Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με ακτίνες Χ – Ray ο έλεγχος του λαθρεμπορίου σε Κήπους και Προμαχώνα

Με ακτίνες Χ – Ray ο έλεγχος του λαθρεμπορίου σε Κήπους και Προμαχώνα

0
x-ray dec16

Δέσμευση του υπουργείου να εγκαταστήσει συστήματα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017

Συμφωνία συνεργασίας ΟΟΣΑ – ΕΣΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Θα διανεμηθούν ερωτηματολόγια στον εμπορικό κόσμο

«Εργαλεία» από την 3η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και με την συνεργασία του εμπορικού κόσμου προτίθεται η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς να χρησιμοποιήσει προκειμένου να εξαρθρώσει το σύστημα διαφθοράς και του λαθρεμπορίου που κοστίζει 18 δις διαφυγόντα έσοδα στα ταμεία του κράτους. «Μαύρες τρύπες» που καλείται να τις καλύψει το νόμιμο εμπόριο και στην περιοχή μας είναι ένα φαινόμενο σε «άνθηση» μιας και έχουμε δύο μεγάλες πύλες εισόδου απ’ όπου διακινούνται εμπορεύματα με φορτηγά και κοντέινερ, η πύλη των Κήπων του Έβρου και του Προμαχώνα Σερρών. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και η δίοδος της Νυμφαίας καθώς και του Αγ. Κωνσταντίνου όμως δεν θεωρούνται μεγάλες πύλες εισόδου καθώς δεν διέρχονται φορτηγά. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει λαθραία διακίνηση προϊόντων, κάτι που επανειλημμένως έχουν εντοπίσει και έχουν καταγγείλει αρχές, υπηρεσίες και φορείς.

Σύσκεψη ΟΟΣΑ με ΕΣΕΕ – Τι αποφασίστηκε

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι μια Διακρατική Οργάνωση με 33 μέλη μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Η περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ωστόσο δεν έχει θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην χώρα μας καθώς τα «εργαλεία» του έχουν συνδεθεί με μέτρα λιτότητας ενώ επίσης είχε κατηγορηθεί ότι προκρίνει λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα και έχει αποκτήσει κακή φήμη στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο η 3η εργαλειοθήκη του έχει πεδίο δράσης την καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου και στο πλαίσιο αυτό προσέγγισε και ζήτησε την συνεργασία του εμπορικού κόσμου της χώρας που εκπροσωπείται από την ΕΣΕΕ προκειμένου σύμφωνα με την μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ν’ αντλήσει στοιχεία με τα οποία οι αναλυτές του να εμπλουτίσουν και να διαμορφώσουν την λίστα των 10 δράσεων που θα περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του. Σ’ αυτό αποσκοπούσε και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα και στην οποία συμμετείχαν οι κ. Wiliam Loo, αναπληρωτής διευθυντής του Τομέα κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ, C. Leger και Ε. Τσίρμπας στελέχη ΟΟΣΑ. Η σύσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα της Γ. Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς που εκπροσωπούσε η κα Μαργαρίτα Γασπαρινάτου. Από την ΕΣΕΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Κορκίδης και οι αντιπρόεδροι Μπόνης και Ρώνος καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής κ. Πολιτάκης.

Σύστημα XRay στους Κήπους και Προμαχώνα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 δεσμεύτηκε το υπουργείο

Όπως μας ανέφερε ο κ. Χατζημιχαήλ η συμβολή του εμπορικού κόσμου έγκειται στο να διευκολύνει τον ΟΟΣΑ παρέχοντας στοιχεία για την πραγματική ελληνική οικονομία, βοηθώντας έτσι στην διαμόρφωση μιας σχέσης αμεσότητας με το πρόβλημα. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τον ΟΟΣΑ θα διανείμουμε ανώνυμα ερωτηματολόγια στα μέλη μας σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους ώστε να αντλήσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα διαμορφώσουν τις δράσεις του προγράμματος αντιμετώπισης της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Θέλουμε να πάμε στην πηγή, στα μέλη μας που έχουν υποστεί το πρόβλημα». Πρόσθεσε δε πως ιδιαιτέρως συζητήθηκε η έξαρση που παρουσιάζει το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων το οποίο ανέρχεται στο 1/5 της διακίνησης και τονίστηκε η αναγκαιότητα, οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου να μην είναι απλά δειγματοληπτικοί και να επαφίενται στον …πατριωτισμό των τελωνιακών και των αστυνομικών αρχών αλλά να ελέγχονται όλα τα φορτία με το σύστημα X Ray (ένα τέτοιο αυτοκινούμενο υπάρχει στο λιμάνι του Πειραιά μετά από δωρεά ύψους 2 εκ. ευρώ της εταιρείας Παπαστράτος). Επ’ αυτού ανακοινώθηκε από πλευράς εκπροσώπων του υπουργείου η δέσμευση ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 θα έχουν εγκατασταθεί αυτά τα συστήματα στου Κήπους του Έβρου και στον Προμαχώνα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…