Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση 847.300 ευρώ για το έτος Τουρισμού 2017 στην ΠΑΜΘ

847.300 ευρώ για το έτος Τουρισμού 2017 στην ΠΑΜΘ

0
perifereiako amth 873

Εγκρίθηκε το τουριστικό πρόγραμμα από το περιφερειακό συμβούλιο. Στη σύσταση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών επικεντρώθηκε στην εισήγησή του ο Μ. Αμοιρίδης

Με 150.000 € θα λειτουργήσει από του χρόνου το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην ΠΑΜΘ, της ΑΝ.ΡΟ. και το υπουργείο Πολιτισμού

Το τουριστικό πρόγραμμα της ΠΑΜΘ για το 2017, που ανακηρύχθηκε ως έτος Τουρισμού για την Περιφέρεια, αποτέλεσε το κύριο θέμα της συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στήνεται από του χρόνου ο Φορέας Διαχείρισης Προορισμού στην ΑΜΘ

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον Τουρισμό Μιχάλης Αμοιρίδης, αφού επεσήμανε την αυξητική τουριστική τάση σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας μας τα τελευταία δύο χρόνια, παρουσίασε το πρόγραμμα της Περιφέρειας για το νέο έτος, αναλύοντας ένα συνολικό πακέτο δράσεων, που κοστολογήθηκε στις 847.300 ευρώ, το οποίο όπως εξήγησε, πήρε τη βασική του κατεύθυνση από τον στρατηγικό σχεδιασμό που αποτυπώθηκε από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, θέτοντας στο επίκεντρο την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, μέσω της διαμόρφωσης ενός τουριστικού προορισμού αριστείας 12μηνης προσέλκυσης επισκεπτών. Ο κ. Αμοιρίδης τόνισε αφενός ότι η στόχευση θα συνεχίσει να βρίσκεται στους τουρίστες από τη Βαλκανική ενδοχώρα και τις χώρες στις οποίες οφείλεται η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Περιφέρειά μας και αφετέρου ότι συντονισμένες ενέργειες θα γίνουν για να πάρει «σάρκα και οστά» ένας Φορέας Διαχείρισης Προορισμού που θα αναλάβει να χειρίζεται όλα τα θέματα, τις προτάσεις και τους σχεδιασμούς για τον τουριστικό προϊόν της ΑΜΘ. Ακόμη, υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο του 2017 έτους Τουρισμού, η Περιφέρεια με ημερίδες, συνέδρια και σεμινάρια θα επιχειρήσει στοχευμένα να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αξιοποιηθούν οι τουριστικοί πόροι και μέσω αυτών να δοθεί αναπτυξιακή προοπτική με την ένταξη των νέων στον τουρισμό, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση συγκεκριμένων τουριστικών υπηρεσιών (όπως ξεναγοί κλπ) και τη σύνδεση με τα τοπικά προϊόντα.

Λευκό από Καραλίδη, Μαλτέζο. Κατά Τρέλλης και Γεροστεργίου. Υπέρ Τραιφόρος και ΑΝΕΛ

Λευκό ψήφισε επί του προγράμματος η «Κοινωνική Συμμαχία» και ο Φώτης Καραλίδης ζήτησε έναν αναλυτικότερο απολογισμό ανάμεσα στο κόστος και το αποτέλεσμα των δράσεων της προηγούμενης χρονιάς, ενώ υπέβαλε ερώτηση και για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος. Λευκό ψήφισε και η ΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Χρήστο Τρέλλη να εκφράζει τις αντιρρήσεις του, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν δικαίωμα των εργαζομένων και όχι ως εμπόρευμα ή προνόμιο της αστικής τάξης και ορισμένων καλοπληρωμένων μεσαίων στρωμάτων. Η Κατερίνα Γεροστεργίου από την «Οικολογία-Αλληλεγγύη» καταψήφισε επίσης, λόγω ενστάσεων που εξέφρασε για την ένταξη του κυνηγιού στη σειρά των τουριστικών δράσεων, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να υπάρχει ένα πιο οικολογικό αποτύπωμα στο πρόγραμμα.

Ανοίγει από το 2017 το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Με 150.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί για τα επόμενα δύο χρόνια το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής, προκειμένου να λειτουργήσει μέσω της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Αναπτυξιακής Ροδόπης – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. (ΑΝ. ΡΟ. Α.Ε.).

Το Μέγαρο που παραμένει επί μήνες κλειστό χρήζει εργασιών συντήρησης και αποτελεί ένα πολιτιστικό χώρο που έχει κλείσει και αποτελεί συχνά αιτία προστριβών. Η εν λόγω σύμβαση διάρκειας 21 μηνών, αφορά στην ανάδειξη, λειτουργία, αξιοποίηση και συντήρηση του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής (Μεγάρου Μουσικής) έως τη σύσταση του Οργανισμού Λειτουργίας του, καθώς και τις διαδικασίες σύστασής του. Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος εξήγησε ότι το υπουργείο θα δώσει 50.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τα βάλει η Περιφέρεια, ώστε αφενός να γίνουν οι εργασίες συντήρησης και αφετέρου να προσληφθεί διευθυντής, αλλά και υπεύθυνος επικοινωνίας έως τον Ιούνιο του 2018, ώστε να αξιοποιηθεί και πάλι ο πολιτιστικός χώρος.

Προχωρά και η ΠΑΜΘ στην αύξηση Μ/Κ της ΑΝ.ΡΟ.

Θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η έγκριση  συμμετοχής  της Περιφέρειας  στην  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης – Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας Ο.Τ.Α. (ΑΝ. ΡΟ. Α.Ε.). Ο κ. Μέτιος επεσήμανε τους λόγους που η ΑΝ.ΡΟ. οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την ένταξη της Ξάνθης στο πλαίσιο δράσης της Αναπτυξιακής Ροδόπης. «Το γεγονός αυτό θα αυξήσει τους οικονομικούς πόρους και θα προσδώσει στην Αναπτυξιακή Ροδόπης μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης και θα επιτρέψει τη διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων CLLD LEADER και στην ΠΕ Ξάνθης», σχολίασε ο ίδιος. Στις ερωτήσεις που προέκυψαν, δεσμεύτηκε να συζητηθεί το θέμα εκ νέου αναλυτικά και επισταμένως στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Στόχοι του προγράμματος Τουριστικής Προβολής της ΠΑΜΘ ’’2017: Έτος Τουρισμού’’

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση οι στόχοι του τουριστικού προγράμματος για τη νέα χρονιά είναι:

1.Η ενίσχυση της επικοινωνιακής προσέγγισης του προορισμού προς τις ομάδες – στόχους.

2.Η μεγιστοποίηση των ωφελειών από τις δράσεις προβολής.

3.Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος για τη διεύρυνση της «δεξαμενής» άντλησης ενδιαφέροντος.

4.Η συντήρηση της σχέσης με τους repeaters ώστε να ενισχυθεί το rotation.

5.Ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού

6.Η αύξηση του μέσου όρου παραμονής.

7.Αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης.

8.Η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου

9.Το «άνοιγμα» νέων αγορών.

Πρόδρομες ενέργειες για τη δημιουργία DMO

Με απόφαση Περιφερειάρχη θα δημιουργηθεί η Συνέλευση Διαχείρισης Προορισμού με πρόσκληση να συμμετάσχουν όλοι οι θεσμικοί φορείς, της αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών κλάδων, φορέων διαχείρισης, πολιτιστικών συλλόγων κλπ. (διευρυμένο όργανο με δεκάδες μέλη που θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους), το οποίο θα διοικείται από το 9μελές Συμβούλιο Διαχείρισης Προορισμού το οποίο θα διορίζεται με απόφαση Περιφερειάρχη για 3ετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης ως εξής:

1.1 Συντονιστής αρμόδιος Περ. Σύμβουλος για θέματα τουρισμού

2.1 Εκπρόσωπος ΠΕΔ

3.1 Εκπρόσωπος Ξενοδόχων

4.1 Εκπρόσωπος Περ. Οργάνου Ενοικ. Δωματίων

5.1 Εκπρόσωπος ΕΒΕ

6.1 Εκπρόσωπος ΟΕΒΕ

7.1 Τουρ. Πράκτορες εισερχόμενου

8.2 Μέλη ορισμένα από το Περ. Συμβούλιο

Κύρια σημεία : Σχεδιασμός, Υλοποίηση, Παρακολούθηση, Διορθωτικές κινήσεις προσθήκες, και η δημιουργία ΦΔΤΠ (DMO), με απώτερο στόχο την ανάπτυξη ενός προορισμού «ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ».

Θα έχει μέχρι την θεσμοθέτηση ΦΔΤΠ, το ρόλο του Φορέα στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση – αναθεώρηση στόχων αλλά κυρίως θα ασχοληθεί με την μετεξέλιξη του σε ένα αυτόνομο DMO μέσω του Περιφερειακού ταμείου.

Η κοστολόγηση του τουριστικού προγράμματος για το 2017

1.Δημιουργία DMO πρόδρομες ενέργειες για το 2017. 24.800€

2.Συμμετοχή σε εκθέσεις: 125.000€

3.Φιλοξενία διαμορφωτών κοινής γνώμης και ανάπτυξη δημόσιων σχέσεων: 114.600€

4.Ειδικές δράσεις προβολής και προωθητικές ενέργειες του τουριστικού προϊόντος σε Ελλάδα και Εξωτερικό: 113.100€

5.Διαφήμιση σε Ελλάδα και Εξωτερικό (Ραδιόφωνο, Έντυπα, Διαδίκτυο, Τηλεόραση): 29.000€

6.Προωθητικές ενέργειες προβολής στο διαδίκτυο: 20.000€

7.Διαχείριση σελίδων διαδικτύου – Κοινωνικών δικτύων κλπ.: 20.000€

8.Έντυπα Μπάνερ Διαφημιστικά: 79.800€.

9.Συνέδρια – Ημερίδες: 58.000€

10.3ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA: 24.800€ ανά ΠΕ και 20%ΠΕΡ (αυτόνομες εκδηλώσεις)

11.Προβολή προϊόντων: 129.600€

12.1η Έκθεση ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Φύση Κυνήγι Ψάρεμα: 10.000€

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…