Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το κρύο ήρθε, αλλά το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει… ‘’παγωμένο’’

Το κρύο ήρθε, αλλά το πετρέλαιο θέρμανσης παραμένει… ‘’παγωμένο’’

0
pratiriouxoi-sinandisi

Στο 40% με 60% κάτω σε σχέση με πέρυσι βρίσκεται η αγορά πετρελαίου θέρμανσης – Στο τέλος του 2017 αναμένεται η κατάργηση των πρατηρίων καυσίμων στο ισόγειο οικοδομών

Συνάντηση των βενζινοπωλών Ξάνθης και Ροδόπης με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γ. Ασμάτογλου στην Κομοτηνή – Προβληματισμός για την διαρροή καταναλωτών στην γειτονική Βουλγαρία

Μπορεί το κρύο να έχει κάνει την εμφάνισή του, ο υδράργυρος να κινείται σε χαμηλότερες περιοχές, ιδίως τα βράδια, αλλά οι καυστήρες δεν έχουν πάρει μπρος ακόμη. Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες χρονιές, τονίζουν βενζινοπώλες. Για την κατάσταση είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως μέσω των εκπροσώπων τους, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αλλάξει κάτι από πλευράς κυβέρνησης αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου. Η διεθνής τιμή του ‘’μαύρου χρυσού’’ μπορεί να παραμένει χαμηλά, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους Έλληνες καταναλωτές, που βλέπουν το λίτρο να κινείται στα 92 λεπτά, όταν πέρυσι ‘’έκλεισε’’ στα 75 λεπτά. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Ξάνθης, Βασίλης Ευστρατίου, η μειωμένη ζήτηση ήταν αναμενόμενη, αφού η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης προκάλεσε μία αύξηση της τάξης του 13% – 15% σε σχέση με πέρυσι.

6.000 λίτρα ανά πρατήριο, όταν πέρυσι είχαν φτάσει ακόμη και τις 100.000 λίτρα

Η αυξημένη τιμή του πετρελαίου ‘’πάγωσε’’ το ενδιαφέρον και την κινητικότητα των καταναλωτών, με το θέμα να απασχολεί τις συνελεύσεις των περισσοτέρων οικοδομών, που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πώς θα κινηθούν και περιμένουν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες πριν πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε αγορά. Όπως βεβαίωσε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Ευστρατίου, τα περισσότερα πρατήρια της πόλης κινούνται σε κατανάλωση 5-6.000 λίτρων, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η κάθε επιχείρηση έφτανε μέχρι και τις 100.000 λίτρα, απόρροια της μειωμένης τιμής του πετρελαίου το 2015. Όπως τόνισε ο ίδιος, η αγορά κινείται σε ποσοστά έως και 60% κάτω από τις περσινές πωλήσεις και ο χειμώνας προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος. «Αναμέναμε ότι θα πέσει η κατανάλωση. Δεν υπάρχει προς στιγμήν ενδιαφέρον και παραγγελίες και πάλι θα την πληρώσουν οι καταναλωτές και εμείς οι πρατηριούχοι. Παρότι σαν Σωματείο αλλά και σαν Ομοσπονδία είχαμε κάνει ενέργειες και καταθέσαμε προτάσεις προς το υπουργείο να μην ισχύσουν για την Βόρεια Ελλάδα οι ίδιες τιμές με τις υπόλοιπες περιοχές για ευνόητους λόγους, ωστόσο δεν εισακουστήκαμε», επεσήμανε ο κ. Ευστρατίου.

Συνάντηση βενζινοπωλών Ξάνθης-Ροδόπης με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας

Επαφή με εκπροσώπους των Σωματείων Βενζινοπωλών Ροδόπης και Ξάνθης και εκπροσώπους της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γεώργιος Ασμάτογλου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή το απόγευμα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου. Οι πρατηριούχοι συζήτησαν με τον κ. Ασμάκογλου τα ανωτέρω θέματα αλλά και όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στα ζητήματα του φορολογικού, του ασφαλιστικού, της διαρροής καταναλωτών στα βενζινάδικα γειτονικών χωρών μέσω των μεθοριακών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα και μίλησε για τα ιδιαίτερα προβλήματα των επαγγελματιών του κλάδου στη Θράκη. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι η αγορά πετρελαίου θέρμανσης παρουσιάζει σήμερα μείωση της τάξης του 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο πανελλαδικά, με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων της Ξάνθης να τονίζουν ότι η μείωση κυμαίνεται σε ακόμη υψηλότερα ποσοστά για την περιοχή.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …