Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρωταθλήτρια στην… απώλεια θέσεων εργασίας από την πώληση προϊόντων «μαϊμού» η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην… απώλεια θέσεων εργασίας από την πώληση προϊόντων «μαϊμού» η Ελλάδα

0
proionta maimou

Η ΕΣΕΕ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την «ανθεκτικότητα» της διακίνησης προϊόντων παραποίησης ή απομίμησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πάνω από 2,1 δις εκτιμάται ότι χάνονται κάθε χρόνο από αυτές τις πωλήσεις παραεμπορίου στην ελληνική αγορά

Η συντονισμένη αντιμετώπιση του φαινομένου διακίνησης προϊόντων παραποίησης, απομίμησης και πειρατείας και των παρενεργειών που αυτό συνεπάγεται, αν και έχει επανειλημμένως αναδειχθεί ως ζήτημα μείζονος σημασίας από την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, αλλά και από διεθνείς φορείς και οργανισμούς, δεν έχει μέχρι στιγμής τελεσφορήσει. Μάλιστα σε μία προσπάθεια αποτύπωσης κάποιων βασικών χαρακτηριστικών της εν λόγω τάσης, η EUROPOL σε συνεργασία με το Γραφείο Εναρμόνισης με την Εσωτερική Αγορά/Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (Office for Harmonization in the Internal Market/EUIPO), δημοσίευσαν έρευνα για τα προϊόντα απομίμησης, με έτος αναφοράς το 2015.

Παγκόσμιες οι διαστάσεις του παραεμπορίου με προϊόντα απομίμησης

Αν και όπως αναφέρεται στα πορίσματα της έκθεσης δεν υπάρχει μία αξιόπιστη και κοινά αποδεκτή μέθοδος εκτίμησης του μεγέθους διακίνησης των παραποιημένων προϊόντων, εντούτοις μπορούν να συναχθούν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εθνικές τελωνειακές αρχές/υπηρεσίες των Κρατών – Μελών της Ε.Ε., στη διάρκεια του 2013 ελέγχθηκαν σχεδόν 87.000 αποσκευές που είχαν σαν αποτέλεσμα τη δέσμευση 36 εκ. παραποιημένων αντικειμένων, όταν το 2002 οι έλεγχοι που είχαν δηλωθεί ξεπερνούσαν μετά βίας τις 7.500 (7.553). Το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο καταδεικνύει τις παγκόσμιες διαστάσεις που έχει λάβει πλέον το παρεμπόριο, καθώς η συνεχής βελτίωση της τεχνολογίας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού ευνοεί την περαιτέρω εξέλιξη  και επέκτασή του.

Η Κίνα είναι η πηγή των παραποιημένων προϊόντων

Όσον αφορά στη χώρα από την οποία προέρχονται τα περισσότερα παραποιημένα προϊόντα (χώρα προέλευσης) στη διάρκεια του 2013 και στην οποία αναλογούν παραπάνω από τα 2/3 του συνόλου των προϊόντων παραεμπορίου που εισέρχονται στην Ε.Ε., αυτή είναι η Κίνα. Αναλυτικότερα από τη συγκεκριμένη χώρα προέρχεται το 73% επί της συνολικής αξίας των δεσμευμένων παραποιημένων προϊόντων που παρακρατούνται στα σύνορα της Ε.Ε. και το 66% των αντικειμένων σε όρους όγκου.

Όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, οι απολεσθείσες πωλήσεις συνεπάγονται άμεση απώλεια ή μη δημιουργία περίπου 500.000 θέσεων εργασίας στους συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι νόμιμοι κατασκευαστές και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διανομείς των αντίστοιχων προϊόντων απασχολούν λιγότερα άτομα από αυτά που θα απασχολούσαν εάν δεν κυκλοφορούσαν στην αγορά προϊόντα παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας. Εάν ληφθούν υπόψη και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της κυκλοφορίας προϊόντων παραποίησης/απομίμησης σε άλλους τομείς, τότε στις ήδη απολεσθείσες θέσεις εργασίας προστίθενται επιπλέον 290.000 θέσεις. Οι μελέτες εκπονήθηκαν από το EUIPO κατά την περίοδο Μαρτίου2015 – Σεπτεμβρίου2016 με σκοπό τη διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας για το οικονομικό κόστος της παραποίησης/απομίμησης και της πειρατείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θλιβερή πρωτιά στην απώλεια θέσεων εργασίας για την Ελλάδα

Όσον αφορά στα στοιχεία για την ελληνική οικονομική δραστηριότητα πάνω από 2,1 δις € ή το 15,6% του συνολικού τζίρου στους εν λόγω τομείς χάνονται κάθε χρόνο από τις πωλήσεις των προϊόντων μαϊμού. Οι απομιμήσεις και η πειρατεία, βλάπτουν σοβαρά και την αγορά εργασίας καθώς οι απώλειες προσεγγίζουν τις 24.600 θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 1η θέση όσον αφορά τη σχετική απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της κυκλοφορίας προϊόντων παραεμπορίου και στην 4η θέση όσον αφορά τις απολεσθείσες πωλήσεις. Τα καλλυντικά και τα φάρμακα είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφοντας απώλειες σε πωλήσεις της τάξης του 20% και του 12% αντίστοιχα.

Δήλωση Κορκίδη

«…Η δημοσίευση των στοιχείων παραποίησης, απομίμησης και πειρατείας σε Ε.Ε. και Ελλάδα, μπορεί να μας δικαιώνουν, αλλά δεν μας ικανοποιούν, αφού εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την «αιμορραγία» που προκαλεί ετησίως στο νόμιμο εμπόριο, η μάστιγα του παρεμπορίου. Ο τζίρος και τα έσοδα που στερεί από τα εμπορικά καταστήματα και φυσικά το δημόσιο είναι μάλιστα πολύ μεγαλύτερες για τη Χώρα μας, από αυτές που εντοπίζει η ΕΕ. Τόσα χρόνια κανείς δεν συγκινήθηκε από τα δικά μας στοιχεία και τις έρευνες για το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο, «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω..»… Τα πολυεθνικά συμφέροντα που εκπροσωπούν οι εταίροι, επιθυμούν την «σωτηρία» από την απελευθέρωση των “προσφορών – εκπτώσεων” καθώς και την «ανάσταση» της ελληνικής αγοράς από την επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας στις 52 Κυριακές! Τα συγκεκριμένα «αφεντικά – φαντάσματα», που κρύβονται πίσω από «ψευτοργανώσεις βιτρίνας» για να ικανοποιήσουν τα απωθημένα τους, να γνωρίζουν ότι θα μας ξαναβρούν όλους τους μικρομεσαίους εμπόρους και καταναλωτές, απέναντί τους…»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …