ΣΧΟΛΙΑ 07/12/2016

0
dentro plateia

Ψάχνουν ευκαιρία

Κάποιοι προσπαθούν να καταλάβουν τι κρύβεται πίσω από την αγορά ακινήτων στο νομό μας από Τούρκους πολίτες. Μάλιστα δε λείπουν και ευφάνταστα σενάρια συνωμοσιολογίας.

Το πράγμα είναι τελικά διαφορετικό αλλά και απλό. Κάποιοι που διαθέτουν παραδάκι το επενδύουν σε αγορά ακινήτου σίγουρη και ασφαλή. Έστω και εκτός της χώρας τους.

Είναι κακό αυτό; Και βέβαια όχι και μακάρι να συνεχιστεί. Βέβαια σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σπίτια αγοράζουν επίσης και οι ντόπιοι μουσουλμάνοι αφού βρίσκουν ψάχνοντας ευκαιρίες, όπως και οι παλιννοστούντες για τον ίδιο λόγο βέβαια.

Γ.Δ.

Μέτρα με κόστος

Κι άλλες περιοχές της χώρας ‘’φιλοξενούν’’ τσιγγάνους, Ρομά, γύφτους ή όπως θέλει κάποιος να τους ονομάσει. Το πρόβλημα όμως της Ξάνθης με τους Δροσερίτες δεν το έχει καμία. Δεν είναι μόνο οι κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες και εμπόριο ναρκωτικών.

Σήμερα ο οικισμός είναι και απαγορευμένος σε μη Δροσερίτη. Η πρόσβαση είναι προβληματική και επικίνδυνη. Πρώτα θύματα οι ταξιτζήδες που πλέον δεν «μπαίνουν» στον οικισμό.

Υπάρχει όμως κι ένα άλλο θέμα αυτό των ζημιών που προκαλούν οι διάφοροι «ποντικοί» που χτυπούν συνήθως καταστήματα. Αυτοί λοιπόν προξενούν μεγάλες υλικές ζημιές που για να αποκατασταθούν απαιτούν αρκετά χρήματα τα οποία κι όταν συλληφθούν οι δράστες αδυνατούν να τα πληρώσουν. Έτσι ουσιαστικά η πράξη τους μένει ατιμώρητη.

Η Αστυνομική Διοίκηση Θράκης δήλωσε πρόσφατα ότι το όλο θέμα του Δροσερού θα την απασχολήσει ιδιαίτερα.

Έστω και τώρα λοιπόν, κάποια μέτρα, κάποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν. Διότι το σπυρί κακοφόρμισε σε γάγγραινα. Γι’ αυτό τα μέτρα πρέπει να είναι ριζοσπαστικά και με το όποιο κόστος.

Γ.Δ.

Ούτε να διαβάσουν δεν μπορούν

Μείναμε κατάπληκτοι ακούγοντας τις αγορεύσεις κάποιων βουλευτών στη βουλή. Μάλιστα αυτοί δυσκολεύονται όχι απλά να μιλήσουν από στήθους, αλλά ακόμη να διαβάσουν το κείμενο που τους ετοίμασαν!

Το φαινόμενο αυτό που ενδημεί πλέον στη σημερινή βουλή, εμφανίστηκε σαν τσουνάμι κι έχει αφήσει κατάπληκτους τους Έλληνες που θεωρούσαν τη βουλή ως ναό της Δημοκρατίας μεν, αλλά και της ρητορικής δε. Κι όταν το πρώτο υπάρχει όπως υπάρχει, το δεύτερο δυστυχώς απουσιάζει και μάλιστα σε σοβαρό ποσοστό.

Ελάχιστοι ‘’πατέρες του έθνους’’ έχουν ευχέρεια λόγου και ακόμη λιγότεροι εμφανίζονται με ουσία, περιεχόμενο και σωστά ελληνικά. Όσο κι αν λυπεί αυτή η πτωτική εικόνα της ελληνικής βουλής, πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα.

Γ.Δ.

Ξάνθη αποχαιρέτα τα 8 εκ. ευρώ που χάνεις…

Χάθηκε η ευκαιρία για τον δήμο Ξάνθης να πάρει ζεστό χρήμα 8 εκ. ευρώ και να κάνει έργα που θα συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξης της πόλης όπως προβλέπει το ομότιτλο πρόγραμμα. Τα 17 εκ. του προγράμματος θα μοιραστούν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και πιθανόν να πάρει κι ο δήμος Δράμας που ήρθε τρίτος στην αξιολόγηση και μοριοδότηση της πρότασή του. (Είδες η Δράμα;). Το …δράμα όμως είναι για τον δήμο μας που αναδεικνύεται ανίκανος να υποβάλλει μια πρόταση της προκοπής και να διεκδικήσει με αξιώσεις κονδύλια από ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Κι αυτό είναι μια …ήττα της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης που αντί να συμβάλλει δημιουργικά να καταθέσει προτάσεις, κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος προτίμησε να αποχωρήσει προβάλλοντας ετεροχρονισμένα διαμαρτυρία δήθεν για το… υπόμνημα των συλλόγων!

Είναι λυπηρό αλλά όταν οι άλλοι σχεδιάζουν οι δικοί μας μαλώνουν για επουσιώδη θέματα.

Μ.Ξ.

Τι είχες Γιάννη ….

Καλά πήγε η συνεδρίαση του Eurogroup αν και οι γνώμες διίστανται. Η μεν κυβέρνηση θριαμβολογεί αφού υπάρχει δέσμευση για μείωση του χρέους σε ορίζοντα δεκαετιών βέβαια και σταθερό επιτόκιο δανεισμού στα 1,5%. Θριαμβευτής βέβαια και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο κ. Σόιμπλε που δεν λέει να βάλει νερό στο κρασί του επιμένοντας στην γραμμή της λιτότητας και σε πλεονάσματα του 3.5% Αλλά όπως λέγεται το ΔΝΤ έχει τις αντιρρήσεις του και ακόμη η β’ αξιολόγηση δεν έχει τελειώσει. Η αντιπολίτευση μιλά ευθέως για νέα σκληρά μέτρα και νέο μνημόνιο. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα δηλαδή…

Στην πορεία θα δούμε ποιος έχει δίκιο…

Μ.Ξ.

Ένα πικρό αλλά εύστοχο σχόλιο για το Eurogroup

Το πολυαναμενόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ήρθε και πέρασε. Διθύραμβοι για την επιτυχία, γκρίνια για το ότι στην ουσία δόθηκαν αυτά που εδώ και δύο χρόνια προτείνουν οι Ευρωπαίοι, συν την απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Το Brussels Playbook, που παρακολουθεί την ελληνική κρίση εδώ και έξι χρόνια, από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, συμπέρανε μετά το προχθεσινό Eurogroup ότι κανείς δεν φαίνεται να θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Όπως αναφέρουν, οι λύσεις δεν είναι ιδιαιτέρως περίπλοκες ακόμα και εάν απαιτούν τη λήψη επώδυνων μέτρων από την Αθήνα. Πάνω απ’ όλα όμως, βλέπουν πως βολεύει περισσότερο όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να πετάνε λάσπη και να αποφεύγουν τους ικανοποιητικούς συμβιβασμούς που θα επέλυαν κάποια από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Χαρακτηριστικά γράφουν: «16 μήνες έχουν περάσει μετά το νέο πρόγραμμα διάσωσης και δεν έχει σημειωθεί καμία πραγματική πρόοδος. Το τέρας το λαϊκισμού που ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνησή του φρόντισε να εκτραφεί, τώρα έχει εκτοπίσει την Ελλάδα και το πρόβλημά της από το μυαλό των Ευρωπαίων ηγετών. Η Ελλάδα είναι πλέον κυριολεκτικά ο φτωχός συγγενής των πολιτικών προβλημάτων της ευρωπαϊκής οικογένειας και κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον ούτε να τα επιλύσει, ούτε να βγάλει τη χώρα από την μιζέρια της». Εμείς, όμως, πανηγυρίζουμε για την μικρή μείωση του χρέους με πολλαπλή επιβάρυνση σε βάθος χρόνου, όταν κατηγορούσαμε ως προδότες αυτούς που πέτυχαν πολύ μεγαλύτερη μείωση με το PSI.

Χ.Δ.

Σε χριστουγεννιάτικη διάθεση από αύριο η Ξάνθη

Η αρχή έγινε με τον στολισμό των κεντρικών οδών της πόλης με τον φωτεινό διάκοσμο και σειρά πήρε η κεντρική πλατεία. Μετά τα καθιερωμένα (και κουραστικά πλέον) λαμπιόνια δεκαετιών, τα τεράστια αστέρια, την φάτνη και όσα άλλα παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες, χωρίς να έχουν εκσυγχρονιστεί, ήρθε η σειρά του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Θα θυμούνται οι περισσότεροι αναγνώστες την κριτική που είχε δεχθεί πέρυσι η δημοτική αρχή για την τοποθέτηση φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου. Το ύψους 13 μέτρων δέντρο βρίσκεται ήδη στην πλατεία Δημοκρατίας και αναμένει τις εκδηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης για να φωταγωγηθεί. Με τα οικονομικά να είναι πολύ στενά για όλους, αν και η θερμοκρασία το επιτρέψει, θα δούμε και φέτος πολλά παιδιά στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται και αναμένονται πιο πλούσιες από πέρυσι, αλλά κυρίως με συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών φορέων.

Χ.Δ.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

 

parastasi 1948

Μαθητική θεατρική παράσταση για την 25η Μαρτίου

(Από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…