Δυσκολίες
Τα δύσκολα είναι εδώ, δεν ξορκίζονται με τον ανασχηματισμό, όση υπεραισιοδοξία και να εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η διαλαλούμενη επιμονή για την απομείωση του χρέους ευγενώς απεσύρθη. Το Ασφαλιστικό έκλεισε, αλλά μένει ανοιχτό! Οι ερωτικές επιστολές του κ. Κατρούγκαλου δεν βρήκαν ανταπόκριση. Μια νεαρά και ικανή, όπως λέγεται, συνεργάτις του αναλαμβάνει την καυτή πατάτα. Θα παρηγορήσει τους απόμαχους της δουλειάς, που δεν διευκολύνουν όντας σκληροί και κορακοζώητοι;! Ο ΟΑΕΕ παραπαίει, για χάρη του σπάνε κουμπαράδες!
Τα κόκκινα δάνεια πληθαίνουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται. Το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να είναι 3,5% το 2018 και να παραμείνει τέτοιο για δέκα χρόνια! Γίνεται; Όχι. Η φορολογική βάση διευρύνεται και οι φόροι γιγαντώνονται. Οι επιχειρήσεις, όσες δεν κλείνουν, φεύγουν στο εξωτερικό. Οι νέοι επίσης. Μην ξεχνάμε ότι μόνο ύστερα από σαράντα χρόνια, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το χρέος θα πέσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ!
Γ.Δ.
Δυσκολίες ΙΙ
Επενδύσεις δεν προσελκύονται. Οι εξαγωγές μειώνονται. Το 2018 λήγει το τρίτο Μνημόνιο και αν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, θα πάμε για τέταρτο! Όπερ και πιθανότερο. Λίγο πριν, θα γίνουν και οι εκλογές ώστε να το υπογράψει ο νικητής! Ποια όμως θα είναι τότε η EE; Θα θελήσει να συνεχίσει τον δανεισμό ή θα ξαναθυμηθεί το Grexit;
Αλλιώς τα περίμενε ο κ. Τσίπρας! Ακόμα και η Εκκλησία δεν τον βοηθάει. Πώς θα επικαλεστεί την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στις δύσκολες καταστάσεις; Τι άλλο να έκανε; Ο,τι κάνουν όλοι πριν φτάσουν στο τέλος. Ανασχηματισμό! Μόνο που κανένας δεν σώθηκε από αυτόν! Κοινή γαρ η τύχη και ο δρόμος μακρύς!
Γ.Δ.
Ωραίο δούλεμα Τραμπ
Αφού έβρισε και χυδαιολόγησε με απίθανες εκφράσεις γυναίκες, μεξικανούς, και ό,τι άλλο συναντούσε μπροστά του κατά πρωτοφανή και μοναδικό τρόπο ως υποψήφιος ο Τραμπ, τώρα ως πρόεδρος, δήλωσε «ότι ήρθε η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές μας».
Μα είναι δυνατόν να λέγονται αυτά; Και να ζητάς απ’ όλους όσους χυδαιολόγησες να το ξεχάσουν; Πώς αλήθεια να πιστέψει κανείς αυτόν τον άνθρωπο; Αυτόν τον λαϊκιστή;
Από τις εκλογές των ΗΠΑ ένα κρατάμε. Ότι ο λαϊκισμός είναι ανίκητος. Παγκοσμίως. Και μάλιστα αποδείχτηκε πως έχει μια πρωτόγονη δύναμη πέραν πάσης λογικής.
Γ.Δ.
Έφυγε ένας επιχειρηματίας
Λίγα λόγια για έναν επιχειρηματία, τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος για είκοσι χρόνια τώρα, τάραζε τα νερά της επιχειρηματικής ζωής του τόπου μας και όχι μόνο. Υπήρξε δραστήριος δικηγόρος που δημιουργούσε δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες άτομα. Με βραχίονα τον όμιλο Marfin δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια εταιρειών στη χώρα μας.
Από τη δεκαετία του 2000 που ιδρύθηκε ο όμιλος MIG απασχολεί 22.000 εργαζόμενους και έχει υπό τον έλεγχό του εταιρείες όπως η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, η Μπάρμπα-Στάθης, τα Goodys και τα Everest, τη Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις Αττικής, τη Singular Logic και το Θεραπευτήριο Υγεία.
Δυστυχώς, έφυγε σε ηλικία 63 χρόνων γεγονός που σηματοδοτεί αρνητική εξέλιξη για όλα όσα δημιούργησε. Πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του.
Γ.Δ.
Στη γέφυρα
Μικρό, ενδεχομένως και ασήμαντο, όμως τίποτε δεν αποκλείει κάποιο λάθος ή και χειρότερο εάν δεν «κατέβει» η λωρίδα από πανί που κρέμεται στο εσωτερικό της γέφυρας του δρόμου κάτω από την Εγνατία στο ύψος της ΣΕΒΑΘ. Όπως δείχνει και η φωτογραφία, κρέμεται από την οροφή εδώ και 2-3 ημέρες ενώ είναι άγνωστο πως και από ποιον τοποθετήθηκε εκεί και γιατί να το κάνει κάποιος.
Γ.Δ.
Κατά Ματθαίο
«Αιτείτε και θα σας δοθεί, ζητείτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί, γιατί καθένας που αιτεί λαμβάνει και αυτός που ζητάει βρίσκει και σ’ αυτόν που χτυπάει θα του ανοιχτεί.
Ψήφος κατά της δημοκρατίας
Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ο κόσμος ψηφίζει κατά της Δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, των ατομικών δικαιωμάτων, της ανοικτής κοινωνίας, του ελεύθερου εμπορίου ακριβώς όπως στην δεκαετία του 30. Τότε δυο δημοκρατίες κράτησαν την Δημοκρατία ζωντανή: η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ. Σήμερα έχουν γυρίσει την πλάτη στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει μείνει η Ευρώπη και βλέπουμε προς τα που είναι το ρεύμα. Πρώτη φορά φοβάμαι για το τι θα ακολουθήσει.
Π.Κ.
Οι ΗΠΑ σε διχασμό
Η επόμενη μέρα των αμερικανικών εκλογών βρήκε την χώρα διχασμένη, με τις πρώτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και πολλούς Αμερικανούς να δηλώνουν ότι δεν είναι αυτός ο Πρόεδρός τους. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, φυσικά, υπάρχει μια μερίδα που αισθάνεται αδικημένη από την επικράτηση του αντιπάλου. Το περίεργο με το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, όμως, το οποίο ανέδειξε τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι ότι παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού (με μικρό προβάδισμα) ψήφισε Χίλαρι Κλίντον, την προεδρία κερδίζει ο Τραμπ. Παρά τις 200.000 περισσότερες ψήφους, η κα Κλίντον δεν κατάφερε να κερδίσει τις πολιτείες ‘’κλειδιά’’ που θα τις εξασφάλιζαν τους απαραίτητους εκλέκτορες, χάνοντας τόσο την Γερουσία όσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα δείχνει τον απόλυτο διχασμό, σε μια κοινωνία που πορευόταν με μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα στην Αμερική κρίνεται κυριολεκτικά στο νήμα, είναι όμως ίσως η πρώτη φορά, που επικρατεί ένα “κίνημα”, όπως το χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, που βασίστηκε στη ρητορική των αντιθέσεων, της φυλετικής και της θρησκευτικής διάκρισης, της διαφοροποίησης ακόμη και με βάση το φύλο. Μια ρητορική με έντονα ρατσιστικά και ομοφοβικά στοιχεία, που στηρίζει την οπλοκατοχή, μία από τις μάστιγες των ΗΠΑ. Μένει να δούμε πώς μπορεί αυτό να εξελιχθεί και κοινωνικά, πέρα από το πολιτικό τοπίο. Και μπορεί να μην αφορά άμεσα την χώρα μας το πρόσωπο και οι πεποιθήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, αλλά το ενδιαφέρον παγκοσμίως για την ανάδειξη του ‘’Πλανητάρχη’’ (και μόνο η λέξη δείχνει την βαρύτητα της θέσης) οφείλεται στο ότι η Αμερική συνεχίζει να αποτελεί μία υπερδύναμη, οικονομική και στρατιωτική.
Χ.Δ.
Δημάριο ακούμε και Δημάριο δεν βλέπουμε
Όσο μικρό και άσημο χωριό είναι το Δημάριο του δήμου Μύκης, τόσο έχει γραφεί, συζητηθεί και γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στην περιοχή μας, εξαιτίας του περίφημου κάθετου άξονα που θα ενώσει την Βουλγαρία με την Ελλάδα. Έβρος και Ροδόπη έχουν ήδη δει τα έργα που συμφωνήθηκαν πριν 20 χρόνια να ολοκληρώνονται. Η Ξάνθη ακόμη περιμένει για τον κάθετο άξονα Εγνατίας Οδού Ξάνθη-Εχίνου-ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Το τμήμα Δημάριο-σύνορα εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020 τον Ιούλιο του 2016 με υπογραφή του μακαριστού Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση της σύνδεσης με την υφιστάμενη οδό πρόσβασης προς τον οικισμό Δημαρίου, την κατασκευή του ισόπεδου κόμβου Δημαρίου και την κατασκευή μιας γέφυρας με προϋπολογισμό για την Περιφέρεια ύψους 5 εκατ. ευρώ. Παρά τις υπογραφές και τις δεσμεύσεις, τις δηλώσεις του κ. Πιτσιόρλα ότι αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα, το έργο προχωράει αργά. Όπως μας είπε η διευθύνουσα σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ κα Καλφακάκου, υπήρχαν κάποια δύσκολα τμήματα που καθυστέρησαν την διαδικασία, αλλά δίνεται πλέον περισσότερο βάρος από την εταιρεία στην περιοχή μας, για να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν. Θα το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε.
Χ.Δ.
Όταν αγοράζεις… βραστήρα με κάρτα σίτισης δεν πεινάς…
Είναι αλήθεια ότι η κάρτα σίτισης είναι ένα κοινωνικό μέτρο που έγινε με σκοπό να στηριχθούν οι άποροι και οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που στερούνται ακόμη και το φαγητό. Γι αυτό και ονομάστηκε κάρτα σίτισης, προκειμένου το ποσό των 200 ευρώ που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο να διατίθεται για ψώνια ειδών διατροφής. Όμως φαίνεται πως κάποιοι συμπολίτες μας δικαιούχοι είναι αρκετά …χορτασμένοι και χρησιμοποιούν την κάρτα σίτισης για να αγοράζουν πιο απαραίτητα πράγματα όπως ας πούμε έναν… βραστήρα! Και βέβαια έχουν το δικαίωμα να διαθέσουν το ποσό κατά το δοκούν όμως όταν κάποιος αγοράζει με την κάρτα σίτισης βραστήρα δεν πεινάει και μήπως στερεί την κάρτα από κάποιον που πραγματικά πεινάει; Μήπως δηλαδή θα ήταν πιο σωστό η πολιτεία που θέλει να δείξει την αλληλεγγύη της να έχει και ένα ελεγκτικό μηχανισμό ώστε αυτά τα χρήματα να διατίθεται στους ανθρώπους που πραγματικά τα έχουν ανάγκη; Υπάρχει πολύ ανεργία και ιδίως στους νέους… Κι όμως κάρτα σίτισης παίρνουν μόνο οι ευπαθείς ομάδες του Δροσερού και οι παλιννοστούντες. Γιατί;
Μ.Ξ.