Το τελευταίο 4μηνο παρατηρείται έντονη κινητικότητα. Σπίτια επίσης αγοράζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας και οι παλιννοστούντες
Αύξηση 30% στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2016 μετά από το «απόλυτο μηδέν» που επικρατούσε τα τρία τελευταία χρόνια
Είναι υπαρκτό και παρουσιάζει αυξητική τάση το τελευταίο 4μηνο το αγοραστικό ενδιαφέρον Τούρκων πολιτών για σπίτια και στην πόλη μας επιβεβαιώνοντας έτσι το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου Süddeutsche Zeitung. Αυτό κατέδειξε έρευνα του «Ε» σε δύο Κτηματομεσιτικά γραφεία του κ. Χατζηδημητρίου & Συνεργάτες και του κ. Νίκου & Αναστασίας Χατζηνικολάου. Μεταξύ άλλων τα δύο γραφεία μας διέθεσαν και κάποια άλλα στοιχεία ως προς τα πού κινείται η κτηματαγορά στην Ξάνθη και σε ποιες ομάδες του πληθυσμού επικεντρώνεται.
Το τελευταίο 4μηνο Τούρκοι πολίτες αγοράζουν σπίτια στην Ξάνθη
Και βέβαια δεν μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι το Πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία έπαιξε ρόλο στην αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτων στην πόλη μας, ωστόσο καταγράφεται μια έντονη κινητικότητα το τελευταίο τετράμηνο τουλάχιστον σε ένα από τα δύο Κτηματομεσιτικά γραφεία που ρωτήσαμε και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι επισκέπτονται μεσιτικά, γραφεία, ρωτάνε τιμές, βλέπουν σπίτια που τους προτείνουν οι κτηματομεσίτες και ενημερώνονται για την διαδικασία των συμβολαίων καθώς επίσης και προβαίνουν σε αγορές. Δίνουν την εντύπωση ότι δεν θέλουν το ακίνητο που αγοράζουν για μόνιμη κατοικία αλλά για να έχουν ένα …κεραμίδι κι εδώ. Πιθανώς αυτό να πηγάζει από ανασφάλεια που πιθανώς νιώθουν στην χώρα τους…
Σπίτια αγοράζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας και οι παλιννοστούντες
Εκτός από τους Τούρκους πολίτες, αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει και από τους έλληνες γηγενείς μουσουλμάνους. Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκική τράπεζα τους χορηγεί δάνεια με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με τις ελληνικές. Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από τους Βούλγαρους αλλά επικεντρώνεται κυρίως στα χωριά της παραλιακής ζώνης και όχι στην πόλη της Ξάνθης. Σ’ ότι αφορά τις άλλες ομάδες πληθυσμού ενδιαφέρον για αγορά σπιτιών υπάρχει και από τους παλιννοστούντες, αλλά και τα νέα ζευγάρια που προτιμούν να πληρώνουν μια δόση δανείου αντί να πληρώνουν ενοίκιο. Βέβαια είναι γνωστό ότι οι τράπεζες είναι πολύ φειδωλές στην χορήγηση στεγαστικών ωστόσο κάποιοι τα καταφέρνουν.
Η κτηματαγορά κλυδωνίστηκε αλλά άντεξε…
Όπως αναφέρει η κα Χατζηνικολάου οι αγοραπωλησίες ανέρχονται κατά μέσο όρο στις 25.000 ευρώ. Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν οι γκαρσονιέρες και όχι για ενοικίαση όπως παλαιότερα αλλά για ιδιοκατοίκηση: «Πλέον το ακίνητο θεωρείται βάρος αφού έχει επιβαρυνθεί με τον ΕΝΦΙΑ αλλά παρόλα αυτά υπάρχει ζήτηση και μπορούν οι αγοραστές να βρουν καινούργια διαμερίσματα ή κατοικίες σε πολύ καλές τιμές. Οι τιμές έχουν πέσει σε σχέση με παλαιότερα ωστόσο όχι τόσο για να λέμε ότι πωλούνται σπίτια για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό σημαίνει ότι η κτηματαγορά έχει κλυδωνιστεί αλλά άντεξε», αναφέρει η κα Χατζηνικολάου.
Αύξηση 30% στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2016
Η ίδια καταθέτει ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο που αφορά την κτηματαγορά και συγκεκριμένα ότι το 2016 είναι η πρώτη χρονιά που άρχισε να κινείται η κτηματαγορά και να παρουσιάζουν αύξηση κατά 30% οι συμβολαιογραφικές πράξεις: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια ούτε από έξω από τα κτηματομεσιτικά γραφεία περνούσε ο κόσμος. Δεν κινούνταν τίποτε. Πολύ ζημιά έκαναν και τα capital controls. Υπήρχαν έλληνες του εξωτερικού που ήθελαν να πουλήσουν όμως δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους έξω. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που βλέπουμε να γίνονται συμβολαιογραφικές πράξεις, αγοραπωλησίες. Δεν θεωρώ ότι ο κόσμος δεν είχε πριν τρία χρόνια χρήματα και τώρα έχει αλλά είναι η ψυχολογία διαφορετική που διαμορφώνονται από τις πολιτικές συνθήκες.
Μαριάννα Ξανθοπούλου