ΣΧΟΛΙΑ 09/12/2016

0
kados 2

Όλα τα είχε ο δήμος Ξάνθης…

Μεγάλες εταιρείες που έχουν θετικούς οικονομικούς δείκτες συνηθίζουν να επεκτείνονται, να εξαγοράζουν μικρότερες εταιρείες και να αυξάνουν γενικά τον κύκλο εργασιών τους. Αυτά γίνονται συνήθως όταν έχεις λύσει τα εσωτερικά σου προβλήματα και είσαι μια υγιής επιχείρηση. Μπορεί να γίνονται όμως και όταν δεν ξέρεις τι σου γίνεται και απλά κάνεις σπασμωδικές κινήσεις. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να ερμηνεύσω την πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης, να αναλάβει ο δήμος την διαχείριση του Χατζιδάκειου, του γνωστού Πολυχώρου στην οδό Βενιζέλου που περιμένει δύο χρόνια μπας και φιλοτιμηθεί κανένας και τον λειτουργήσει. Στην αρχή της σύσκεψης ‘’έριξε’’ την πρόταση μεταξύ αστείου και σοβαρού, με όλους να γελάνε. Τελικά το εννοούσε, και θέλει να υπαχθεί η οικία Χατζιδάκι στην διαχείριση του Κέντρου Πολιτισμού. Μπορεί, βέβαια, ο Δήμαρχος να έχει κάτι άλλο στο μυαλό του που εμείς δεν γνωρίζουμε. Απλά να θυμίσουμε ότι στον δήμο Ξάνθης ανήκει η επίσης μοναδική οικία Μουζαφέρ Μπέη στην οδό Μπότσαρη, που έξι χρόνια περιμένει να γίνει Παιδικό Μουσείο. Σε λίγο καιρό θα έχει ο δήμος και τον ‘’χώρο συνάθροισης’’ (αγνώστων λοιπών στοιχείων) εκεί που έδρευε παλιότερα το Δημαρχείο Ξάνθης. Ας φροντίσουν λοιπόν να λειτουργήσουν αυτά που ήδη έχουν και ρημάζουν και ας αφήσουν τον Πολυχώρο Χατζιδάκι στην Αναπτυξιακή, εφόσον δεν υπάρχει άλλος φορέας. Αν φροντίσουν να εκπροσωπείται η ‘’Εργανάπτυξη’’ στον εν λόγω πολιτιστικό οργανισμό από Ξανθιώτες (ΦΕΞ, ΠΑΚΕΘΡΑ, Λύκειο Ελληνίδων, Μουσικό Σχολείο κ.ά.), υπάρχουν ελπίδες για την σωστή λειτουργία του.

Χ.Δ.

Απεργία… μήτηρ πάσης κακίας

Φαίνεται ότι οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει την αρχαία ρήση, παραλλαγμένη κατά τι, και δεν συμμετέχουν στις απεργίες πλέον. Δεν νομίζω να μας έχει πιάσει η εργασιομανία μας, απλά με τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, όλοι μετρούν τα ‘’κουκιά’’ και βλέπουν ότι δύσκολα ‘’βγαίνουν’’ για να χάσουν επιπλέον χρήματα με μια απεργία. Όπως άκουσα να συζητούν χθες στο Εργατικό Κέντρο εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της περιοχής, πολλοί δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν απεργία, καθώς πέρυσι η εταιρεία είχε δώσει πριμ και δώρο τα Χριστούγεννα και φοβούνται μήπως το χάσουν αν απεργήσουν. Οι όποιες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις παραμένουν στα λόγια, οι πλατείες δεν γεμίζουν αγανακτισμένους όπως πριν λίγα χρόνια. Οι 24ωρες απεργίες, φυσικά, είναι ανώδυνες για όλους, αφού ούτε και το ‘’αυτί’’ της κυβέρνησης ‘’ιδρώνει’’, όπως συνέβαινε παλιότερα με τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Μουδιασμένοι παρακολουθούν όλοι και περιμένουν τι θα ξημερώσει. Ευτυχώς υπάρχουν και φαιδρές νότες σε όλο αυτό τον παραλογισμό και ‘’σκάει’’ λίγο το χειλάκι μας. Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε με ανακοίνωσή του τον κόσμο να δώσει δυναμικό παρών στις χθεσινές κινητοποιήσεις. Αυτές που στόχο είχαν και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα μέτρα που υιοθετεί! Η συνήθεια ετών πολλές φορές παρασέρνει και μπορεί να ξεχάσεις ακόμη και ότι κυβερνάς πλέον.

Χ.Δ.

Τα Μάγγανα και το Δροσερό τα πιο «καυτά» σημεία του νομού


Κάποιοι θερμόαιμοι έβαλαν φωτιά σ’ έναν απ’ τους τρεις κάδους που είναι παρατεταγμένοι κατά μήκος της οδού Σταθμού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από εργαζόμενο που πήγαινε στην δουλειά του στις 4.30 η ώρα το πρωί και ειδοποίησε την αστυνομία. Αυτή με την σειρά της ειδοποίησε την Πυροσβεστική που έκανε την κατάσβεση. Τώρα τι βίτσιο είναι αυτό να βάζουν φωτιά σε κάδο αδυνατώ να υποθέσω. Αντίθετα βέβαια με τις συχνότατες πυρκαγιές στα Μάγγανα αλλά και στο Δροσερό που σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχουν αναδειχθεί τα πιο … «καυτά» σημεία του νομού. Ειδικότερα μετά το τέλος του καλοκαιριού στα Μάγγανα μπαίνουν συνεχόμενα φωτιές (έως και προχθές). Ποιοι τις βάζουν; Μόνο εικασίες κάνουν στην Πυροσβεστική που θεωρούν ως πιθανούς υπεύθυνους κτηνοτρόφους που θέλουν να καθαρίσουν την γη από ξερά χόρτα και καλάμια για να βγει φρέσκο χορτάρι για τα ζώα τους, αγρότες για να ανανεώσουν επίσης τη γη τους ή και κυνηγούς για να έχουν πιο εύκολο κυνήγι αλλά – σύμφωνα με πληροφορίες – υπάρχει μια ομερτά στο χωριό και κανείς δεν μιλάει ώστε να διευκολύνει το έργο της Πυροσβεστικής στην ανεύρεση των εμπρηστών.  Σ’ ότι αφορά το Δροσερό εκεί επικρατεί η πλήρης ανομία και ο παραλογισμός οπότε κάθε προσπάθεια να εξηγήσει κανείς οτιδήποτε είναι μάταιη.

Μ.Ξ.

Γιατί σιωπάτε για τα 8 εκ. ευρώ που έχασε ο δήμος μας λαλίστατοι της αντιπολίτευσης;

Με αφορμή την ανακοίνωση της «Κοινωνίας των Δημοτών» με τίτλο: «Τι δεν κάνει ή τι κάνει στραβά ο δήμος Ξάνθης» που αναφέρεται στο Πίλημα και στην στέρηση νερού του οικισμού, έχουμε να κάνουμε την εξής επισήμανση. Και βεβαίως είναι πολύ σημαντικό θέμα ότι ο οικισμός του Πιλήματος στερείται το νερό και πολύ σωστά πράττει η Κοινωνία Δημοτών να αναδεικνύει το πρόβλημα. Όμως δεν είδαμε καμιά ανακοίνωση από καμιά δημοτική παράταξη για τα 8,6 εκ. ευρώ του Προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης που έχασε ο δήμος μας γιατί η πρότασή του αξιολογήθηκε προτελευταία! Γιατί αλήθεια κατά τα άλλα λαλίστατοι εντιμότατοι κύριοι της αντιπολίτευσης δεν βρήκατε να πείτε ούτε μια λέξη για ένα τόσο σημαντικό θέμα; Μήπως γιατί επιλέξετε να απέχετε από την συζήτηση του θέματος τότε ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην δημοτική αρχή επικαλούμενοι ότι εκ των υστέρων ενοχληθήκατε γιατί δεν έφερε ως θέμα το προεδρείο το υπόμνημα των συλλόγων για την φορολογία τους; Κι όχι δηλαδή ότι θα μπορούσατε να αλλάξτε τίποτε αλλά να ασκήστε κριτική, να καταθέστε προτάσεις.

Επιτρέψτε μου αλλά όσο μεγάλη είναι η ευθύνη της δημοτική αρχής που δεν μπόρεσε να φέρει έργα 8 εκ. στο δήμο άλλο τόσο μεγάλη είναι και η δική σας που δεν προσπαθήσατε να βοηθήσετε και απλά νίψατε χείρας… Ο δήμος μας έχει ανάγκη από μια υπεύθυνη δημοτική αρχή αλλά και μια υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Μ.Ξ.

Το δίλημμα

Διατηρούμε βάσιμες επιφυλάξεις για το μοντέλο διαχείρισης που σκέφτεται να εφαρμόσει η Περιφέρεια και η Αντιπεριφέρεια για το κτίριο Χατζιδάκι. Με δύο λόγια θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα ορίσει και τον τρόπο λειτουργίας του κτιρίου. Δηλαδή, το δημόσιο (γιατί αυτό είναι η Περιφέρεια και Αντιπεριφέρεια, με τους δήμους) θα αποφασίσει για το πώς θα λειτουργεί. Δηλαδή ποιες εκδηλώσεις θα γίνονται. Κι έτσι θα ξεκινήσει ένας τσακωμός για τη σχετική άδεια παραχώρησης. Ποιος και για πόσο χρόνο. Και το ποιος θα ελέγχει και ποιος θα φροντίζει για την καθαριότητα και τα λειτουργικά έξοδα. Τελικά θα γίνει μύλος η όλη υπόθεση χωρίς κανείς να είναι υπεύθυνος.

Το δίλημμα είναι μεγάλο, το ρίσκο μεγαλύτερο και η πρόταση να το πάρει ιδιώτης το κτίριο φαντάζει η καλύτερη.

Γ.Α

Χειμωνιάτικη Φωτιά

Χειμωνιάτικα είχαμε πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Σέλινο, δίπλα στην λίμνη Βιστονίδα.

Οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως καεί το δάσος που υπάρχει εκεί το οποίο είναι κατοικία πολλών ζώων.

Βέβαια υπάρχει ένα ερωτηματικό πως ξεκίνησε η φωτιά χειμωνιάτικα σε παραλίμνια περιοχή. Οι κάτοικοι που ζουν εκεί γύρω, δύο πιθανότητες δίνουν. Η πρώτη από την γνωστή καύση των χωραφιών που ως γνωστόν απαγορεύεται μεν, συνεχίζεται δε, η δε δεύτερη από κάποιον κυνηγό που άναψε φωτιά για να ζεσταθεί και από τον αέρα και την απροσεξία υπήρχε εξάπλωση της φωτιάς.

Ότι κι αν συνέβη, σημασία έχει ότι ζημιώνεται η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Γ.Α.

Καλλιεργούν ψευδαισθήσεις

Σαν το ιερό δισκοπότηρο της Ξάνθης έχει μεταβληθεί η επαναλειτουργία της Αστυνομικής Σχολής της πόλης μας.

Όχι πως δε θέλουμε αυτό να γίνει, αλλά θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές με το όλο θέμα της Σχολής. Η οποία έστω ότι ξαναρχίζει τη λειτουργία της. Κι αυτό θα προσφέρει εργασία σε 10-15 άτομα το πολύ και το κέρδος από την παρουσία 100-150 νέων Αστυφυλάκων. Μέχρι εδώ όμως κι ελάχιστα επιπλέον.

Η οικονομία της περιοχής μας όμως έχει άλλες ανάγκες που είναι η δημιουργία νέων βιοτεχνιών και βιομηχανικών επιχειρήσεων, που θα προσφέρουν εργασία σε εκατοντάδες ανέργους, ίσως και χιλιάδες.

Το υπαρκτό πρόβλημα της ανεργίας μόνον έτσι θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Γ.Α.

Η αλήθεια για την Σχολή

Τώρα ως προς την Αστυνομική Σχολή και το εάν θα λειτουργήσει ή όχι, ε, υπάρχει κι ένα όριο στην «παραγωγή» αστυφυλάκων. Διότι αν συνεχίσει η παλαιά διαδικασία κάθε χρόνο νέοι αστυφύλακες, θα γίνουμε η πρώτη χώρα σε αριθμό Αστυνομικών. Ήδη σήμερα αριθμούν γύρω στις 65000 οι άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας. Αριθμός ήδη υπερβολικός για τα δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού. Και κάτι τελευταίο: Όταν η πολιτεία λαμβάνει μια απόφαση για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, αυτή η απόφαση είναι θνησιγενής και σίγουρα δεν έχει μέλλον. Έτσι συνέβαινε κατά το παρελθόν με τα Κέντρα Εκπαίδευσης και τα στρατόπεδα.

Έτσι είναι άνευ πρακτικής αξίας η δήλωση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος ότι το θέμα μετατίθεται για τους επόμενους μήνες. Το θέμα δε μετατίθεται, αλλά δεν υφίσταται καν…

Γ.Α.

Η αλήθεια

Ακούσαμε προχθές την υπουργό Θεανώ (μία είναι και δεν χωρά άλλη εξήγηση) να δηλώνει ότι έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση. Εννοούσε η αγαπητή κυρία ότι έκλεισε όσον αφορά το περιβόητο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το οποίο θυμίζουμε ότι είναι το ίδιο με αυτό που είχε ξεκινήσει επί Σημίτη, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Κι αυτό όμως δεν είναι ολόκληρο γιατί συζητούνται ήδη στο ΔΝΤ να μπει μαχαίρι στα επιδόματα και ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές.

Έτσι έχουν τα πράγματα παρά την αισιοδοξία της κυρίας Θεανώς.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Νεαρή καρναβαλίστρια σε φωτογραφία των πρώτων χρόνων του θεσμού

neari karnavalistria

(Από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …