Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ακριβαίνει» η δικαιοσύνη με τα νέα παράβολα για τις αναβολές

«Ακριβαίνει» η δικαιοσύνη με τα νέα παράβολα για τις αναβολές

0
dikastirio

Με το πρόσχημα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης θεσπίζεται ‘’αναβολόσημο’’, ενώ το συναινετικό διαζύγιο γίνεται θέμα λίγων ωρών

Κ. Κιούση: «Ενώ έχουν καταργηθεί οι εισφορές υπέρ τρίτων, τα νέα παράβολα προορίζονται για το ΤΑΧΔΙΚ»

Νέα αναστάτωση στον δικηγορικό κόσμο της χώρας έχει προκαλέσει η επιβολή νέων παραβόλων στη διαδικασία των δικών, χάρη στο περίφημο πλέον «αναβολόσημο». Πρόκειται για ένα παράβολο που πρέπει να καταβάλλεται από τους διάδικους, οι οποίοι επιθυμούν η δίκη τους να πάρει αναβολή, ωστόσο αν και το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή την Δευτέρα, δεν είχαν ρυθμιστεί οι διατάξεις για την εκτέλεσή του, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αλαλούμ.

Αναστολή του μέτρου μέχρι την ρύθμιση των πρακτικών δυσχερειών

Γι’ αυτό το λόγο η συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας την αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση όλων των πρακτικών δυσχερειών. Όπως αναφέρουν, αυτές είναι: Δεν έχει προβλεφθεί δυνατότητα έκδοσης εντύπων παραβόλων (για το αίτημα αναβολής), με αποτέλεσμα είτε να απαιτείται η έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου πριν την προσέλευση των διαδίκων στα δικαστήρια, είτε όποιος δεν διαθέτει e-banking να υποχρεούται να μεταβεί σε τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον. Επίσης δεν έχει προβλεφθεί –ούτε ηλεκτρονικά- η δυνατότητα έκδοσης από κοινού παραβόλου, ως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, αλλά ούτε έχει διευκρινισθεί η τύχη του παραβόλου σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος αναβολής, καθώς και άλλα ζητήματα που δεν αναφέρονται εν προκειμένω.

Πρόσθετο έξοδο υπέρ του Ταμείο Δικαστικών Κτηρίων, ενώ έχουν καταργηθεί οι εισφορές υπέρ τρίτων

kiousiΤις εξελίξεις αυτές σχολίασε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κική Κιούση-Σιούτη, εξηγώντας τις ενστάσεις του δικηγορικού κόσμου στην επιβολή του νέου παραβόλου. Όπως ανέφερε η κα Κιούση, μέχρι τώρα δεν υπήρχε καταβολή στις αναβολές, εκτός από κάποια έξοδα παραστάσεως που υπήρχαν σε χαρτόσημα, τα οποία θα έπρεπε να προσκομίσουν στο δικαστήριο. Ένα μέρος από τα χαρτόσημα αυτά προοριζόταν και για τους δικηγόρους, ενώ το νέο παράβολο προορίζεται για το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). «Εκτός από την επιβάρυνση των διαδίκων, στην οποία υπάρχει διακύμανση από 20 έως 50 ευρώ, η ένστασή μας αφορά την εισφορά υπέρ τρίτων, καθόσον ως γνωστόν οι εισφορές αυτές έχουν καταργηθεί», σημείωσε η ίδια. Εκτός αυτού, το «αναβολόσημο» έρχεται ως επιπρόσθετο έξοδο χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για να μπορέσει αυτό να πραγματοποιηθεί στη πράξη, εξαιτίας των πολλών ασαφειών που υπάρχουν στην εφαρμογή του. Όπως τόνισε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, το ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν οι ρυθμοί στην απόδοση δικαιοσύνης και όχι να επιβληθούν πρόσθετα έξοδα. Εξάλλου, μία από τις διαχρονικές επιδιώξεις του δικηγορικού κόσμου ήταν η στήριξη των πολιτών και η ευκολία πρόσβασης στην δικαιοσύνη.

Θέμα ωρών θα γίνει η έκδοση συναινετικού διαζυγίου

Όσο για τις αλλαγές που προωθούνται στη διαδικασία έκδοσης διαζυγίου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από κάποιους δικηγόρους ως παγκόσμια πρωτοτυπία, η κα Κιούση σημείωσε ότι, παρόλο που ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί, συζητείται η αλλαγή της αρμοδιότητας στα συναινετικά διαζύγια, τα οποία θα περάσουν στους συμβολαιογράφους. Η ίδια θύμισε τι ίσχυε μέχρι τώρα: «Ο νομοθέτης ήταν σοφότερος παλιά. Άφηνε ένα διάστημα για να ξανασκεφτεί το ζευγάρι την απόφασή του και να μην είναι αυτή εν θερμώ. Έδινε το λιγότερο έξι μήνες έως το πολύ δύο χρόνια. Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις αίτησης συναινετικού διαζυγίου που μετά από συζήτηση με το ζευγάρι ανακαλούν την απόφασή τους. Ακόμη και τώρα που η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 15 ημέρες και μία μόνο δικάσιμο, υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνουν και τους δύο μήνες λόγω φόρτου του δικαστηρίου. Και αυτό το διάστημα ακόμη είναι αρκετό για να το ξανασκεφτούν πιο ήρεμα. Αν ισχύσει αυτό που αναφέρεται, το διαζύγιο θα είναι θέμα ωρών, ούτε καν ημερών». Πέρα από την οικονομική απώλεια για τους δικηγόρους, που βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται διαρκώς, το συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα γίνεται με παράσταση δικηγόρου, καθώς μπορούν να προκύψουν διάφορα ζητήματα ή ακόμη και εφέσεις, και η απόφαση του συμβολαιογράφου αποκτά άλλη ισχύ, πέρα από τον ρόλο και τον σκοπό των συμβολαιογράφων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κουτσούκος – Εγνατία Οδός: Τον Ιούνιο αναμένεται να παραδοθεί η μελέτη για τη γέφυρα Κήπων- Υψάλων

Η τουρκική πλευρά βλέπει το εμβληματικό έργο ως μια πύλη προς την Ευρώπη, η δε ελληνική αν…