Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η βυζαντινή μουσική ‘’ανθεί’’… χορωδιακά στα Άβδηρα

Η βυζαντινή μουσική ‘’ανθεί’’… χορωδιακά στα Άβδηρα

0
ag. paraskeui

Περισσότεροι από 50 μαθητές στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο εφημέριος της Αγ. Παρασκευής, π. Νικόλαος Μαυρίδης

40 γυναίκες και παιδιά αποτελούν την νεοσύστατη χορωδία, που συγκεντρώνει ανθρώπους και από τα γύρω χωριά

Πολλοί ίσως γνωρίζουν ότι στην Μητρόπολη Ξάνθης λειτουργεί Σχολή Βυζαντινής Μουσικής τα τελευταία έξι περίπου χρόνια, προσφέροντας δωρεάν μαθήματα διδασκαλίας της βυζαντινής μουσικής σε όσους ενδιαφέρονται, άνδρες και γυναίκες. Από την πλατεία Μητροπόλεως και τον χώρο όπου στεγάζεται το Κοινωνικό Ιατρείο, έχει μεταφερθεί στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγ. Ελευθερίου Ξάνθης. Κατά διαστήματα παρακολουθούσαν μαθήματα και πολλοί κάτοικοι από χωριά της Ξάνθης, με την μετακίνηση να αποτελεί μία επιπρόσθετη δυσκολία. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην πεδινή Ξάνθη. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Αβδήρων, που ξεκίνησε φέτος ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση.

Περισσότεροι από 50 μαθητές στον πρώτο μήνα λειτουργίας της Σχολής

Στον πρώτο μήνα λειτουργίας της η Σχολή αριθμεί ήδη περισσότερους από 50 μαθητές. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών παρακολουθούν κάθε Σαββατοκύριακο τα δωρεάν μαθήματα που γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ναού, αλλά και τα μαθήματα της χορωδίας εντός του ναού της Αγ. Παρασκευής. Πίσω από κάθε τέτοια προσπάθεια συνήθως κρύβεται η αγάπη και το μεράκι κάποιων ανθρώπων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για τον νέο σε ηλικία εφημέριο του χωριού, π. Νικόλαο Μαυρίδη, ο οποίος πριν χειροτονηθεί διετέλεσε λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ναού του Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης. Η αγάπη του αυτή για την ψαλτική τέχνη, αλλά και οι λειτουργικές ανάγκες που υπάρχουν στο χωριό, τον ώθησαν να κάνει αυτό το ξεκίνημα, που ‘’αγκαλιάστηκε’’ όχι μόνο από τους κατοίκους των Αβδήρων, αλλά και των γύρω χωριών. Ήδη λειτουργούν πέντε τμήματα, με τα τρία να αφορούν γυναίκες που επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά της παραδοσιακής αυτής λειτουργικής μουσικής. Όπως ανέφερε ο π. Νικόλαος, κύριο μέλημά του είναι η κατάρτιση ψαλτών, που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν σε πρώτο χρόνο τις λειτουργικές ανάγκες που προκύπτουν, αφού η έλλειψη ιεροψαλτών είναι μεγάλη τα τελευταία χρόνια.

Π. Νικόλαος: «Καλό είναι να φτιάχνουμε τα ντουβάρια, αλλά πρέπει να φροντίζουμε και για την παράδοσή μας»

p. nikolaosΠαρότι έχει και ο ίδιος γνώσεις βυζαντινής μουσικής, ο π. Νικόλαος απευθύνθηκε στον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ξάνθης, μέλος του οποίου έχει αναλάβει τα μαθήματα και τον καταρτισμό της χορωδίας. «Συζητήσαμε με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους είπα ότι καλό είναι να φτιάχνουμε τα ντουβάρια, αλλά πρέπει να φροντίζουμε και για την παράδοσή μας», σημείωσε ο εφημέριος της Αγ. Παρασκευής, ο οποίος φρόντισε η θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών να συνδέεται και με την πρακτική εξάσκηση. Έτσι, κάθε Σάββατο απόγευμα οι μαθητές της Σχολής συνεχίζουν το μάθημα πάνω στο αναλόγιο, ταυτίζοντας θεωρία και λειτουργική πράξη. Τα μαθήματα είναι δωρεάν για όλους, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η πρακτική διδασκαλία μιας χορωδίας 40 περίπου ατόμων, αποτελούμενη από γυναίκες και παιδιά, που συμψάλλουν με ευχέρεια λόγω υψιφωνίας. Ο π. Νικόλαος δήλωσε ότι προτιμά το χορωδιακό ψάλσιμο από την μονοφωνική ψαλμώδηση που έχουμε συνηθίσει στους περισσότερους ναούς τα τελευταία χρόνια, θεωρώντας ότι ως εκπρόσωποι του εκκλησιάσματος, το εκπροσωπούν καλύτερα. Άγνωστο πόσοι από αυτούς που ξεκίνησαν να φοιτούν θα δείξουν ζήλο και επιμονή ώστε να συνεχίσουν, το εγχείρημα όμως δεν παύει να είναι αξιέπαινο και η ανταπόκριση του κόσμου αξιοσημείωτη.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…