο που είναι δίπλα στο παλιό Κολυμβητήριο και βρίσκονται τώρα οι μπασκέτες και σε περίπτωση που αργότερα θέλουμε να στεγάσουμε την πισίνα, να το δούμε σε δεύτερη φάση. Μέχρι τότε μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και το ζήτημα του παλιού Κολυμβητηρίου». Η μελέτη-πρόταση που κατατέθηκε αφορά προκατασκευασμένη πισίνα 25×15 μέτρα, με μόνη υποχρέωση του δήμου να έχει προετοιμάσει το σημείο τοποθέτησης, η οποία θα διαθέτει μηχανισμό φιλτραρίσματος και θέρμανσης του νερού με αντλίες θερμότητας και πληροί όλα τα απαιτούμενα για μια αγωνιστική πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών. Το κόστος ανέρχεται σε 310.000 ευρώ με ΦΠΑ για δεξαμενή βάθους 1.80 μέτρα, αλλά όπως τονίστηκε, σε περίπτωση διαγωνισμού η τιμή θα φτάσει χαμηλότερα λόγω του ανταγωνισμού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, δεσμεύθηκε ότι η πρόταση θα εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση.

«Όποιος δεν θέλει να κολυμπήσει, δέκα χρόνια μελετάει»

Η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών», μάλιστα, εξέδωσε και ανακοίνωση επί του θέματος, στηλιτεύοντας την κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής. Όπως αναφέρει: «Και να που μπήκαμε στο τρίτο χρόνο χωρίς κολυμβητήριο. Και να που ο σημερινός δήμαρχος στον τρίτο χρόνο και παρ’ όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες του, είκοσι έξι μήνες κοσκινίζει. Και στο μεταξύ οι αθλητές, τα παιδιά μας, όλων των ηλικιών ξενιτεύονται, παιδεύονται, το κολυμβητήριο καταρρέει, βανδαλίζεται, η δημοτική περιουσία καταστρέφεται, οι δημότες στερούνται και εσείς οι τρεις στον καφενέ τσιγάρο, πρέφα και καφέ και δεν βαριέσαι αδερφέ. Εμείς δεν αντέχουμε πια την αδιαφορία σας, έστω και αν μας συμφέρει πολιτικά. Σήμερα παραδώσαμε στην οικονομική επιτροπή μία πρότασή μας, για λύση στο πρόβλημα με την κατασκευή νέας εξωτερικής δεξαμενής 25 μέτρων, όμοιας των κολυμβητικών δεξαμενών των ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο και στο Λονδίνο, με χρόνο παράδοσης μόλις 22 ημερών από τη στιγμή που ο Δήμος θα εξασφαλίσει τις υποδομές. Μια πρόταση που θα λύσει το πρόβλημα και θα μας δώσει το χρόνο να δούμε τι μπορεί να γίνει για τις παλιές εγκαταστάσεις. Με κόστος προσιτό και μέσα στις προβλέψεις σας. Ταυτόχρονα θα παραδώσουμε δύο αντίγραφα της πρότασης στους κολυμβητικούς συλλόγους, ώστε να γνωρίζουν και να παρακολουθήσουν τις ενέργειες της δημοτικής αρχής. Για να αποδείξουμε ότι λύσεις υπάρχουν, αν θέλεις να ψάξεις, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή θέληση σε σας να βρεθεί λύση. Επιτέλους αφήστε το κοσκίνισμα και ζυμώστε».

Προετοιμασία και αγορές για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που δυσκόλεψαν τον δήμο

Με αφορμή το θέμα μίσθωσης μηχανημάτων λόγων των έντονων και απρόβλεπτων γεγονότων των προηγούμενων ημερών, αλλά και την προμήθεια αλατιού κόστους 11.000 ευρώ για την περίπτωση χιονόπτωσης, συζητήθηκε και πάλι η προετοιμασία και ετοιμότητα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Στην πρόταση του κ. Φανουράκη για τοποθέτηση από τον δήμο μικρών σάκων σε διάφορα σημεία της κεντρικής αγοράς της πόλης, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το αλάτι μπορεί να εξυπηρετεί, αλλά η συνεχής χρήση του προκαλεί φθορές τόσο στο οδόστρωμα, όσο και στα πεζοδρόμια. Όπως ανέφερε, στους πλακόστρωτους δρόμους της Σταυρούπολης ρίχνουν άμμο, ώστε να αποφεύγουν την φθορά. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και το πρακτικό του διαγωνισμού για προμήθεια μεταχειρισμένου πολυμηχανήματος με λεπίδα αποχιονισμού και αλατοδιανομέα τύπου Unimog, το οποίο θα κοστίσει περίπου 74.000 ευρώ και προορίζεται για την ορεινή περιοχή του δήμου. Άγονος ο διαγωνισμός για την προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για άλλη μια φορά και τα παράπονα για καμένες λάμπες σε δημόσιους χώρους πληθαίνουν, αφού η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες. Τα τελευταία εννιά θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν σε υποθέσεις εξουσιοδότησης της νομικής υπηρεσίας του δήμου για δεδουλευμένα σχολικών φυλάκων από το 2007. Παρότι οι σχολικοί φύλακες έχουν δικαιωθεί για τις υποθέσεις αυτές, η νομική σύμβουλος του δήμου, κ. Χατζηλιάδου, ενημέρωσε ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν κλήθηκαν στην εκδίκαση των υποθέσεων και είναι αναγκασμένοι να εξαντλήσουν τις δυνατότητες προστασίας του δήμου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…