Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Τοίχος» για τους μηχανικούς η έλλειψη ευκαιριών

«Τοίχος» για τους μηχανικούς η έλλειψη ευκαιριών

0
mpouras kostas 2

Ο Κώστας Μπούρας, διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος από το ΔΠΘ και εκ νέου υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ από τη Θράκη με τη ΔΚΜ, περιγράφει τα προβλήματα και τις προοπτικές για τους νέους μηχανικούς

Στηλιτεύει τη γραφειοκρατία, αναδεικνύει υα περιθώρια δημιουργικότητας μέσα από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες και μιλά για τη δυναμική της ανάπτυξης του ενεργειακού κλάδου στη Θράκη

Το ενδιαφέρον των μηχανικών της χώρας μονοπωλούν αυτές τις ημέρες οι εκλογές στο ΤΕΕ, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ο προβληματισμός έντονος στον κλάδο για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, μαζί με την αγωνία για την επιβίωση των μηχανικών, κύρια δε των νέων, που επιδιώκουν όχι μόνο να καταφέρουν να καλύψουν τα προς το ζην μέσα από την ενάσκηση του επαγγέλματός τους, αλλά και να αποκτήσουν εμπειρία και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από την επιστήμη τους. Για όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα που τίθενται ενόψει των εκλογών μιλήσαμε με τον Κώστα Μπούρα, ένα νέο μηχανικό απόφοιτο του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίο θέτει την υποψηφιότητά του για την Κέντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, από το Παράρτημα Θράκης με τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, έχοντας ήδη συμπληρώσει μία θητεία στο κεντρικό όργανο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

«Ε»:Ποια είναι τα κρισιμότερα μέτωπα που έχουν σήμερα μπροστά τους οι μηχανικοί;

Κ.Μ. Σημαντικότερα ζητήματα για τους μηχανικούς είναι η ανεργία και η γενικότερη έλλειψη ευκαιριών. Το πρόβλημα φυσικά είναι πιο έντονο στην περιφέρεια. Δημόσια έργα δεν υπάρχουν, η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι περιορισμένη, αφενός γιατί οι πολίτες δεν έχουν λεφτά και αφετέρου γιατί οι μεγάλοι επενδυτές φοβούνται να επενδύσουν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η γραφειοκρατία σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών του δημόσιου και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες ακόμα και για τις πιο απλές υπόθεσεις, επιβαρύνουν υπέρμετρα την κατάσταση και δεν μας αφήνουν να ασκήσουμε το επάγγελμα ούτε στην πιο απλή του μορφή.

«Ε»: Ποιες οι προοπτικές για τους νέους μηχανικούς στην Ελλάδα;

Κ.Μ. Προοπτικές υπάρχουν. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα αυτές να αναπτυχθούν για τους λόγους που ανέφερα και προηγουμένως. Όλες οι εν δυνάμει ευκαιρίες είναι ‘σκαλωμένες’ στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένες οι διαδικασίες. Η χώρα μας έχει ανάγκη από σύγχρονες υποδομές για παράδειγμα στον τουρισμό, στις μεταφορές, στον ενεργειακό τομέα. Χρειάζεται όμως να εντάξουμε στους σχεδιασμούς μας την ανταποδοτικότητα και την αειφορία, να στοχεύσουμε σε επενδύσεις που παράγουν χρήμα και θέσεις εργασίας.

«Ε»: Πού εντοπίζεται η δημιουργικότητα στον κλάδο σας, με δεδομένο ότι ο κατασκευαστικός τομέας και τα δημόσια έργα έχουν περιοριστεί δραματικά;

Κ.Μ. Επιχειρηματικότητα, καινοτομία και νέες τεχνολογίες. Δυστυχώς όμως ακόμη είμαστε σε μεταβατική φάση. Υπάρχουν ακόμα τα «απόνερα» του παρελθόντος, τα οποία δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Οι υφιστάμενες υποδομές δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και οι διεθνές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει τρέχουν και ο χρόνος πιέζει. Πιστεύω για παράδειγμα πως ο κλάδος της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης στο υπάρχον κτιριακό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει χώρο δραστηριοποίησης μιας μεγάλης μερίδας των μηχανικών. Όπως επίσης και η αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό υπάρχει.

«Ε»: Πώς σχολιάζεις τις διασπαστικές τάσεις που εμφανίζονται στις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ; Πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμμετοχή;

Κ.Μ. Θεωρώ πως θα επηρεάσει αρνητικά την όλη διαδικασία και δεν αναφέρομαι στην συμμετοχή. Όλες αυτές οι διασπάσεις που εμφανίζονται πάντα μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές προφανώς δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αμιγώς πολιτικές. Υπάρχουν και ιδιοτελή συμφέροντα τα οποία δυστυχώς μέσω των εκλογών μεταφέρονται στον μηχανικό και δημιουργούν αρνητικά αντανακλαστικά.

«Ε»:Ως υποψήφιος εκπρόσωπος για τη Θράκη ποια ζητήματα πιστεύεις ότι πρέπει να αναδειχθούν, ώστε να υποστηριχτεί η περιοχή;

Κ.Μ. Η περιοχή της Θράκης πρέπει να διαδραματίσει ένα ουσιαστικό ρόλο στην μάχη για την οικονομική ανάπτυξη. Η γεωγραφική της θέση, θα πρέπει να εξελιχθεί από μειονέκτημα σε συγκριτικό πλεονέκτημα, με ένα εξωστρεφή σχεδιασμό για υποδομές και υπηρεσίες. Μεγάλα έργα του ενεργειακού κλάδου μπορούν να αποτελέσουν την βάση για ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…