Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Τα χάσαμε τα λεφτά του ΒΑΑ Ξανθιώτη!

Τα χάσαμε τα λεφτά του ΒΑΑ Ξανθιώτη!

0
baa dec16

Ο δήμος Ξάνθης έχασε μέσα από τα χέρια του 8 εκ. ευρώ! Γιατί;

Προτελευταία και… καταϊδρωμένη αξιολογήθηκε η πρότασή του. Θα μοιραστούν τα 17 εκ. ευρώ οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και πιθανόν ο δήμος Δράμας που ήρθε τρίτος

Αχ ΒΑΑχ …προτελευταίος τερματίζει αγκομαχώντας ο δήμος Ξάνθης και μένει οριστικά εκτός του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) χάνοντας την ευκαιρία να κάνει έργα 8,6 εκ. ευρώ! Την ίδια στιγμή πρώτος στην αξιολόγηση – μοριοδότηση κόβει το νήμα ο δήμος Αλεξανδρούπολης ακολουθεί ο δήμος Καβάλας ενώ τρίτος στην σειρά κατατάχθηκε ο δήμος Δράμας που ενδέχεται να πάρει μερίδιο στην μοιρασιά του προγράμματος που διαθέτει 17 εκ. ευρώ. Οι δήμοι που δεν έχουν ελπίδα να πάρουν ούτε «κοκαλάκι» είναι ο δήμος Κομοτηνής που κατατάχθηκε τέταρτος, ο δήμος Ξάνθης πέμπτος και τελευταίος και καταϊδρωμένος ο δήμος Ορεστιάδας.

Ο δήμος Ξάνθης έχασε μέσα από τα χέρια του 8 εκ. ευρώ! Γιατί;

Να σημειώσουμε πως σε χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ το «Ε» φιλοξένησε τις απόψεις του δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου ο οποίος δήλωσε ότι ο δήμος Ξάνθης θα καταθέσει ένσταση, διατηρώντας ωστόσο την αισιοδοξία του καθώς δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις τελικά να καταταχθεί τρίτος και να έχει πιθανότητα να ωφεληθεί. Αλλά στην θέση αυτή«κλείδωσε» ο δήμος Δράμας, οι ελπίδες του δημάρχου Ξάνθης αποδείχθηκαν «φρούδες» και η αλήθεια είναι μία: Τα χάσαμε τα λεφτά Ξανθιώτη! Και το ερώτημα είναι γιατί; Γιατί η πρόταση του δήμου Ξάνθης να μην περάσει στην αξιολόγηση; Σε τι υστερεί έναντι της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας; Η απάντηση είναι πολύ απλή όπως αποδεικνύεται σε σύγκριση με τις άλλες προτάσεις: Ότι δεν είχε όραμα και στρατηγικό στόχο, ότι ήταν πρόχειρη και αποσπασματική και ότι δεν είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα ώστε να αλλάξει το αστικό περιβάλλον να καταστήσει την πόλη μας ελκυστική όπως είναι ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος.

Η πρόταση του δήμου Ξάνθης

Και για του λόγου το αληθές: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο έργο της πρότασης του δήμου Ξάνθης: Η ανάπλαση και η Διαμόρφωση των οδών στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, καθώς και στην Πλατεία Εμπορίου. Επίσης η εφαρμογή ήπιας κυκλοφορίας της οδού από την Πλατεία Ελευθερίας έως την κεντρική πλατεία, την ανακατασκευή πεζοδρομίων στην Β. Σοφίας και κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην Β. Σοφίας και Ύδρας, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, προμήθεια υπόγειων κάδων , αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου πρώην δημαρχείου κ.ά.

Ποια είναι η πρόταση του δήμου Αλεξανδρούπολης:

Τα μεγαλύτερα απ’ αυτά όπως παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ»:

•Διαμόρφωση χώρου παραλίας στην Αλεξανδρούπολη από Αργώ ως Εγνατία -1.192.000 ευρώ

•Ανάπλαση δυτικής χερσαίας ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης, έκταση 43 στρεμμάτων κάτω από το Φάρο – 2.333.000 ευρώ

•Ανάδειξη- αξιοποίηση 3 ιστορικών αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι – 2.950.000 ευρώ

•Επέκταση υφιστάμενου ποδηλατόδρομου, μήκους 2 χλμ από στροφή Εγνατία μέχρι και τον Άγιο Εύπλου -762.000 ευρώ

•Διαμόρφωση υπαίθριου χώρου στάθμευσης, μεταξύ τοιχίου γηπέδου Φώτης Κοσμάς και Εγνατία, δωρεάν για τους πολίτες – 322.000 ευρώ.

Θριαμβολογεί και με το δίκιο του ο δήμαρχος ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου «πρόκειται για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα». Ευχαρίστησε δε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή, η οποία προέκυψε μετά από σκληρή δουλειά: χρειάστηκαν περίπου 75 συνεδριάσεις υπηρεσιακών, με τη συμμετοχή κάθε φορά περίπου 10-15 ειδικών ανάλογα με την πρόταση που κάθε φορά εξετάζονταν, 3 κοινωνικές διαβουλεύσεις και περίπου 25 ταξίδια του δημάρχου στην Αθήνα. Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε, πάντως, πως τα τελευταία έξι χρόνια, η δημοτική αρχή προετοίμαζε το έδαφος για να γίνει αποδεκτή αυτή η πρότασή της, αναφέρει η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ.

Ποια είναι η πρόταση του δήμου Καβάλας

«Πρόκειται για έργα που θα αλλάξουν την όψη της Καβάλας αναφέρει η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» κα Ιωσηφίδου στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία». Η επέκταση του προσήνεμου μόλου του κεντρικού λιμένα Καβάλας προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, ανάπλαση του δικτύου πεζοδρόμων και η ανάπλαση της περιοχής της πλατείας Καπνεργάτη προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ώριμα έργα που έχουν ήδη μελετηθεί και μάλιστα υπάρχουν και ανάδοχοι. Η ωριμότητα των έργων άλλωστε ήταν κι ένας βασικός λόγος για την υψηλή βαθμολογία της καβαλιώτικης πρότασης αναφέρεται στον Καβαλιώτικο Τύπο.

Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους…

Όπως καταδεικνύεται και οι δυο προτάσεις που αξιολογήθηκαν θετικά έχουν ένα κοινό: Περιλαμβάνουν έργα πνοής, αναπτυξιακού χαρακτήρα που θ’ αλλάξουν την μορφή των πόλεων. Κάτι που προφανώς στερείται η πρόταση του δήμου Ξάνθης γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί έργο πνοής η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, ένα έργο που σχεδίασε η προηγουμένη δημοτική αρχή και επειδή απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ η νυν επεχείρησε να το εντάξει στο ΒΑΑ, ούτε βέβαια η ανακατασκευή πεζοδρομίων στην Β. Σοφίας. Και βέβαια θα πει και πως η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη έχουν λιμάνια και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που τους δίνει μόρια! Σε παρόμοια ανταγωνιστικά προγράμματα προβάλλει κανείς τα πλεονεκτήματα του. Και η Ξάνθη έχει πολλά και όχι μόνο την Παλιά Πόλη. Έχει τον ποταμό Κόσυνθο να την διασχίζει. Όλες οι πόλεις που τις διασχίζουν ποταμοί στην Ευρώπη θεωρούνται από τις πιο όμορφες και αναδεικνύουν κατάλληλα αυτό το πλεονέκτημα. Όπως το Παρίσι με τον Σηκουάνα , το Λονδίνο με το Τάμεση, η Βουδαπέστη με τον Δούναβη. Μόνο στην χώρα μας …μπαζώνουμε ποταμούς και ρέματα! Και σ’ ότι αφορά τον Κόσυνθο, σκέφτηκε ποτέ κάποια δημοτική αρχή να αναδείξει αυτό το πλεονέκτημα, να κάνει έργα προς αυτή την μεριά της πόλης για τουριστική αξιοποίηση; Την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι. Και σ’ αυτή τη θέση που βρίσκεται τώρα ο δήμος μας να χάνει δηλαδή μέσα απ’ τα χέρια του 8 εκ. ευρώ δεν έχει ευθύνη μόνο η δημοτική αρχή αλλά και η αντιπολίτευση. Και να θυμίσουμε ότι στην συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου όταν ήταν θέμα ημερήσιας διάταξης το ΒΑΑ η μείζονα αντιπολίτευση αποχώρησε γιατί δεν ήρθε ως θέμα το υπόμνημα των συλλόγων . Γι άλλο λόγο αποχώρησε και η παράταξη Καμαρίδη και το θέμα της πρόταση του δήμου για το ΒΑΑ πέρασε με άδεια έδρανα και στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας, όπως έγραφε το «Ε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για έγκριση Προϋπολογισμού 2025

Κλήση σε ειδική συνεδρίαση για την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισί…