Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Βουτιά» τα έσοδα από τις εισφορές στο Επιμελητήριο Ξάνθης

«Βουτιά» τα έσοδα από τις εισφορές στο Επιμελητήριο Ξάνθης

0
eve-noem16

Μείωση στο 1/3 το 2015 που καταργήθηκε με νόμο η υποχρεωτικότητα της εισφοράς των μελών

Το ΓΕΜΗ κα τα προγράμματα στηρίζουν το ΕΒΕ Ξάνθης – 20 προγράμματα 1 εκ. ευρώ σε 8 χρόνια υλοποίησε το ΕΒΕ Ξάνθης

Στο 1/3 μειώθηκαν οι εισφορές των επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου Ξάνθης την περσινή χρονιά οπότε άρχισε η ισχύς του νόμου που κατάργησε την υποχρεωτικότητα της εισφοράς στερώντας έτσι ένα σημαντικό έσοδο από τα επιμελητήρια. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισφορές το 2015 ανήλθαν σε 90.000 ευρώ, ενώ το 2014 που ήταν υποχρεωτικές σε 300.000 ευρώ. Η μεταβολή αυτή αποτυπώθηκε στον ισολογισμό του 2015 που παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Νοέμβριου (εξ αναβολής). Η λειτουργία του Επιμελητηρίου ωστόσο δεν κλυδωνίστηκε, καθώς η χρήση έκλεισε με πλεόνασμα 82.485, 45 ευρώ.

Το ΓΕΜΗ και τα προγράμματα στηρίζουν το ΕΒΕ Ξάνθης

Σύμφωνα με την Διευθύντρια του ΕΒΕ Ξάνθης κα Δέσποινα Σιαμίδου που παρουσίασε τα στοιχεία του ισολογισμού του 2015, τα συνολικά έσοδα του ΕΒΕ ανήλθαν σε 479.295, 65 και αφορούν στις συνδρομές όσων πλήρωσαν αλλά και σε εισροές από υπηρεσίες του ΓΕΜΥ (ένα μέρος απ’ αυτά αποδίδονται και στην ΚΕΕΕ). Όπως σημείωσε η κα Σιαμίδου στον ισολογισμό του 2016 θα συμπεριληφθεί πρόβλεψη για ανείσπρακτες απαιτήσεις από συνδρομές. Γενικότερα η οικονομική διαχείριση κρίθηκε από τα μέλη του ΕΒΕ αλλά και τους ορκωτούς λογιστές ως σωστή και χρηστή και γι’ αυτό εγκρίθηκε ομόφωνα. Να σημειώσουμε ότι απουσίαζε η κα Ελένη Κίτσου, η οποία έχει εκφράσει κατά το παρελθόν της αντιρρήσεις της για τον ισολογισμό και τον προϋπολογισμό. Αυτό ωστόσο που έχει σημειωθεί ως παρατήρηση και από τους ορκωτούς λογιστές είναι πως δεν έχει γίνει η αναπροσαρμογή στην αξία των παγίων με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Υπενθυμίζεται πως η τιμή ζώνης στην κεντρική πλατεία έχει αυξηθεί και κατά συνέπεια θα έχει αυξηθεί και η αξία των περιουσιακών στοιχείων του ΕΒΕ.

20 προγράμματα 1 εκ. ευρώ σε 8 χρόνια υλοποίησε το ΕΒΕ Ξάνθης

Σε σημαντικό πυλώνα τόσο για το Επιμελητήριο Ξάνθης όσο και για την τοπική κοινωνία έχουν αναδειχθούν τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί το ΕΒΕ και κατά κύριο λόγο αφορούν δράσεις στην έρευνα και την καινοτομία, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και τον αγροτοδιατροφικό τομέα με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την τοπική οικονομία και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό από το 2008, οπότε ενεργοποιήθηκε το τμήμα των προγραμμάτων με επικεφαλής την κα Ανθή Παναγιώτου έχουν υλοποιηθεί 20 προγράμματα ύψους 1 εκ. ευρώ και έχουν εργαστεί περίπου 10 άτομα. Για φέτος το Επιμελητήριο έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για 15 προγράμματα και αναμένει εγκρίσεις. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος κ. Στέλιος Μωραΐτης το Επιμελητήριο Ξάνθης έχει καταθέσει τις περισσότερες προτάσεις από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Να σημειώσουμε τέλος πως ο κ. Αντώνης Κοσμίδης προέβη σε ομιλία με θέμα: « το δυσοίωνο μέλλον των ΜμΕ επιχειρήσεων και των Επαγγελματιών-Βιοτεχνών- Εμπόρων (ΕΒΕ) σε συνθήκες εφαρμογής μνημονιακών αποφάσεων», με έντονες πολιτικές αναφορές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnahtopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…