Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Διασφαλίζεται η λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης

Διασφαλίζεται η λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης

0
xita2

Με Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΣΔΑΝΞ και ΔΙΑΑΜΑΘ. Αποφασίστηκε ομόφωνα στην χθεσινή σύσκεψη

Ικανοποιημένος και δικαιωμένος ο δήμαρχος Ξάνθης. «Τέλος καλό όλα καλά…» δήλωσε στο «Ε»

«Εις γάμον κοινωνία» έρχονται ο ΣΔΑΝ Ξάνθης με την ΔΙΑΑΜΑΘ. Η απόφαση ελήφθη στην χθεσινή σύσκεψη του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ στην οποία προήδρευε ο πρόεδρος, δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και συμμετείχαν όλοι οι δήμαρχοι του νομού μας με επικεφαλής τον δήμαρχο Ξάνθης και πρόεδρο του ΣΔΑΝΞ κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και ήταν ομόφωνη.

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΣΔΑΝΞ και ΔΙΑΑΜΑΘ

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα παρά το γεγονός ότι αυτό είχε φορτιστεί κατά τη συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου στην οποία εγκρίθηκε το ΠΕΣΔΑ και απορρίφθηκε το αίτημα του δημάρχου Ξάνθης που στήριξαν και όλοι οι δήμαρχοι των δήμων του νομού Ξάνθης να συμπεριληφθεί ως παρατήρηση η νομική υπόσταση του ΣΔΑΝΞ ώστε να κατοχυρωθεί η λειτουργία του. Τα σύννεφα διαλύθηκαν όταν έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία τοποθετήθηκαν όλοι οι δήμαρχοι του νομού μας και υποστηρίχθηκε η άποψη του δημάρχου Ξάνθης ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί από την ΔΙΑΑΜΑΘ μια πραγματικότητα καθώς ο ΣΔΑΝ Ξάνθης είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το οποίο επί 20 χρόνια κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων όλων των δήμων του νομού (πλην του δήμου Ξάνθης που έχει την αρμοδιότητα της αποκομιδής η υπηρεσία Καθαριότητας) και έχει την ευθύνη λειτουργίας του ΧΥΤΑ απασχολώντας και 70 εργαζόμενους. Η λειτουργία του κρίνεται ως επιτυχής και αναγνωρισμένη η προσφορά του στην τοπική κοινωνία και κατά συνέπεια θα έπρεπε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του. Και για να γίνει αυτό αποφασίστηκε να υπογραφεί ένα Σύμφωνο Συνεργασίας με την ΔΙΑΑΜΑΘ ενώ εξουσιοδοτήθηκαν οι πρόεδροι και οι νομικοί των υπηρεσιών τους να διαμορφώσουν το πλαίσιο που θα διασφαλίζει την λειτουργία του ΣΔΑΝ μέσω προγραμματικών συμβάσεων.

Ικανοποιημένος και δικαιωμένος ο δήμαρχος Ξάνθης

Μια λύση που ικανοποίησε απόλυτα τον δήμαρχο Ξάνθης ο οποίος λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης δήλωσε στο «Ε»: «Διασφαλίζεται πλήρως η λειτουργία του ΣΔΑΝ Ξάνθης ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Αποφασίσαμε ομόφωνα να μη θιγεί η λειτουργία του η οποία και θα διασφαλιστεί μέσα από ένα Σύμφωνο συνεργασίας. Για το λόγο αυτό εξουσιοδοτηθήκαμε να διαμορφώσουμε μαζί με τους νομικούς το πλαίσιο και θα εξετάσουμε τις προγραμματικές συμβάσεις που θα επικυρώσουν την συνεργασία». Όπως ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος το γεγονός ότι δεν αναφέρεται στο ΠΕΣΔΑ δεν επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του ΣΔΑΝ μετά από αυτή την απόφαση. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην ανεβούν τα κοστολόγια καθώς επισημάνθηκε απ’ όλους τους δημάρχους ότι δεν μπορούν να επιβαρύνουν τους δημότες σ’ αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Τέλος καλό όλα καλά…

Να σημειώσουμε ότι με την απόφαση αυτή ο ΣΔΑΝ θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως τώρα και η ΔΙΑΑΜΑΘ θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει το κομμάτι της Ανακύκλωσης όπως τώρα. Σ’ ότι αφορά την Μονάδα Επεξεργασίας (ΜΕΑ) που εγκρίθηκε στο ΠΕΣΔΑ για την Ξάνθη και ποιος τελικά θα αναλάβει την λειτουργία της ο δήμαρχος Ξάνθης έθεσε ερωτηματικό προς το παρόν αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να την αναλάβει ο ΣΔΑΝ με μια προγραμματική σύμβαση αλλά αυτό όπως είπε δεν επείγει. «Τέλος καλό όλα καλά», τόνισε με έμφαση ο κ. Δημαρχόπουλος δηλώνοντας ικανοποιημένος αλλά και δικαιωμένος για την επιλογή του να επιμένει να διεκδικεί την διασφάλιση της λειτουργίας του ΣΔΑΝ και των θέσεων εργασίας: «για το καλό όλου του νομού», όπως υπογράμμισε. Ικανοποιημένος δήλωσε και ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης που στήριξε ως μέλος του ΔΣ της ΔΙΑΑΜΑΘ την θέση αυτή. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει καλή θέληση για συνεργασία μπορούν να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές και πως η σύνθεση είναι προτιμότερη και πιο χρήσιμη για την τοπική κοινωνία από την αντίθεση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanhtopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…