Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στον ιατρικό κόσμο ενέπνευσε ο υπουργός Υγείας

Αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στον ιατρικό κόσμο ενέπνευσε ο υπουργός Υγείας

0
xanthos pis

Εξαγγελία προσλήψεων στα νοσοκομεία, στροφή στην δημόσια υγεία και αναδιάρθρωση του ΕΟΠΠΥ ήταν κάποια από τα θέματα που ανέπτυξε στην διάσκεψη του ΠΙΣ ο κ. Ξανθός

Τ. Καραδέδος: «Στο ‘’καράβι’’ της υγείας υπάρχει τιμονιέρης, δεν είναι ακυβέρνητο στους πέντε ανέμους»

Η υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας, η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων και άλλα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Περίθαλψης συζητήθηκαν στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Υποχρηματοδότηση της Υγείας και αδυναμίες του ΕΟΠΥΥ τα κύρια ζητήματα

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εντοπίζονται στο χώρο της Υγείας και δημιουργούν δυσκολίες τόσο στους ιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, όσο και στους πολίτες σε ότι αφορά την πρόσβασή τους στο Σύστημα. Η υποχρηματοδότηση της υγείας, που βρίσκεται περίπου στο 5% (από το 7% του μέσου ευρωπαϊκού όρου), η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι αδυναμίες του ΕΟΠΥΥ, τόσο ως προς την περίθαλψη, όσο και ως προς τις πληρωμές των παρόχων υπηρεσιών υγείας, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων λόγω της έλλειψης μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, όπου είναι έντονο το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι ζητήματα τα οποία η Πολιτεία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μέσα από την οριακή λειτουργία του Συστήματος Υγείας. «Εάν δεν ενισχύσουμε με πόρους και προσωπικό το σύστημα υγείας, δεν θα μπορέσουμε να παράσχουμε περίθαλψη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε ο κ. Βλασταράκος.

Προσλήψεις 740 ιατρών και άλλες 2.000 θέσεις στις αρχές του 2017

Ο Υπουργός Υγείας από τη πλευρά του ανέφερε ότι είναι πραγματικές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας, όπως τονίστηκαν και από τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, δήλωσε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απάλειψης των προβλημάτων που ναρκοθετούν το σύστημα. Ανέφερε πως προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 740 γιατρών και στις αρχές του επόμενου έτους θα προκηρυχτούν άλλες 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να σταθεροποιηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς και την σταθεροποίηση καταβολής των εφημεριών, στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τις συμβάσεις με νέους γιατρούς και ζήτησε τη συνδρομή όλων, προκειμένου να ανταποκριθούν με σεβασμό στη περίθαλψη και στις ανάγκες των πολιτών.

Τ. Καραδέδος: «Στόχος η κάλυψη των ομάδων που μειονεκτούν, των πολλών ανασφάλιστων»

karadedosΣτην συνδιάσκεψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Τάσος Καραδέδος, ο οποίος δήλωσε στο «Ε» πως στην μακρά τετράωρη παρουσία του υπουργού στην συνδιάσκεψη, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν οι ιατρικοί σύλλογοι. «Ήταν εξαιρετική και εμπεριστατωμένη και η ομιλία του, όσο και οι απαντήσεις που έδωσε στην συνέχεια. Έλυσε πάρα πολλά ερωτηματικά, τόσο όσον αφορά την νοσοκομειακή περίθαλψη, όπου δόθηκε μεγάλο βάρος στην κάλυψη των κενών σε όλη την Ελλάδα -τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κι εμείς εδώ- και ετοιμάζονται και άλλες προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανακοίνωσε επίσης την προετοιμασία αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ με ένα νέο πλαίσιο με περισσότερους γιατρούς. Ο στόχος είναι να καλυφθούν κυρίως οι ομάδες που μειονεκτούν αυτή την στιγμή, οι ανασφάλιστοι, δηλαδή, που έχουν μείνει εκτός συστήματος υγείας. Είναι αυτοί που δεν καλύπτονται πλέον από την πρόνοια, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Μόνο με τον ΑΜΚΑ θα μπορούν στο εξής να προμηθευτούν φάρμακα και να έχουν νοσοκομειακή περίθαλψη», ανέφερε ο κ. Καραδέδος. Όπως επίσης σημείωσε: «Σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο υπουργός επιθυμεί να στοχεύσει περισσότερο στον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και λιγότερο στον ιδιωτικό και αυτή είναι μια επιλογή της κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με παλιότερες λογικές, όπως του κ. Γεωργιάδη, που πρόταξαν την ιδιωτική επιλογή, η οποία δεν μπορεί να σταθεί εφόσον, δεν υπάρχουν χρήματα».

Εμπιστοσύνη και αισιοδοξία στον ιατρικό κόσμο από το ήθος και τις τοποθετήσεις του κ. Ξανθού

Ο κ. Καραδέδος εστίασε κυρίως στην εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία που ενέπνευσε ο υπουργός, καθώς προέρχεται από το δημόσιο νοσοκομείο και έχει πλήρη γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν και ταλανίζουν τον χώρο της υγείας, όπως και των ζητημάτων διαφθοράς και της απουσίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου. «Το ήθος του αναγνωρίστηκε ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους και αυτό είναι σπάνιο. Γενικότερα υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία πλέον όλων των παρατάξεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με τον κ. Βλασταράκο, χωρίς φωνασκίες, που εντάσσεται και στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγής στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Καραδέδος. Ο κ. Ξανθός έκανε αναφορές και στην σχέση με την τρόικα, με τις όποιες παρατηρήσεις να έχουν ενσωματωθεί σε ένα πλαίσιο αυτοματισμού μέσα από τα πρωτόκολλα και τους ηλεκτρονικούς ελέγχους, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διασπάθισης και διαφθοράς. Όπως τόνισε, μπορεί να γίνεται έκκληση στο ήθος και στον πατριωτισμό των λειτουργών υγείας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και το κράτος πρέπει να μεριμνήσει για έναν αυστηρό έλεγχο. Ο υπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αλεξανδρούπολη στις αρχές του νέου έτους και στο πλαίσιο αυτό προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, δεσμευόμενος ότι θα εντάξει και την Ξάνθη στην επίσκεψή του.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …