Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η παραοικονομία… ‘’ανθεί και φέρει κι άλλο’’

Η παραοικονομία… ‘’ανθεί και φέρει κι άλλο’’

0
adamakopoulos oebe

Ο Έφορος της ΔΟΥ Ξάνθης μίλησε με εκπροσώπους των επιχειρηματιών για την μάστιγα της παραοικονομίας σε εκδήλωση της ΟΕΒΕ Ξάνθης

Παρά την ένταση των ελέγχων το φαινόμενο συνεχώς αυξάνεται – 41 δισ. διακινήθηκαν το 2015 μέσω της παραοικονομίας, σχεδόν το ¼ του ΑΕΠ της χώρας

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ξάνθης διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου στα γραφεία της ΟΕΒΕ Ξάνθης με θέμα «Τρόποι αντιμετώπισης φαινομένων παραοικονομίας στον νομό Ξάνθης» και κεντρικό ομιλητή τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Ξάνθης, Επαμεινώνδα Αδαμακόπουλο. Η εκδήλωση είχε ως κύριο στόχο την ενημέρωση των επιχειρηματιών της Ξάνθης για την έκταση του φαινομένου, αλλά κυρίως για τους τρόπους αντιμετώπισης που χρησιμοποιεί η ΔΟΥ Ξάνθης προκειμένου να το περιορίσει, καθώς πλήττονται σφόδρα οι επαγγελματικοί κλάδοι στην ήδη ισχνή οικονομική πραγματικότητα.

Αδαμακόπουλος: 41 δισ. διακινήθηκαν μέσω της παραοικονομίας το 2015

Ο κ. Αδαμακόπουλος, στην παρουσίαση που πραγματοποίησε, εξήγησε κατ’ αρχάς τι σημαίνει ο όρος παραοικονομία και ποιες δραστηριότητες εντάσσονται σ’ αυτόν. Το τμήμα αυτό της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στο επίσημο εθνικό προϊόν αφού δημιουργεί προστιθέμενη αξία, δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί και να καταγραφεί επακριβώς από τις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες, οπότε αποκαλύπτεται όταν οι καταναλωτικές δαπάνες εμφανίζονται υπερβολικά υψηλότερες από τα καταγεγραμμένα επισήμως συνολικά εισοδήματα. Οι εκτιμήσεις για το 2015 είναι ότι μέσω της παραοικονομίας διακινήθηκαν περίπου 41 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ της χώρας. Ως κυριότερες αιτίες ύπαρξης αυτού του φαινομένου αναφέρθηκαν: Ο βαθμός του κρατικού παρεμβατισμού (περιορισμοί, αλλαγές νόμων, μέγεθος δημόσιου τομέα), η κρατική γραφειοκρατία, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση (φόροι, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης), η φοροδιαφυγή, η μη ορθολογική χρησιμοποίηση εκ μέρους του κράτους του προϊόντος των φορολογιών, το υψηλό ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών στην οικονομία σε σχέση με το ποσοστό εκείνων οι οποίοι προσφέρουν εξαρτημένη εργασία, το επίπεδο ευσυνειδησίας και κοινωνικοοικονομικών αξιών των ηγετών και των μελών μιας κοινωνίας, η ύπαρξη ‘’βρώμικου’’ χρήματος το οποίο μπορεί να προέρχεται από ναρκωτικά, πορνεία, εμπόριο όπλων, καταχρήσεις δημοσίου χρήματος, κ.ά., καθώς και η επιεικής τιμωρία των παρανομούντων.

Τι μπορεί να κάνει η Εφορία για την πάταξη της παραοικονομίας;

Η ύπαρξη υψηλού ποσοστού παραοικονομίας καθιστά αναποτελεσματικές τις περισσότερες πολιτικές, αφού τα μέτρα οικονομικής πολιτικής επηρεάζουν μόνο εκείνους που δεν παραοικονομούν. Οι νόμιμες επιχειρήσεις αποτελούν τους εύκολους στόχους για οποιονδήποτε οικονομικό έλεγχο, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις ‘’φαντάσματα’’. Ο κ. Αδαμακόπουλος ενημέρωσε γύρω από τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών, καθώς το λιγοστό προσωπικό (10 υπάλληλοι για όλο τον νομό Ξάνθης) δεν επαρκεί για σαρωτικούς ελέγχους, αλλά για δειγματοληπτικές, κυρίως με την μέθοδο του εκφοβισμού και για άλλους παραβάτες που θεωρούν ότι δεν θα πιαστούν ποτέ. Οι περισσότερες υποθέσεις αποστέλλονται κεντρικά μετά από διασταύρωση πολλών στοιχείων της επιχείρησης, ανάμεσα σε επιλεγμένους ελέγχους που γίνονται. Παρόλα αυτά, ο Έφορος τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει η Εφορία όλες τις περιπτώσεις παραοικονομίας, γι’ αυτό και επιθυμεί την συνεργασία με τα διάφορα Σωματεία και τους επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν μέσω ανώνυμων καταγγελιών να υποδεικνύουν παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες που γνωρίζουν. Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικά τον συνδυασμό πληροφοριών και στοιχείων που μεταχειρίζεται η ανεξάρτητη αρχή, όπως έγινε πέρυσι το καλοκαίρι με πολλές περιπτώσεις παράνομων καταλυμάτων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών booking. Προανήγγειλε δε ότι το έτος 2017 θα διενεργηθούν 3.500 πλήρεις φορολογικοί έλεγχοι και 19.800 μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν το 60% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας (2012-2016).

Εξανίστανται πλέον οι επιχειρηματίες με το θράσος όσων ασκούν παράνομη δραστηριότητα

oebe epixeirimatiesΣτην αίθουσα της ΟΕΒΕ Ξάνθης βρέθηκαν περίπου 60 επιχειρηματίες από διάφορα Σωματεία της πόλης, καθώς επίσης και φοροτεχνικοί, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Μίλκογλου και πολλοί πρόεδροι Σωματείων. Την πολύωρη και γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Μαίρη Τσιακίρογλου, η οποία και ευχαρίστησε τον κ. Αδαμακόπουλο για τις κατατοπιστικές απαντήσεις του σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν. Όπως τονίστηκε από τον Έφορο, ο στόχος ελεγκτικών μηχανισμών και υγιούς επιχειρηματικότητας είναι ο ίδιος, η πάταξη της παραοικονομίας. Παρότι επιχειρήθηκε ένα άνοιγμα από πλευράς ΔΟΥ Ξάνθης και μια γεφύρωση του χάσματος μεταξύ δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματιών, υπήρξαν ενστάσεις και αναφορές πολλών περιστατικών όπου οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες τις παράνομες δραστηριότητες επιχειρηματίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των ελέγχων. Όπως ανέφερε ανθοπώλης: «Μιλάμε για ελέγχους σε καταστήματα. Οι περισσότεροι της παραοικονομίας δεν έχουν καταστήματα. Έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, που μας ρωτούν με ειρωνεία ‘’κρατάς ακόμη μαγαζί;’’». Εκπρόσωποι κομμωτών και αισθητικών ανέφεραν ότι μια επίσκεψη σε μερικές τοπικές σελίδες και ομάδες στο facebook αποκαλύπτει πλήθος παράνομων δραστηριοτήτων, που διαφημίζονται από εκεί δωρεάν, χωρίς να τους ελέγχει κανείς. Παρότι πολλοί επαγγελματίες έφυγαν χωρίς να θεωρούν ότι θα αλλάξει άμεσα κάτι, αφού ο εντοπισμός και η πάταξη είναι κάτι δύσκολο στην εφαρμογή του, δημιουργήθηκε ένα θετικό κλίμα και μια διαφαινόμενη διαδραστικότητα ανάμεσα στις τοπικές επιχειρήσεις και την ΔΟΥ Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…