Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κορυφώνεται η Χριστουγεννιάτικη Αλληλεγγύη στην Ξάνθη

Κορυφώνεται η Χριστουγεννιάτικη Αλληλεγγύη στην Ξάνθη

0
allhleggyi

300 δέματα μοίρασε η Μητρόπολη – 80 δέματα με τρόφιμα σε απόρους μοίρασε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σταυρούπολης

Χρήματα μοιράζει στους φτωχούς του ο δήμος Τοπείρου – 90 δέματα με τρόφιμα από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κορυφώνονται αυτές τις μέρες οι δράσεις Αλληλεγγύης από φορείς και συλλόγους που αναπτύσσουν δραστηριότητα ανθρωπιστικού χαρακτήρα στο νομό μας. Όπως είναι γνωστό στα χρόνια της κρίσης και ιδιαίτερα μετά το 2010 και στο νομό μας, έχει ενισχυθεί ένα δίκτυο εθελοντισμού σε δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ η έξαρση της φτώχειας που δημιούργησε κύμα απόρων οικογενειών έχει δημιουργήσει στον κοινωνικό ιστό τάσεις συνοχής και έχει περισσότερο από ποτέ εμπεδωθεί και αποκτήσει εννοιολογικό αλλά και έμπρακτο περιεχόμενο στους πολίτες η «Αλληλεγγύη».

300 δέματα μοίρασε η Μητρόπολη Ξάνθης

Η Μητρόπολη Ξάνθης πρωτοστατεί διαχρονικά ως εκ του ρόλου της στις δράσεις Αλληλεγγύης και σ’ αυτό το πλαίσιο ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων δημιούργησε πριν 15 χρόνια την δομή καθημερινής σίτισης «Το Τραπέζι της Αγάπης» που ξεκίνησε με 50 απόρους στην αρχή και έφτασε να ξεπερνά τους 150 στις μέρες μας. Όμως η δράση της δεν σταματά εδώ. Στις γιορτινές μέρες ο πατέρας Δημήτριος που έχει οριστεί υπεύθυνος συγκεντρώνει τρόφιμα τα οποία συσκευάζονται στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας και κατόπιν καλούνται οι εκπρόσωποι των συλλόγων των τριτέκνων, πολυτέκνων, τυφλών, ΑμεΑ καθώς επίσης και σύλλογοι εθελοντών όπως η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταθέτουν τα αιτήματα που έχουν και παίρνουν δέματα για να μοιράσουν στα μέλη τους που είναι χαρακτηρισμένα άπορα. Φέτος μοιράστηκαν 300 δέματα – όπως αναφέρει ο π. Δημήτριος – τα οποία περιλαμβάνουν από 1 κοτόπουλο, λάδι μακαρόνια, ρύζι κ.λ.π. Δέματα επίσης μοιράζονται στην Εκκλησιαστική Σχολή, στο Ψυχολογικό Κέντρο, στο Γηροκομείο και στην Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας. Επίσης κάθε Ενορία διαθέτει μία λίστα με άτομα που βοηθά και τις μέρες αυτές τους μοιράζει τρόφιμα. Ο π. Δημήτριος σημειώνει πως ο κόσμος της Ξάνθης καταστηματάρχες αλλά και πολίτες είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και πως έρχονται μόνοι τους φέρνοντας τρόφιμα γεγονός που ικανοποιεί πολύ τον μητροπολίτη Ξάνθης – όπως είπε – καθώς καταδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία απέναντι στο πρόβλημα του άλλου που αποτελεί άλλωστε βασικό συστατικό της χριστιανικής πίστης.

Ο Ερυθρός Σταυρός έστησε καλάθια στα μάρκετ

Το αργότερο μέχρι την παραμονή θα μοιράσει δέματα με τρόφιμα ο Ερυθρός Σταυρός καθώς απέστειλε αίτημα στα κεντρικά να του στείλουν τρόφιμα που έλαβαν από την δράση «Όλοι μαζί μπορούμε». Όπως αναφέρει η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης κα Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου όπως κάθε χρόνο έχουν τοποθετήσει καλάθια σε μεγάλα μάρκετ και συνοικιακά καταστήματα ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι ικανοποιητική: « Δεν ανταποκρίνεται ο κόσμος όπως τα πρώτα χρόνια που γέμιζε τα καλάθια. Έχουν κουραστεί να βοηθούν μάλλον. Την ίδια στιγμή η φτώχεια αυξάνεται Οι δήμοι μας στέλνουν όλο και νέα άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όμως οι δυνατότητες περιορίζονται. Έχουμε κάποιους βασικούς χορηγούς όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχώς αυξάνονται», υπογραμμίζει η κα Μαργαριτοπούλου.

Χρήματα μοιράζει στους φτωχούς του ο δήμος Τοπείρου

Ένα δήμος με υψηλό ποσοστό φτώχειας έιναι ο δήμος Τοπείρου. Ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο αναγνωρίζοντας τη οξύτητα του προβλήματος έχει αποφασίσει ομόφωνα να βοηθήσει με χρηματικά ποσά ανάλογα με την ανάγκη της κάθε οικογένειας και ήδη ο δήμαρχος κ. Μίχογλου υπέγραψε τα εντάλματα. Τα ποσό κυμαίνονται από 80 έως και 200 ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Μίχογλου είναι περίπου 500 άτομα που θα ωφεληθούν. Επίσης έχει βοηθήσει και άτομα με διάφορες ασθένειες με υψηλά χρηματικά ποσά που φτάνουν έως και 5.000 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι όπως όλοι οι δήμοι και ο δήμος Τοπείρου μοιράζει τρόφιμα μέσω του Επισιτιστικού προγράμματος ΤΕΒΑ.

80 δέματα με τρόφιμα σε απόρους μοίρασε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σταυρούπολης

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος ήδη έχουν μοιραστεί τα δέματα με τρόφιμα τα οποία άλλα αποτελούν προσφορά καταστημάτων και άλλα απ’ αυτά που περισσεύουν είναι από το ΤΕΒΑ. Την Δευτέρα επίσης μοιράστηκαν και οπωροκηπευτικά από το ΤΕΒΑ σε πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες καθώς και γάλα στα σχολεία της Σταυρούπολης.

90 δέματα με τρόφιμα από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Όπως αναφέρει η γραμματέας της Ομάδας κα Τσεντικοπούλου Σοφία έχουν μοιραστεί 90 δέματα για τα Χριστούγεννα αλλά θα μοιραστούν και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα και θα φτάσουν συνολικά στα 140 δέματα με τρόφιμα. ¨Όπως είναι γνωστό η Ομάδα Αλληλεγγύης μέσα στα 65 χρόνια από την ίδρυσή της έχει αναπτύξει αξιόλογη δράση ενώ είχε φτάσει να στηρίζει 397 οικογένειες. Αυτή την στιγμή έχει 170 εγγεγραμμένα μέλη καθώς μερικοί έχουν φύγει για το εξωτερικό ή άλλοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Η ομάδα μοιράζει εκτός από τρόφιμα και ρούχα που διατηρεί στα γραφεία της (Κιουτάχειας 5). Είχε επίσης προγραμματίσει Bazaar το οποίο όμως ανέβαλε για τον Ιανουάριο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …