Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Παγωμένες’’ ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις

‘’Παγωμένες’’ ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις

0
ekptoseis

Απαισιοδοξία από τους καταστηματάρχες της Ξάνθης που βλέπουν κάθε χρόνο τον τζίρο τους να μειώνεται

Ανοιχτά τα καταστήματα την ερχόμενη Κυριακή – Τι πρέπει να προσέχουν καταναλωτές και επιχειρηματίες

Μπορεί οι χειμερινές εκπτώσεις να άρχισαν επισήμως από την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, όμως πολλά εμπορικά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ειδών εξοχής, λευκών ειδών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων είχαν περάσει στην περίοδο των προεκπτώσεων, αναγγέλλοντας εβδομάδες και δεκαήμερα προσφορών, ήδη με την λήξη της εορταστικής περιόδου, που κινήθηκε και φέτος σε χαμηλά επίπεδα. Εξέλιξη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι το εμπόριο για μια ακόμη φορά προχωρά σε αυτορρύθμιση, επιχειρώντας να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της αγοράς και των καιρών, χωρίς να περιμένει και την τυπική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Με χαμηλές και πάλι προσδοκίες για τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθεί ο τζίρος του λιανεμπορίου μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες, παρά τις γενναίες μειώσεις τιμών στις οποίες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι Ξανθιώτες έμποροι, ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Η εκπτωτική αυτή περίοδος έρχεται σε μια αρνητική χρονικά συγκυρία από πλευράς ρευστότητας, καθώς το εμπόριο κατέγραψε απώλειες τζίρου στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Ωστόσο, αν και οι προσδοκίες για ανάκαμψη του τζίρου είναι χαμηλές, οι ελπίδες για αναζωπύρωση της καταναλωτικής κίνησης παραμένουν ζωντανές.

Πώς θα γίνονται οι εκπτώσεις

Η ΕΣΕΕ ενημέρωσε και φέτος για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017, τον καθορισμό της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων και τη νέα υποχρέωση των εμπορικών καταστημάτων για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα. Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αυστηρός ο νόμος για όσους επιχειρήσουν… ψευδείς εκπτώσεις

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καταστηματάρχες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και, όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Ποτέ την Κυριακή;

Η στάση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης συνεχίζει να είναι η ίδια αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές που ορίζονται από τον νόμο εντός των εκπτωτικών περιόδων. Χωρίς απαγόρευση, ασφαλώς, σε όσους επιθυμούν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, αλλά και χωρίς καμιά επιθυμία για υποχρεωτική λειτουργία, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμιος Μίλκογλου, επισημαίνει αυτό που η πράξη των τελευταίων τεσσάρων χρόνων έχει αποδείξει, ότι οι Κυριακές αυτές δεν προσθέτουν τίποτα στους μικρούς επιχειρηματίες, ενώ απεναντίας λειτουργεί θετικά μόνο για τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, που αναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται σε μια αργία. «Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οι Κυριακές αυτές δεν προσφέρουν κάτι, γιατί το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και όχι η έλλειψη χρόνου για αγορές», δήλωσε ο ίδιος. Προαιρετικά, λοιπόν, τα καταστήματα της αγοράς της Ξάνθης θα είναι ανοιχτά κατά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, στις 15 Ιανουαρίου δηλαδή, από τις 11:00 π.μ. έως τις 8:00 μ.μ.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κόλλησε» το β’ τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθης  

  Η β’ μειοδότρια του διαγωνισμού υπέβαλε ένσταση για την απόρριψη της προσφοράς της …