Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Χαριστική βολή» η νέα αύξηση της φορολογίας σε καπνό και τσιγάρα

«Χαριστική βολή» η νέα αύξηση της φορολογίας σε καπνό και τσιγάρα

0
tsigara market-empros

Σε απόγνωση οι καπνοπαραγωγοί, ενώ με λουκέτο απειλούνται τα μισά περίπτερα της χώρας

Η αύξηση του φόρου φέρνει μείωση των δημόσιων εσόδων και αύξηση του λαθρεμπορίου, αλλά συνεχίζεται

Ύστατη έκκληση προς την κυβέρνηση να παγώσει τη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα, που θα οδηγήσει στο δρόμο περισσότερες από 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στην καπνική αλυσίδα, απηύθυναν από κοινού στην Αθήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού (Πα.Δ.Ο.Α.Κ.).

Ρεκόρ φορολογίας σε όλη την Ευρώπη

Με οκτώ απανωτές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και ΦΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια και με τη φορολογία να έχει φτάσει στο ποσοστό-ρεκόρ του 84% της μέσης λιανικής τιμής, τα καπνικά αποτελούν τα προϊόντα που υπόκεινται στη μεγαλύτερη φορολόγηση στη χώρα. Μάλιστα, με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017, η χώρα θα αποκτήσει και την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού η φορολογία θα φτάσει στο 90%. Η εμμονή της υπερφορολόγησης στα καπνικά έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια αναποτελεσματική και, σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα ζημιογόνα για τα δημόσια έσοδα. Μάλιστα, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε ομολογήσει πέρυσι στη Βουλή ότι «κάθε φορά που αυξάνουμε τη φορολογία στα καπνικά προϊόντα, χάνουμε περισσότερους φόρους από ό,τι εισπράττουμε».

Ενώπιον νέων ‘’λουκέτων’’ οι ‘’περιπτεράδες’’

Οι ιδιοκτήτες περιπτέρων έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις τα τελευταία χρόνια με αλλαγές στην νομοθεσία, που οδήγησαν πολλούς στο οριστικό κλείσιμο. Αυτή την στιγμή τα 2/3 του τζίρου των περιπτέρων βασίζονται στα καπνικά προϊόντα. Όπως ανέφερε ο κ. Σωτήρης Βασιλειάδης, πρόεδρος του Σωματείου Περιπτερούχων Ξάνθης: «Για κάθε ένα ευρώ που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος και μόλις 10 λεπτά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμπορους». Επιπλέον σημείωσε ότι εξαιτίας της υπέρογκης φορολόγησης, τα περιθώρια κέρδους των επαγγελματιών έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει. «Πλέον πουλάμε τσιγάρα με το κομμάτι, ιδίως σε φοιτητές και συνταξιούχους. Η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο πάρα πολλά περίπτερα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Αύξηση στο κόστος παραγωγής, μειωμένες επιδοτήσεις και τώρα έλλειμμα στην νόμιμη αγορά

Στο στόχαστρο της υπέρογκης φορολόγησης βρίσκονται όμως και χιλιάδες οικογένειες καπνοπαραγωγών στην ελληνική περιφέρεια, οι οποίες σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και τις µειωµένες επιδοτήσεις, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ξάνθης, Μιχάλης Πασχαλίδης, «Ας κατανοήσουν κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα ότι με την αύξηση στους φόρους για τα καπνά δεν τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά αντιθέτως τιμωρούν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που εργάζονται νυχθημερόν στην παραγωγή ελληνικού καπνού, του πιο ποιοτικού παγκοσμίως».

Αυξάνονται οι φόροι, αυξάνεται και το λαθρεμπόριο

Λόγω της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης, οι έλληνες καταναλωτές αδυνατούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς αυξήσεις στα τσιγάρα με αποτέλεσμα η νόμιμη αγορά να έχει χάσει περίπου το 50% του όγκου της. Επομένως, αντί να έρθουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα των 120 εκ. ευρώ από τη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καπνά, αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα «μαύρη τρύπα» που θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο ελλειμματικών προϋπολογισμών και της ενίσχυσης της παραοικονομίας. Μάλιστα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παραοικονομίας και του λαθρεμπορίου έχει ζητηθεί η άμεση και δραστική ενεργοποίηση της Πολιτείας, αφού παρατηρείται μεγάλη έξαρση τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι η διείσδυση των παράνομων καπνικών στην Ελλάδα από το 3% που ήταν το 2009, ξεπερνά σήμερα το 22%, με τον ευρωπαϊκό μ.ό. να βρίσκεται στο 9,8%. Συνολικά, η Ελλάδα χάνει ετήσια έσοδα 670 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τεσσάρων δισ. λαθραίων τσιγάρων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κρισιμότητα του θέματος, στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα βήματα για την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών.

«Να επικρατήσει η λογική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει από βαρύγδουπες εξαγγελίες. «Καλό θα ήταν πριν από οποιαδήποτε σκέψη αύξησης φόρου –σε λογικά πλαίσια βέβαια– να προφυλαχθεί η νόμιμη αλυσίδα και όχι να καταδικάζουμε σε μαρασμό χιλιάδες μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις και να αφήνουμε απροστάτευτη την νόμιμη αγορά στη μάστιγα του λαθρεμπορίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…