Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέες τοπικές μονάδες υγείας και στην Ξάνθη εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας

Νέες τοπικές μονάδες υγείας και στην Ξάνθη εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας

0
ksanthos ypourgos

Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης βρέθηκε χθες ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου να συνομιλήσει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα προβλήματα του Γ.Ν. Ξάνθης

Βαρύτητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα με οικογενειακούς γιατρούς στις τοπικές μονάδες υγείας, που σχεδιάζονται να λειτουργήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2017

Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, ερχόμενος από περιοδεία σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη. Στο Νοσοκομείο τον υποδέχτηκε ο Διοικητής Αχιλλέας Γερόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Μπιρόλ Μουμίνογλου, οι Βουλευτές του Νομού, τα μέλη του Δ.Σ. και τα μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Υπουργός παραβρέθηκε σε σύσκεψη που έγινε παρουσία του Δ.Σ., των Διευθυντών των τομέων του Νοσοκομείου προκειμένου να ενημερωθεί για την υφιστάμενη κατάσταση αλλά και για τους στόχους της διοίκησης, ενώ από την πλευρά του ενημέρωσε για τον σχεδιασμό που υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης και του Υπουργείου.

Άκουγε και σημείωνε στην συνάντηση με τους εργαζόμενους ο υπουργός

ksanthos prosopikoΜετά την ενημέρωση, ο Υπουργός συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, όπου ζήτησε κυρίως να ακούσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην κάθε κλινική. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και σε θετικό κλίμα. Μετά την σύντομη τοποθέτηση του Υπουργού, τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, για ζητήματα που προκύπτουν στη λειτουργία: ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Χιώτης τονίζοντας τα μεγάλα προβλήματα του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης των αναγκαίων για κάθε περιστατικό εντός των ασθενοφόρων. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. και προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κα Μητράκου ήταν ιδιαίτερα σύντομη, λέγοντας απλά ότι το προσωπικό καταβάλει κάθε προσπάθεια, ενώ σε πολλά ζητήματα και με πιο έντονο ύφος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου κ. Κυριαλάνης. Ο κ. Νικηφορίδης εκ μέρους της επιστημονικής διεύθυνσης τόνισε, παρουσία και του διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Αδαμίδη, την ανάγκη νευροχειρουργικής, καθώς δεν εξυπηρετούνται τα περιστατικά από τα γειτονικά νοσοκομεία που διαθέτουν. Καταγράφηκε, επίσης, η έλλειψη στεφανιαίας μονάδας στην Καρδιολογική, με επείγοντα περιστατικά να μην γίνονται δεκτά σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, όπως και η ανάγκη ιατρικού προσωπικού στην Παθολογοανατομική, με μία γιατρό να δυσκολεύεται να πάρει άδεια έστω και λίγων ημερών. Ο Υπουργός κατέγραψε τις επισημάνσεις του προσωπικού και εξέθεσε τον προγραμματισμό του υπουργείου.

Ικανοποίηση Ξανθού για την εικόνα στο Νοσοκομείο – Πρώτες προσλήψεις μετά από 6 χρόνια

ksanthos nosokomeioΣε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση του Νοσοκομείου, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς είναι ένα νοσοκομείο με μεγάλη επισκεψιμότητα, ειδικά κατά τις εφημερίες. Εξήρε τον ρόλο των εργαζομένων στη στήριξη των μονάδων, λέγοντας: «Το ανθρώπινο δυναμικό κάνει πολύ φιλότιμη προσπάθεια, λειτουργεί στα όρια των αντοχών του, το αντιλαμβανόμαστε και προσπαθούμε να είμαστε όσο γίνεται πιο σωστοί στις οικονομικές μας υποχρεώσεις απέναντί του, προσπαθώντας ταυτόχρονα να το στηρίζουμε ενισχύοντας την στελέχωση των κλινικών σε όλη την χώρα. Είναι ένα στοίχημα που είναι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο: η σταθεροποίηση, η ηθικοποίηση και η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας». Πρόσθεσε ότι στην κατεύθυνση αυτή για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. «Συνολικά έχουν προκηρυχθεί 10 θέσεις γιατρών του ΕΣΥ, 3 για την Παθολογική Κλινική που έχει άμεση ανάγκη. Είναι μια μικρή ίσως αλλά σημαντική ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό μετά από πολλά χρόνια», τόνισε ο υπουργός.

Προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και θεσμικής αναδιοργάνωσης

Όπως, επίσης, σημείωσε ο κ. Ξανθός, συντελείται μια δημοσιονομική εξυγίανση και εξόφληση προσωπικού και προμηθευτών, ώστε σταδιακά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην υγεία. «Οι δαπάνες έχουν ενισχυθεί, παράλληλα υπάρχει μια δημοσιονομική εξυγίανση στο σύστημα υγείας, έχουν αποπληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, κάτι που ομαλοποιεί τον ανεφοδιασμό των νοσοκομείων», ανέφερε, κάνοντας λόγο για νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται με τρία νομοσχέδια στην Βουλή αυτό το διάστημα. Το ένα νομοσχέδιο αφορά την ψυχική υγεία, το ένα τις προμήθειες και το σημαντικότερο, σύμφωνα με τον υπουργό, αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα και την διοικητική-θεσμική αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Αυτή είναι μια κρίσιμη παρέμβαση, που θέλουμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχει ολοκληρωθεί, προχωρώντας σε βελτιώσεις στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, της ενίσχυσης δηλαδή των δικαιωμάτων των ασθενών. Γι’ αυτό δημιουργούμε τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, ενισχύουμε την διαφάνεια του συστήματος σε ορισμένους κρίκους όπου εμφιλοχωρεί συναλλαγή και εκμετάλλευση του αρρώστου, όπως είναι η λίστα αναμονής για τα χειρουργικά περιστατικά. Θέλουμε να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο θα είναι διαφανές και θα εγγυάται ότι ο πολίτης θα έχει ισότιμη φροντίδα με βάση την προτεραιότητα που έχει η πάθησή του και όχι με βάση της σχέσης που έχει αναπτύξει με τον γιατρό».

Νέες τοπικές μονάδες υγείας και στην Ξάνθη τους επόμενους μήνες

Αναφερόμενος στις νέες τοπικές μονάδες υγείας, ο κ. Ξανθός δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τον χρόνο δημιουργίας τους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 4 νέα ‘’κέντρα υγείας’’, αλλά εξήγγειλε τα εξής: «Το μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της πρωτοβάθμιας φροντίδας, που ευελπιστούμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα είμαστε έτοιμοι να οργανώσουμε την λειτουργία των νέων αποκεντρωμένων δομών σε όλη την χώρα, τις λεγόμενες τοπικές μονάδες υγείας και στον νομό της Ξάνθης και σε όλη την ΑΜ-Θ. Υπάρχει πρόβλεψη για νέες δομές που θα είναι στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς, με μια διεπιστημονική ομάδα υγείας, που θα διασφαλίζει και την ολιστική φροντίδα και την έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας. Μια σημαντική ποιοτική αλλαγή στην λειτουργία του συστήματος, που θα βελτιώσει και την ποιότητα της φροντίδας, αλλά σε μακροπρόθεσμη βάση και τα δημοσιονομικά του ΕΣΥ». Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο, είναι αυτό των φαρμάκων: «Υπάρχει φυσικά το μεγάλο θέμα του φαρμάκου, με μια μεγάλη συζήτηση. Εμείς δίνουμε έμφαση σε δύο επίπεδα: πρώτον, στην διασφάλιση ενός μηχανισμού αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και της ορθής χρήσης των φαρμάκων, του γνωστού μηχανισμού HTA. Επίσης, μια σοβαρή παρέμβαση στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης βιώσιμων τιμών αποζημίωσης για τα νέα καινοτόμα ακριβά φάρμακα, που νομίζουμε ότι είναι όρος επιβίωσης του συστήματος υγείας», δήλωσε από την Ξάνθη ο υπουργός Υγείας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…