Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το ‘ριξαν… «έξω» φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου της Ξάνθης

Το ‘ριξαν… «έξω» φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου της Ξάνθης

0
mathites-ekdromi

Από τα 10 Λύκεια της Ξάνθης, μόνο οι τελειόφοιτοι του 4ου ΓΕΛ ‘’μένουν’’ Ελλάδα για την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή

Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια, Μόναχο, Στρασβούργο ανάμεσα στις επιλογές, με τις τιμές να κυμαίνονται από 160 έως 500 ευρώ

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην χώρα μας έχει αναγκάσει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας σε περιορισμό των εκδηλώσεων, δράσεων και αποδράσεων που έχουν χαρακτήρα αναψυχής. Οι τελειόφοιτοι μαθητές των σχολείων της Ξάνθης αρνούνται πεισματικά να θυσιάσουν μια από τις πιο αγαπημένες σχολικές αναμνήσεις, την γνωστή «εφταήμερη», και ήδη ετοιμάζονται για την καθιερωμένη πολυήμερη εκδρομή. Μια εκδρομή ‘’ανάσα’’ στην ‘’κούρσα’’ των πανελλαδικών εξετάσεων. Το κόστος αποτελεί πλέον τον σημαντικότερο παράγοντα που κάνει διστακτικούς μαθητές και γονείς, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια περιορισμού του, ώστε να πραγματοποιηθεί η εκδρομή και να συμμετέχουν σε αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές. Μόνο δύο σχολεία της πόλης έχουν ήδη κάνει την εκδρομή τους στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι υπόλοιποι προσανατολίζονται στους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο, ώστε να μην αποσπαστούν από το διάβασμα στην τελική ευθεία πριν τις εξετάσεις. Κάποια σχολεία βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης με την αγωνία για την συγκέντρωση του περίφημου 70% των τελειοφοίτων, ώστε να μην ακυρωθεί η εκδρομή.

Κυριαρχεί το εξωτερικό με Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι

Παρότι τα τελευταία χρόνια στις επιλογές των τελειόφοιτων μαθητών των σχολείων της Ξάνθης κυριαρχούσαν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, πέρυσι υπήρξε μια γενικευμένη στροφή στους ελληνικούς προορισμούς. Κάποιοι παλιότεροι θυμούνται ότι για πολλά χρόνια ένας ‘’must’’ προορισμός ήταν η Ρόδος, με ελάχιστες παρεκκλίσεις. Στο πέρασμα του χρόνου άρχισαν να αυξάνονται ταξίδια σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, χώρες που φιλοξενούσαν την πολυήμερη έξοδο. Οι περσινές τραγικές εξελίξεις στο Παρίσι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα και τον φόβο για επέκταση των επιθέσεων και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης οδήγησαν πέρυσι σε ακύρωση προγραμματισμένων εκδρομών σε Παρίσι και Ιταλία. Σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης στράφηκαν στο εσωτερικό, επισκεπτόμενα την Λευκάδα, διάφορα μέρη της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Ποιους προορισμούς επέλεξαν φέτος τα Ξανθιωτάκια

Κάποια σχολεία έχουν αναπτύξει συνεργασίες στο θέμα των εκδρομών, αφού τα μικρά σε αριθμό μαθητών σχολεία δύσκολα μπορούν να πετύχουν μια καλή προσφορά από ταξιδιωτικό γραφείο. Έτσι, έχουμε και φέτος το 1ο ΓΕΛ να συνταξιδεύει με το Μουσικό για Βουδαπέστη – Βελιγράδι στις 6 Μαρτίου, με την μετάβαση να γίνεται οδικώς και την επιστροφή αεροπορικώς. 5+2 μέρες για 135 μαθητές (11 από το Μουσικό) και 9 συνοδούς καθηγητές θα ταξιδέψουν με το κόστος να ανέρχεται στα 308 ευρώ. Παρέα ταξίδεψαν οι 7 μαθητές του Λυκείου Σταυρούπολης με τους 110 μαθητές του 3ου ΓΕΛ στις 3 έως 9 Δεκεμβρίου, επισκεπτόμενοι οδικώς Βουλγαρία και Ρουμανία. Στις ίδιες ημερομηνίες πραγματοποίησε την εκδρομή του και το 2ο ΓΕΛ, που συνηθίζει κάθε χρόνο να ταξιδεύει νωρίς μέσα στην χρονιά. Οι 110 φετινοί τελειόφοιτοι του 2ου Λυκείου, με τους περσινούς να μεταβαίνουν στην Κρήτη, επισκέφθηκαν την Βουδαπέστη, την Βιέννη και το Βελιγράδι, με την πρωτεύουσα της Αυστρίας να αποτελεί τον κύριο προορισμό και το κόστος να αγγίζει τα 300 ευρώ κατά άτομο. Το 4ο ΓΕΛ είναι το μοναδικό που θα μείνει εντός συνόρων, αφού οι μαθητές επέλεξαν να επισκεφθούν στις αρχές Φεβρουαρίου τους Δελφούς και το Ναύπλιο. Από τις 69 μέχρι στιγμής δηλώσεις συμμετοχής, δεν είναι βέβαιο πόσοι θα ακολουθήσουν, με το κόστος να κυμαίνεται στα 160 ευρώ για πέντε ημέρες και τέσσερεις διανυκτερεύσεις. Σκέψεις για Κέρκυρα, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί, κάνουν και οι 14 μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Ξάνθης, που θα καταλήξουν στην απόφασή τους στις αρχές της χρονιάς, εφόσον βρεθούν τα απαραίτητα χρήματα.

Αμφίβολη είναι η πραγματοποίηση της εκδρομής για το Λύκειο Γλαύκης, οι μαθητές του οποίου προσανατολίζονται για τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει στον προορισμό. Σημειώνουμε ότι πέρυσι δεν είχε γίνει η εκδρομή. Το Λύκειο Αβδήρων, από την άλλη, ‘’ανοίγει φτερά’’ για την Πράγα της Τσεχίας στις αρχές Μαρτίου, με τα 40 παιδιά να καλούνται να καταβάλλουν για τις επτά ημέρες 400-450 ευρώ. Ήδη έχουν ξεκινήσει, μάλιστα, δραστηριότητες για την συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να διευκολύνουν οικονομικά τις οικογένειές τους και να μην χάσουν τα ταξιδιωτικό ‘’κλείσιμο’’ της σχολικής τους ζωής. Το ΑΞΙΟΝ συνδύασε φέτος την εκδρομή των τελειοφοίτων με την εκπαιδευτική εκδρομή της Β΄ Λυκείου, και έτσι βρέθηκαν σε Μόναχο και Στρασβούργο 24 μαθητές, 14 της Γ’ και 10 της Β’, με το κόστος να κυμαίνεται στα 500 ευρώ. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στις 4 έως 9 Δεκεμβρίου και ανάμεσα στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών ήταν και αυτή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δράσεις για την μείωση του κόστους συμμετοχής από τους μαθητές

Οι μαθητές γνωρίζουν καλά ότι σε πολλές οικογένειες η συνδρομή για την συμμετοχή στην εκδρομή δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Με περισσότερο, λοιπόν, ενθουσιασμό από πριν προγραμματίζουν και υλοποιούν ήδη από τη Β’ Λυκείου εκδηλώσεις και πάρτυ, προκειμένου να συμβάλλουν στην μείωση του συνολικού κόστους της εκδρομής και να ελαφρύνουν την συμμετοχή του κάθε μαθητή. Δημοφιλείς είναι οι λαχειοφόρες αγορές, τα μπαζάρ, τα μαθητικά πάρτυ, η αναζήτηση χορηγών και οι ‘’κρούσεις’’ στήριξης προς το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Μέχρι τώρα αυτοί που πλήρωναν με χαρά για τις εκδρομές αυτές ήταν κατά κύριο λόγο οι παππούδες και οι γιαγιάδες, που πλέον δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τις μειωμένες συντάξεις τους. Σημαντικό, ασφαλώς, το γεγονός ότι σε κάποια σχολεία αποτελεί πλέον παγιωμένη πρακτική η στήριξη παιδιών ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, ώστε να μην λείψουν από την παρέα και την ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …