Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι Ξανθιώτες αρτοποιοί γιορτάζουν το ψωμί τους

Οι Ξανθιώτες αρτοποιοί γιορτάζουν το ψωμί τους

0
amperiadis malliaroudaki

1η Γιορτή Ψωμιού Κυριακή στο Αμοιρίδειο με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας – Φουρναραίοι θα ντυθούν για δύο μέρες οι μαθητές της Ξάνθης

Π. Αμπεριάδης: «Θέλουμε να επιστρέψει ο κόσμος στον φούρνο της γειτονιάς και οι μαθητές να μάθουν την διατροφική αξία του ψωμιού»

Μια πρωτότυπη γιορτή ετοιμάζουν οι αρτοποιοί της Ξάνθης για το τριήμερο 26-29 Νοεμβρίου. Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα της ΟΕΒΕ Ξάνθης ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης, Παναγιώτης Αμπεριάδης, και η γραμματέας του Σωματείου, Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη, σκοπός της 1ης Γιορτής Ψωμιού Ξάνθης είναι να επιστρέψουν οι καταναλωτές στον φούρνο της γειτονιάς. Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 10:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης και οι αρτοποιοί της Ξάνθης υπόσχονται να μοσχομυρίσουν ζεστό ψωμί το Αμοιρίδειο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορηθούν μέχρι το μεσημέρι τον τρόπο παρασκευής του ψωμιού, αφού στον χώρο θα πραγματοποιείται όλη η διαδικασία από το ζύμωμα μέχρι το ψήσιμο.

Π. Αμπεριάδης: «Σήμα μας το ‘’εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται’’»

Όπως τόνισε ο κ. Αμπεριάδης, μότο της εκδήλωσης είναι αυτό που και η Ομοσπονδία Αρτοποιών έχει υιοθετήσει στο σήμα της: «Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται». «Θέλουμε να μάθει ο κόσμος και να θυμηθεί ότι στον φούρνο της γειτονιάς του παράγονται υγιεινά, ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, που έχουν φτιαχτεί με κόπο και αγάπη», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, σημειώνοντας ότι μέλημα των αρτοποιών της πόλης είναι να διαφυλάξουν την υγεία των καταναλωτών, αφού έχουν αυξηθεί τα περιστατικά αρτοσκευασμάτων αγνώστου προελεύσεως που ψήνονται σε μεγάλα μάρκετ και γι’ αυτό θεωρούνται ελληνικά, ενώ έντονη έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή του ψωμί από την γειτονική Βουλγαρία, σε πολύ χαμηλές τιμές αλλά αγνώστου ποιότητας. Για να τονιστεί αυτή η συνέχεια στην παράδοση των τοπικών αρτοποιών αλλά και η συνέπεια στην δουλειά τους, στον χώρο του Αμοιρίδειου θα λειτουργήσει παράλληλη φωτογραφική έκθεση με 80 περίπου φωτογραφίες. Ο κ. Αμπεριάδης δήλωσε σχετικά: «Έχουμε βρει φωτογραφίες από την δεκαετία του ’20 με συνέλευση του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης, γιορτή των αρτοποιών στην Παναγία Καλαμού και πρόεδρο τον παππού μου που μετέφερε την γιορτή μας από τον Δεκαπενταύγουστο στα 9μερα της Παναγίας για να υπάρχει επισκεψιμότητα και στην Καλαμού, φωτογραφία με τον πατέρα της κας Μαλλιαρουδάκη και παρέλαση των αρτοποιών την δεκαετία του ’50, οι οποίοι έπαιρναν μέρος στις εθνικές παρελάσεις».

Μ. Μαλλιαρουδάκη: «Θέλουμε να καταλάβουν τα παιδιά την αξία του ψωμιού»

Από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης θα ντυθούν στα λευκά οι μαθητές της Ξάνθης, πιάνοντας στα χέρια τους το αλεύρι και το νερό και ζυμώνοντας τα δικά τους ψωμιά. Θα τους διανεμηθεί επίσης ενημερωτικό υλικό με την διατροφική πυραμίδα και την αξία του ψωμιού στην καθημερινή μας διατροφή. «Θέλουμε να μάθουν τα παιδιά τον κόπο αλλά και το μεράκι που κρύβεται πίσω από την παρασκευή του ψωμιού και η οποία δεν αποτυπώνεται στην εικόνα που έχουν με το ψωμί στα ράφια του μάρκετ», σημείωσε η κα Μαλλιαρουδάκη, σημειώνοντας ότι οι ‘’μεγάλοι’’ ψωνίζουν πολλές φορές χωρίς συνείδηση και χωρίς την συναίσθηση στήριξης της τοπικής αγοράς. «Όταν δουλεύει ο διπλανός μου, θα δουλέψω κι εγώ», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια. Ο χώρος του αθλητικού κέντρου θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο φούρνο, αφού θα τοποθετηθούν ζυμωτήρια και φούρνοι που με μεγάλη προθυμία παρείχαν ελληνικές εταιρείες. Όπως μάλιστα σημειώθηκε, η εταιρεία από τον Βόλο που κατασκευάζει φούρνους, πραγματοποιεί εξαγωγές στην Γερμανία. Η 1η Γιορτή Ψωμιού αναμένεται να έχει πανελλαδική εμβέλεια, αφού θα παραβρεθούν αρτοποιοί και επιχειρηματίες του κλάδου από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, την Αθήνα και την Πελοπόννησο. «Είναι μία ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε όχι μόνο με το καταναλωτικό κοινό της Ξάνθης, αλλά και μεταξύ μας οι επαγγελματίες του χώρου», τόνισε ο κ. Αμπεριάδης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…