Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η παγωνιά συνεχίζεται, αλλά οι τιμές των καυσίμων… ‘’καίνε’’

Η παγωνιά συνεχίζεται, αλλά οι τιμές των καυσίμων… ‘’καίνε’’

0
petrelaio

Με το… σταγονόμετρο βάζουν πετρέλαιο οι Ξανθιώτες με οικοδομές να παραγγέλνουν μόλις 200 λίτρα για τις πολύ κρύες νύχτες

Με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από αρχές του 2017 πετρέλαιο και βενζίνη βρίσκονται σε ‘’απλησίαστα’’ επίπεδα

Ακόμα ένα «χτύπημα» στα νοικοκυριά, που στενάζουν από τη βαριά φορολογία, αποτελούν οι τιμές των καυσίμων. Ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2017, με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τα καύσιμα ‘’πήραν φωτιά’’. Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, η κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, δηλαδή πάνω σε μια ανοδική από πλευράς διεθνών τιμών αγορά. Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι 0,4 με 0,5 λεπτά έχει αυξηθεί πανελλαδικά η τιμή της βενζίνης (από 1,49 στα 1,54), 0,11 λεπτά το ντίζελ κίνησης (από 1,11 στα 1,30 ευρώ) και 0,10 λεπτά το υγραέριο κίνησης. Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι αυξήσεις έχουν πλήξει πολύ περισσότερο τη νησιωτική Ελλάδα, όπου εκτός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αυξήθηκε και ο ΦΠΑ από 17% σε 24%. Τα νησιά, φυσικά, αγοράζουν σε ελαφρώς υψηλότερες τιμές από την ηπειρωτική Ελλάδα και λόγω των αυξημένων μεταφορικών. Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται μεταξύ 1,66 και 1,91 ευρώ. Το ντίζελ κίνησης πωλείται 1,30 και 1,53 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης ανάμεσα σε 1,04 και 1,15 ευρώ. Η αγορά εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα θα πληγεί η κατανάλωση και η υστέρηση στις πωλήσεις θα αποτυπωθεί και στις βενζίνες, που ούτως ή άλλως έκλεισαν στο -2% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στο 1 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ξάνθη και στο 1,60 η βενζίνη

Απογοήτευση και απελπισία κυριαρχεί όσον αφορά στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Ξάνθης, Βασίλη Ευστρατίου, ο οποίος τονίζει ότι τόσο οι επαγγελματίες του κλάδου, όσο και οι καταναλωτές έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Τρεις μήνες μετά την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τον υδράργυρο να κινείται εδώ και μέρες κάτω από το μηδέν, οι παραγγελίες και η κινητικότητα στα πρατήρια καυσίμων της Ξάνθης είναι παραδόξως μειωμένες, ενώ κάποιος θα περίμενε το αντίθετο. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, όλα αυτά αποτελούν συνάρτηση της αυξημένης τιμής από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, της καθυστέρησης κατάθεσης του επιδόματος θέρμανσης και των φορολογικών βαρών που κάθε νοικοκυριό καλείται να καταβάλει αυτό το διάστημα. Όπως σημείωσε ο κ. Ευστρατίου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ξάνθη κινείται γύρω στο 1 ευρώ, αρκετά υψηλότερα από πέρυσι, ενώ η τιμή της βενζίνης αγγίζει το 1,60 ευρώ ανά λίτρο.

Παραγγελίες ακόμη και για… 200 λίτρα πετρέλαιο σε ολόκληρη οικοδομή

eustratiou vasilisΗ οικονομική στενότητα και τα πολλά κρούσματα απλήρωτων κοινοχρήστων που έχουν παρατηρηθεί τελευταία, οδηγούν πολλές οικοδομές σε παραγγελίες 200 ή 300 λίτρων πετρελαίου. Όπως ανέφερε ο κ. Ευστρατίου: «Έχουμε πλέον παραγγελίες σε οικοδομές τόσο μικρές, όσο βάζαμε παλιότερα σε μονοκατοικίες. Η τιμή του πετρελαίου, που είναι αυξημένη φέτος και κινείται γύρω στο 1 ευρώ, μαζί με τις άλλες υποχρεώσεις του κάθε σπιτιού αυτή την εποχή, έχουν κάνει τους καταναλωτές διστακτικούς. Παραγγέλνουν μόνο για να περάσουν λίγες μέρες, ελπίζοντας να ‘’μαλακώσει’’ ο καιρός και να μην χρειαστεί να ανάψουν». Η θέρμανση εξελίσσεται σε πολυτέλεια για πολλά σπίτια, που περιμένουν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία τον λέβητα. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια μικρή αύξηση των παραγγελιών, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά όχι κάτι το αξιοσημείωτο. Στα περισσότερα σπίτια ο κόσμος προσπαθεί να βολευτεί με air-condition, τζάκια και εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης», σημείωσε ο κ. Ευστρατίου. Ήδη έχει καταγραφεί μεγάλη πτώση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και αυτό αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, όλους όμως οικονομικούς. «Σε σχέση με πέρυσι, τα πράγματα είναι χειρότερα, τόσο γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, καθώς δεν έχει δοθεί ούτε η επιδότηση, όσο και γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος είναι αισθητά πιο ακριβό», ανέφερε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Ξάνθης, τονίζοντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια ανοδική πορεία των καυσίμων γενικότερα.

Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των πρατηριούχων για τον ΕΦΚ

Ο κ. Ευστρατίου υπενθύμισε τις αντιδράσεις που υπήρξαν πέρυσι από τις Ομοσπονδίες των Πρατηριούχων Καυσίμων αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τους φόβους που εκφράστηκαν τότε, οι οποίοι δυστυχώς επιβεβαιώνονται εις βάρος τόσο των βενζινοπωλών, όσο και των καταναλωτών: «Ζητούσαμε πέρυσι συνεχώς και έντονα να μην αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από το υπουργείο και οι προβλέψεις μας, ότι θα έχουμε μια μεγάλη πτώση στην κατανάλωση, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Αυτό είναι εις βάρος και των πελατών μας, σε ένα αγαθό όπως είναι η θέρμανση μέσα στα σπίτια τους».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …