Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκίνησε η Ακαδημία – Δομή δια βίου μάθησης της Περιφέρειας

Ξεκίνησε η Ακαδημία – Δομή δια βίου μάθησης της Περιφέρειας

0

Παράταση για τις εγγραφές παρακολούθησης των δωρεάν μαθημάτων – «Η ενέργεια στην ζωή μας» ο πρώτος κύκλος διαλέξεων στην Ξάνθη

Π. Μπότσαρης: «Πρόκειται για εκλαϊκευμένες επιστημονικές διαλέξεις, που αφορούν όλους και συνδέουν κοινωνία και ακαδημαϊκή κοινότητα»

Ξεκίνησε και επίσημα χθες το πρόγραμμα της νέας Ακαδημίας – Δομής δια βίου μάθησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ με την πρώτη διάλεξη στην Ξάνθη. Με 25 εγγεγραμμένους εκπαιδευόμενους μέχρι στιγμής και θέμα «η ενέργεια στη ζωή μας», η σειρά των 14 διαλέξεων στην Ξάνθη θα διαρκέσει έως και τον Απρίλιο του 2017. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Τετάρτης ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης και ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Π. Μπότσαρης, τονίστηκε η πρωτοτυπία της πρωτοβουλίας και η ευκαιρία που δίνεται σε όλους τους πολίτες ώστε να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ακαδημαϊκές γνώσεις σε εκλαϊκευμένη και κατανοητή μορφή. Το ποιοτικό επίπεδο των διαλέξεων είναι υψηλό, καθώς θα πραγματοποιηθούν από καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και καθηγητές του ΤΕΙ ΑΜ-Θ. Κύριος σκοπός του εγχειρήματος είναι η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, με ποικίλα θέματα που αφορούν τον καθένα. Όπως ανέφερε ο κ. Μπότσαρης, κάθε μία από τις επτά θεματικές ενότητες θα ολοκληρώνεται σε μία πόλη και την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιείται σε κάποια άλλη, ώστε να μπορεί να επιλέξει ο καθένας θέματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Παράταση των εγγραφών μέχρι 13 Δεκεμβρίου

Ο κ. Ζαγναφέρης δήλωσε ότι η ενέργεια είναι πρωτοποριακή και αποτελεί πραγμάτωση ενός πάγιου αιτήματος τόσο του Δημοκριτείου, όσο και της Περιφέρειας, ώστε να υπάρχει διασύνδεση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής με τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τόνισε δε ότι στην όλη προσπάθεια δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος, αφού είναι δωρεάν όχι μόνο η εγγραφή και παρακολούθηση των διαλέξεων, αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές που συμμετέχουν το πράττουν αφιλοκερδώς. Ως χώρος των διαλέξεων έχει οριστεί μία από τις αίθουσες του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης στην οδό Βενιζέλου (Χατζιδάκειο). Σημείωσε, επίσης, ο κ. Ζαγναφέρης την σοβαρότητα του όλου εγχειρήματος, δηλώνοντας ότι η βεβαίωση παρακολούθησης που θα δίνεται θα βασίζεται στην παρουσία των εκπαιδευόμενων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η βεβαίωση δεν θα δίνεται χαριστικά, αλλά θα σημειώνονται οι παρόντες, αφού απαιτείται ένα ποσοστό παρακολούθησης της τάξεως του 80%».

Π. Μπότσαρης: «Μία από τις έμπρακτες αποδείξεις αγαστής συνεργασίας ΔΠΘ-ΠΑΜΘ»

Ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου και καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνικής, Παντελής Μπότσαρης δήλωσε: «Ο στόχος είναι απλός και καθαρός: να μεταφερθεί σε εκλαϊκευμένη γλώσσα η επιστημονική έρευνα. Αυτό, δηλαδή, που γίνεται μέσα στο Πανεπιστήμιο να βγει στον απλό κόσμο. Να ενημερωθεί ο πολίτης τεκμηριωμένα για θέματα που τον απασχολούν στην καθημερινότητά του, όπως για παράδειγμα η θεματική που ξεκίνησε στην Ξάνθη, αλλά και οι θεματικές που θα ακολουθήσουν και έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα του πολίτη, με την νομοθεσία μέσα στην ζωή μας, με την υγεία και πολλά άλλα θέματα». Δήλωσε σίγουρος για την επιτυχία της προσπάθειας, αναφέροντας ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει ήδη τις 150 σε όλη την Περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι έχει δοθεί παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου για όσους δεν πρόλαβαν να εγγραφούν, με 10 ακόμη θέσεις διαθέσιμες για την Ξάνθη.

Τρόπος εγγραφής

Στην Ξάνθη οι διαλέξεις θα γίνονται ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 – 21:00 σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Δικαίωμα εγγραφής έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών με μόνο κριτήριο επιλογής τη σειρά προτεραιότητας εγγραφής. Η εγγραφή και η παρακολούθηση των διαλέξεων είναι δωρεάν. Η εγγραφή μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΠΕ Ξάνθης είτε αυτοπροσώπως, συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση και καταθέτοντας φωτοαντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, στο κτήριο του Διοικητηρίου, στην γραμματεία του Αντιπεριφερειάρχη, ημέρες λειτουργίας γραφείων και ώρες από 09:00 έως 15:00.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…