Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Περιφερειάρχης Σμόλυαν: Μαζί στο δρόμο της ανάπτυξης

Περιφερειάρχης Σμόλυαν: Μαζί στο δρόμο της ανάπτυξης

0
smolyan slavov

Ο Νεντιάλκο Σλάβοφ μιλά στο «Ε» για το νέο δρόμο Ρουντοζέμ-Ξάνθης που θα ανοίξει μεγαλύτερες προοπτικές στη συνεργασία, την οικονομία και τον τουρισμό

Έτοιμη έως το τέλος του 2018 η βουλγάρικη πλευρά. Δρομολογούνται τα εναπομείναντα έργα του δρόμου των 5 χλμ στο Ρουντοζέμ και η κατασκευή του τελωνείου στα σύνορα

Στο επίκεντρο των προσπαθειών της Περιφέρειας του Σμόλυαν έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια η διάνοιξη και λειτουργία του δρόμου που θα ενώνει την Ξάνθη με το Σμόλυαν μέσω του κάθετου άξονα, ο οποίος θα φτάνει από το Δημάριο στο Ρουντοζέμ. «Είναι ένας δρόμος που θα ανοίξει πολλούς δρόμους στη συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη των δύο περιοχών μας», αναφέρει ο Περιφερειάρχης του Σμόλυαν κ. Νεντιάλκο Σλάβοφ, που μίλησε στο «Ε» σχετικά με τα έργα που δρομολογούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και για τη σπουδαία σημασία της ολοκλήρωσης του δρόμου. Η διάνοιξη και λειτουργία του δρόμου, μέσω της σύνδεσης της Φιλιππούπολης με την Εγνατία οδό δίνει νέες προοπτικές για τον τουρισμό, το εμπόριο και την ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών που βρίσκονται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ήδη η τουριστική δίοδος του Αγίου Κωνσταντίνου, που λειτουργεί από το 2010, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ χρειαζόμασταν αυτή τη δυνατότητα και πλέον, ο νέος δρόμος έρχεται σαν μια κοινή ανάγκη, κοινή απαίτηση και κοινό όραμα για τις περιοχές μας, όπως περιγράφει ο κ. Σλαβοφ, ο οποίος έχει εργαστεί επισταμένως, προκειμένου να δρομολογηθούν όλα τα απαραίτητα έργα από την βουλγάρικη πλευρά.

«Ε»: Σε Ξάνθη και Σμόλυαν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη διάνοιξη του νέου δρόμου από το Ρουντοζέμ. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία από την πλευρά της Βουλγαρίας;

Ν.Σ.: Με συστηματικά βήματα μπορούμε πλέον να πούμε ότι φτάσαμε σε καλό σημείο και για την κατασκευή του κτιρίου του τελωνείου και για τα έργα οδοποιίας.

Αυτή τη στιγμή, κατασκευάζεται ο περιφερειακός δρόμος του Σμόλυαν, ενώ έχει ήδη υπογραφεί με ανάδοχο η σύμβαση για το δρόμο Φιλιππούπολη-Ασένοβγκραντ. Στους επόμενους μήνες θα γίνει και διαγωνισμός για την ανάδειξη μειοδότη που θα αναλάβει και το τελευταίο κομμάτι δρόμου, που αφορά 5 χλμ πριν το Ρουντοζέμ, παράλληλα με το ποτάμι του Άρδα.

Αυτά τα δύο έργα είναι και τα τελευταία για να ολοκληρωθεί όλο το κομμάτι από τα σύνορα μέχρι τη Φιλιππούπολη. Ήδη έχουν επενδυθεί 80 εκ. Πρόκειται επίσης, να ξεκινήσει και η κατασκευή του τελωνείου με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Ο σχεδιασμός έχει ήδη γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Εκεί θα υπάρχουν διαφορετικές λωρίδες εισόδου και εξόδου για φορτηγά, λεωφορεία και αυτοκίνητα, θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου με ακτίνες X-Ray και υποδομή για τις διοικητικές υπηρεσίες, που θα στεγάζουν και έλληνες και βούλγαρους υπαλλήλους.

Μαζί με την κατασκευή του τελωνείου θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι έως το καλοκαίρι του 2019, ωστόσο εκτιμούμε ότι η Βουλγαρία θα ολοκληρώσει τα έργα έως το τέλος του 2018.

maketes smolyan

«Ε»: Έχετε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάνοιξη του δρόμου. Τι θα σημάνει η λειτουργία του;

Ν.Σ.: Από το άνοιγμα του δρόμου κερδίζουν πιο πολύ οι Περιφέρειες του Σμόλυαν και της Ξάνθης. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού γιατί μέσω του δρόμου γίνεται μία επαφή ανάμεσα σε θάλασσα και βουνό, σε χειμώνα και καλοκαίρι.

Οι επισκέπτες του Σμόλυαν έχουν πράγματα να δουν, να δοκιμάσουν την τοπική γαστρονομία, να έρθουν σε επαφή με την παράδοση και τη λαογραφία της περιοχής. Έχουμε ένα καλό σύστημα πληροφόρησης για κάθε τουρίστα. Αντίστοιχα, και για τους Βούλγαρους η πρόσβαση στη θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σημαντική, αφού μπορούν μέσα σε λίγη ώρα να βρίσκονται στις παραλίες της Ξάνθης και η απόσταση είναι τόσο μικρή που μπορούν να πραγματοποιούν ακόμη και ημερήσιες εκδρομές.

Πέρα από αυτά, νομίζω ότι το άνοιγμα του δρόμου, θα «ανοίξει» και την ανάγκη για επενδύσεις στις δύο περιοχές, ενώ θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και συντονισμένα για τους τουρίστες από την Τουρκία. Έχω την εντύπωση ότι η αλληλεπίδραση στις δύο γειτονικές περιοχές της Βουλγαρίας και της Ελλάδας απέδειξε ότι γρήγορα κάνουμε επαφές, σχέσεις και φιλίες και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε και ακόμη περισσότερα αμοιβαία οφέλη. Σε αυτή τη σχέση, η προσέγγιση και της Τουρκίας είναι σημαντική και με πολλές προοπτικές.

«Ε»: Τι μας έχει δείξει μέχρι σήμερα για την προσέγγιση και τις προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης η λειτουργία της τουριστικής διόδου από το Ζλάτογκραντ;

Ν.Σ.: Πριν να ανοίξει ο δρόμος από τη Μακάζα, το Ζλάτογκραντ εξυπηρέτησε όλους όσους ενδιαφερόταν να περάσουν από εδώ προς την Ελλάδα, ακόμη και τους Ρουμάνους και άλλους πολίτες από την Ανατολική Ευρώπη. Ο δρόμος αυτός έχει παίξει έναν ιστορικό ρόλο στην προσέγγιση μεταξύ μας. Όταν άνοιξε είπαμε ότι είναι ένα μέτρο κατά της κρίσης. Η συμβολή του Γιώργου Παυλίδη ήταν καθοριστική από την αρχή, γιατί είχε βάλει σαφείς προτεραιότητες και γνώριζε τις προοπτικές που δίνει αυτή η επαφή.

Τελικά, ο δρόμος αυτός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των κατοίκων των συνόρων. Ακόμη και σήμερα μπορεί αν είναι λίγο δύσκολος στη διέλευση, αλλά ακόμη και σήμερα εξυπηρετεί, αφού στη Μακάζα κατά καιρούς δημιουργούνται μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις.

Πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος έχει τη δική του σημασία και για να τον υποστηρίξουμε κάνουμε ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να εξυπηρετεί και ελπίζω και από την ελληνική πλευρά να διορθώνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο δρόμο.

Ουσιαστικά, μας έδειξε και πόσο ανάγκη έχουμε για νέους δρόμους για την επικοινωνία μας. Δεν είναι μόνο τα τουριστικά ταξίδια, αλλά έχει σημασία και για τις οικονομικές επαφές και το εμπόριο. Έχουμε δει αλλαγές μέσω της προσέγγισης και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και σε θέματα πολιτισμού, υγείας και αθλητισμού.

«Ε»: Τι προοπτικές διανοίγονται για την οικονομική συνεργασία και την επιχειρηματικότητα;

Ν.Σ.: Το εμπόριο που περνάει μέχρι τώρα είναι πολύ λίγο, αλλά θα δοθεί νέα τόνωση όταν θα μπορούν να περνάνε και τα φορτηγά. Είναι μία σημαντική και ουσιαστική «πόρτα» για την είσοδο των ελληνικών προϊόντων μέχρι τη Φιλιππούπολη.

«Ε»: Στη διαδικασία της προώθησης του τουρισμού κάνετε σημαντικές προσπάθειες για να εντάσσονται και οι ιδιώτες. Τι προοπτικές βλέπετε σε αυτό;

Ν.Σ.: Η κοινή προώθηση του τουριστικού προορισμού της περιοχής μας, όσο και η συνεργασία φορέων και ιδιωτών είναι πολύ σημαντική για την τόνωση του τουρισμού. Ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και όλες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό έχουν διαπιστώσει πώς αυτή η επαφή μπορεί να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή.

Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση στους ξανθιώτες για να επισκεφθούν το Σμόλυαν, να γνωρίσουν τις ομορφιές της και να δουν ότι η περιοχή μας είναι ένας προορισμός, τεσσάρων εποχών, που έχει και το χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και θερμά νερά, φυσική ομορφιά και πολύ φιλόξενους ανθρώπους, όπως έχουν διαπιστώσει όσοι έχουν ήδη έρθει.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…