Σχόλια 24/11/16

0
odeio-1954
Η μειονοτική πολιτική όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, περιορίζεται μόνο σε Εθιμοτυπικές Επισκέψεις και χειραψίες στα χωριά της Μύκης…


Τι είναι θεσμικό;
Ενοχλήθηκε ο δήμαρχος Αβδήρων που ο Βασίλης Τσολακίδης εξέφρασε μέσω του Τύπου, τη διαμαρτυρία του για τη μη ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την έλευση των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, εξηγώντας ότι ήταν θέμα εμπιστευτικότητας του ελέγχου. Του λέει δε, με ανακοίνωση που δημοσιεύουμε στο σημερινό φύλλο, ότι αυτό δεν είναι θεσμικό και έπρεπε αφού έτυχε και το έμαθε να πάει να ρωτήσει ο ίδιος το δήμαρχο. Αυτό κρίνεται πιο θεσμικό από τον Γ. Τσιτιρίδη.
Ως προς αυτό συγκεκριμένα, να κάνουμε μία διευκρίνιση ότι ο θεσμικός ρόλος του Τύπου είναι ακριβώς να ενημερώνει και να δημοσιεύει την κριτική που ασκείται στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της κριτικής.
Ο δήμαρχος, λαμβάνοντας υπόψη τη διάσταση της εμπιστευτικότητας θα μπορούσε θεσμικά, να ενημερώσει με εμπιστευτική επιστολή τους επικεφαλής, ώστε να τους εξηγήσει γιατί θα έπρεπε το θέμα να μη δημοσιοποιηθεί, εφόσον έτσι το έκρινε, όχι να τους λέει ότι, αφού, τυχαία το μάθατε, έπρεπε πρώτα να με πάρετε τηλέφωνο!
Ε.Δ.


Σωστή η λήψη μέτρων
Προφανώς και θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης έχει αναχθεί σε τόπο και σημείο αυτοκτονικών ενεργειών.
Η νέα απόπειρα από την 21χρονη κοπέλα από το ίδιο κτίριο προχθές σηματοδοτεί ότι το κτίριο και εν γένει ο χώρος έχει επιλεγεί πλέον – κι είναι τραγικό στη σκέψη ακόμη – σαν τόπος ακραίας συμπεριφοράς για τους νέους μας. Γι’ αυτό και είναι επείγον να ληφθούν μέτρα αποτροπής. Η εύκολη και χωρίς έλεγχο πρόσβαση στο κτίριο είναι από τους λόγους, όχι ο κύριος όμως.
Σημασία έχει πάντως κάποια μέτρα να ληφθούν για να παρεμποδιστεί η πρόσβαση στο κτίριο από τους νέους που εύκολα μιμούνται κάτι.
Γ.Δ.


Για τα περί της επίσκεψης
Πολλά τα ερωτηματικά και τα σχόλια για την ξαφνική επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θράκη. Το ερώτημα: «Γιατί έρχεται ο Τσίπρας;» είναι το βασικό. Κι αυτό διότι δεν είχε προγραμματιστεί επισήμως εδώ και καιρό και δεν είχε διαρρεύσει κάτι σχετικό. Μάλιστα η γνωστοποιημένη απόφαση της επίσκεψης Μητσοτάκη αύξησε τα ερωτήματα και τις εικασίες για τη χρονική επιλογή Τσίπρα να επισκεφθεί τη Θράκη.
Κάποιοι την ερμηνεύουν ως αντίβαρο των σχετικών δηλώσεων Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης και την εν γένει επιθετική φρασεολογία του Τούρκου Προέδρου. Μπορεί να’ ναι κι αυτό, όπως και κάτι άλλο ακόμη που βέβαια θα φανεί από τις δηλώσεις που θα γίνουν από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως και να’ ναι, μια επίσκεψη πρωθυπουργού στην περιοχή μας, είναι μια θετική ενέργεια και πάντα έχει το ειδικό βάρος της, πολλώ μάλλον σε περιοχές που κατά τις πρόσφατες εκλογές υπερψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ κι ενδεχομένως ο πρωθυπουργός έρχεται να εξαγγείλει κάποια μέτρα για τη μειονότητα στο επίπεδο της εκπαίδευσης. Κι ίσως γι’αυτό στο πρόγραμμα της επίσκεψής του περιλαμβάνεται το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο.
-Εν αναμονή λοιπόν για όλα.
Γ.Δ.


ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ
Φωτογραφία του Ωδείου Ξάνθης με διδάσκαλο τον Νίκο Κουρσουμτζόγλου το 1954.
(φωτο από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)


Αναβολή στην επίσκεψη Μητσοτάκη
Στην Πολιτική τα γεγονότα και τρέχουν με δικούς τους ρυθμούς και είναι εν πολλοίς και απρόβλεπτα.
Έτσι λοιπόν, ενώ η Νέα Δημοκρατία στη Θράκη ετοιμαζόταν να υποδεχτεί τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη και μάλιστα είχαν οριστεί και σχετικές ημερομηνίες, υπήρξε απόφαση αναβολής της επίσκεψης. Κι αυτό, εξαιτίας της επίσκεψης τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο πολιτικός πολιτισμός ως εκ τούτου λειτούργησε και ο Μητσοτάκης ανέβαλε τη δική του επίσκεψη. Το σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα.
Γ.Δ.


Για νέο ναυάγιο στο Κυπριακό

Για πάνω από 40 χρόνια η Ελλάδα υιοθέτησε ένα απαράβατο δόγμα στην πολιτική της σχετικά με το Κυπριακό: η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελληνική Δημοκρατία στηρίζει τις αποφάσεις της. Η αρμονία εθνικών συμφερόντων Ελλάδας-Κύπρου θεωρήθηκε δεδομένη όλες αυτές τις δεκαετίες και ανεξαρτήτως κυβέρνησης η Ελληνική Δημοκρατία διακήρυττε ότι η ανάμιξή της στο θέμα του Κυπριακού περιορίζεται στην υποστήριξη των εκάστοτε θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κυπριακά ΜΜΕ και πολιτικοί βοούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ανέτρεψε αυτήν την εθνική πολιτική δεκαετιών ναρκοθετώντας και υπονομεύοντας τις συνομιλίες του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Η καταγγελία είναι σοβαρότατη, καθώς η τελευταία φορά που η Ελλάδα κατηγορήθηκε για βλαπτική παρέμβαση στα συμφέροντα του κυπριακού λαού ήταν επί ταξίαρχου Ιωαννίδη. Η κυπριακή πλευρά κάνει λόγο για απρόσμενη αποτυχία, αφού οι συνθήκες ήταν θετικές με πρόοδο στο επίμαχο εδαφικό ζήτημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση πίεσε για την εκ των προτέρων συμφωνία για τις εγγυήσεις και την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Με τις ακραίες αυτές θέσεις Κοτζιά ήρθε και η σκλήρυνση της τουρκικής θέσης. Αντί να εμφανιζόμαστε ότι κηδεμονεύουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά και να ενισχύουμε τον ρόλο αυτό αντίστοιχα και για την Τουρκία, όλοι θεωρούν ότι η καλύτερη στήριξη που η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο, είναι να δηλώσει ότι αποσύρεται ως εγγυήτρια δύναμη και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τις δύο κοινότητες. Με την νέα υπαναχώρηση πανηγυρίζουν όλοι οι ακραίοι εθνικιστές, που θεωρούν ότι η συμφωνία θα προδώσει τον αγώνα της Κύπρου και ονειρεύονται να ξαναπάρουν όλο το νησί.

Χ.Δ.


Δροσερίτες ακάθεκτοι
Για τον συνοικισμό του Δροσερού, ένα μέρος έστω αυτού, που αποτελεί έναν άλλο κόσμο δίπλα μας, έχουμε γράψει πολλές φορές. Έχει γίνει συνώνυμος της παραβατικότητας, της εγκληματικότητας, της ατιμωρησίας, της αναρχίας. Άνθρωποι που δεν ελέγχονται από κανέναν μηχανισμό, που θεωρητικά υπάγονται στον δήμο Ξάνθης, δεν πληρώνουν όμως ούτε δημοτικά τέλη ούτε νερό και είναι οι συχνότεροι ‘’επισκέπτες’’ του αστυνομικού τμήματος από ανήλικοι ακόμη. Κλοπές καταστημάτων, ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, διαρρήξεις και μύρια όσα. Τις τελευταίες μέρες είχαμε πάλι μπαράζ περιστατικών με έναν οδηγό ταξί που του άρπαξαν πορτοφόλι και κινητό, επίθεση σε γυναίκα οδηγό μπροστά από τον ΟΑΕΔ, την οποία έκλεψαν μόλις μπήκε στο αυτοκίνητό της. Άνοιξαν τις πόρτες, της άρπαξαν το κινητό και προσπάθησαν να της κλέψουν και την τσάντα που είχε δίπλα στο κάθισμα. Κακή συνήθεια, βέβαια, αυτή, αφού γίνεται εύκολος στόχος ακόμη και στην στάση στα φανάρια με τις πόρτες ανασφάλιστες. Και για να προλάβω όσους ευαίσθητους εξανίστανται: Δεν γράφουμε για να στοχοποιήσουμε ή να θέσουμε στο περιθώριο κανέναν άνθρωπο. Η πολιτεία και η τοπική κοινωνία τους έχει θέσει εδώ και χρόνια στο περιθώριο, δυστυχώς, και κανείς δεν φροντίζει να αλλάξει κάτι σταδιακά. Αποτελούν εξάλλου μόνιμο εκλογικό ‘’γρανάζι’’, εύκολα κατευθυνόμενο προς όποιον πλειοδοτήσει.
Χ.Δ.


Ο Ερντογάν, η Ευρώπη και ο Τράμπ
Η επιθετική ρητορική – προς το παρόν τουλάχιστον- που μας έχει συνηθίσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου με προμετωπίδα την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης δεν ήταν ούτε «πυροτέχνημα» ούτε απλά λόγια για εσωτερική κατανάλωση. Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε δριμύτερος για να μας πει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ένα ιερό κείμενο που δεν μπορεί να διορθωθεί και ότι θα προσπαθήσει γι αυτό. Δηλαδή αμφισβητεί ευθέως τα δικά μας σύνορα αλλά και τα Ευρωπαϊκά. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε ότι αυτό τον αφήνει αδιάφορο δείχνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη και επιχειρεί να αναλάβει τον ρόλο του γενικού …ντερβέναγα στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα δε μετά την εκλογή του Τραμπ που αποτέλεσε μια δυσάρεστη έκπληξη σε μεγάλο μέρος του κόσμου ενώ στην Τουρκία όμως χειροκροτήθηκε από τον Ερτογάν και τους οπαδούς του. Κι είναι εύλογο το ερώτημα αφού ο Τραμπ διέπεται από ισλαμοφοβία και δήλωσε προεκλογικά τα μέτρα που θα λάβει. Τι συνδέει τον Τραμπ με τον ισλαμιστή Ερντογάν; Αυτό που διακρίνεται προς το παρόν είναι ότι έχουν το ίδιο λαϊκιστικό αφήγημα και ότι εμφανίζονται ως πολέμιοι του κατεστημένου. Αλλά ο Ερντογάν προσβλέπει και σε αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Όλα αυτά είναι ανησυχητικά σημάδια και αποτελούν απειλή για την ειρήνη στην εύφλεκτη γειτονιά μας.
Μ.Ξ.


Λίγα λόγια για έναν ευπατρίδη της πολιτικής
Έφυγε πλήρης ημερών και κηδεύτηκε χθες στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Πάτρα με τιμές αρχηγού κράτους, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ένας από τους πιο λαοφιλείς και αγαπητούς προέδρους που τον χαρακτήριζε το πολιτικό ήθος, η αξιοπρέπεια, τα δημοκρατικά ιδεώδη και το σθένος στην υπεράσπιση του δικαίου. Δικαίως χαρακτηρίζεται ευπατρίδης της πολιτικής καθώς αυτά τα ιδανικά υπηρέτησε καθ’ όλη της διάρκεια του πολιτικού του βίου. Κι αν αυτό που θυμούνται όλοι οι έλληνες είναι η ιστορική του ομιλία και το ανάστημα που όρθωσε απέναντι στον πανίσχυρο τότε πλανητάρχη Κλίντον απαιτώντας μια συγγνώμη για τον ρόλο των ΗΠΑ στην εγκαθίδρυση της Χούντας στην χώρα μας και την Κυπριακή τραγωδία, αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας πολιτικής διαδρομής, εμφορούμενης απ’ αυτά τα ιδεώδη και είναι αλήθεια δυστυχώς – που λείπει από το τωρινό πολιτικό μας σύστημα.
Μ.Ξ.


Πτήση μα ποια πτήση;
amiridis ravaraΠιθανό δρομολόγιο της Ryanair από την Αλεξανδρούπολη μάθαμε ότι συζήτησαν στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησής τους στην έκθεση Philoxenia ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον τουρισμό Μιχάλης Αμοιρίδης με την Chiara Ravara, sales and marketing manager της αεροπορικής εταιρίας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν υπάρχει κάτι δεδομένο ωστόσο αναπτύσσεται ένα ενδιαφέρον για την έναρξη δρομολογίου από τον αερολιμένα «Δημόκριτος» προς κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Πολύ ενδιαφέρον και ελπίζουμε να μάθουμε νεότερα σύντομα.
Ως γνωστόν υπήρξαν και στο παρελθόν προσεγγίσεις με τη ryanair για τη συνεργασία της με το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ωστόσο δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Είναι επίσης γνωστό ότι το αεροδρόμιο της Καβάλας δεν ενδιαφέρει τη μεγάλη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους λόγω της μικρής του απόστασης από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο και αναμένεται να αναβαθμιστεί από τους νέους του ιδιοκτήτες.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…