Πρόσωπα 29/11/2016

0
gimnasio-thileon-parelasi-1953

Ξεκάθαρο μήνυμα

Θα πρέπει να μην περάσει «στα ψιλά» η ιδιαιτέρως σημαντική και με σαφείς αποδέκτες τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Φιλύρα, απ’ όπου τόνισε: «θέλω οι κάτοικοι της Θράκης να είναι ασφαλείς και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους Έλληνες». Ο ίδιος υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνει ο ίδιος και η κυβέρνηση στη μειονοτική εκπαίδευση και στο μέλλον των νέων εν γένει και στην κατεύθυνση αυτή με ευθύ τρόπο αντιτάθηκε στη λειτουργία παρα-νηπιαγωγείων, άτυπες δομές χωρίς άδεια και παιδαγωγική επάρκεια τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που εξέφρασε τη βούλησή του «να φθάσουμε στο σημείο, όπου θα εμπιστευθείτε με την καρδιά σας τα δημόσια νηπιαγωγεία που θα παρέχουν σύγχρονη προσχολική εκπαίδευση, η οποία θα ανταποκρίνεται και θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των παιδιών σας».

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα και κατ’ επέκταση το Τουρκικό Προξενείο, λέγοντας: «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν, αλλά και σε καμία ξένη Αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές λάθη και παραλείψεις της ίδιας της Πολιτείας. Είμαστε όλοι και όλες Έλληνες πολίτες ίσοι απέναντι στον Νόμο, με ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από τα πιστεύω μας».

Ε.Δ.

O παγκόσμιος λαϊκισμός

Δεν αποτελεί ελληνικό προνόμιο των κυβερνήσεών μας ο λαϊκισμός όπως τον γνωρίσαμε και το ζούμε και σήμερα. Έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχίζει ακάθεκτος με απρόβλεπτες βέβαια συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και για ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες. Σήμερα πλέον ο λαϊκισμός έχει αναδειχθεί σε πρώτο ουσιαστικά παράγοντα πολιτικής λειτουργίας πέρα από παρατάξεις, δεξιά –αριστερά. Λειτουργεί αυτοδύναμα ξεπερνώντας καθημερινές θέσεις και απόψεις που κυριάρχησαν τον προηγούμενο αιώνα και δημιούργησαν το πολιτικό σύστημα που σήμερα υπονομεύεται άμεσα με απρόβλεπτες συνέπειες για την αστική μας Δημοκρατία.

Το φαινόμενο είναι σοβαρό και σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Κι αυτό διότι κινδυνεύουν κατακτήσεις  που εδραιώθηκαν στις αρχές της δημοκρατίας, ελευθεροτυπίας, της ανοχής του διαφορετικού, της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και ιδεών και μιας σειράς άλλων κατακτήσεων που δυστυχώς έχουν λησμονηθεί, θυσία σ’ έναν λαϊκισμό χωρίς όρια, με φανατισμό, με ψεύδη και επικίνδυνους αφορισμούς. Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, αρκετά δύσκολη κυρίως δε στην Ευρώπη που άμεσα μας ενδιαφέρει.

Η μαύρη Παρασκευή

Το πλέον ωραίο για τη Μαύρη Παρασκευή, το είπε φίλος προχθές στην παρέα πίνοντας τον πρωινό καφέ. Είπε: Όταν η τσέπη έχει ζεστό χρήμα όλο τον χρόνο και για χρόνια, δεν υπάρχει ανάγκη για χρωματιστές Παρασκευές και άλλες αμερικανιές.

-Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με μία παρατήρηση. Πως έστω κι έτσι, το χρήμα, έστω αυτό που υπάρχει, κυκλοφορεί.

Επιτέλους τέλος στην απομόνωση για τους κατοίκους της ορεινής ζώνης

Ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της ορεινής περιοχής του νομού που δεν είχαν πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια διευθετήθηκε από απόφαση του υπουργού κ. Παπά. Συγκριμένα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπέγραψε την Πέμπτη την απόφαση με την οποία παρέχεται στους μειονοτικούς πληθυσμούς της Θράκης δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η δημόσια επιχορήγηση καλύπτει το κόστος χορήγησης του απαραίτητου εξοπλισμού (δορυφορικό τερματικό – «πιάτο» και δορυφορικός αποκωδικοποιητής, καλωδίωση και άλλα ειδικά εξαρτήματα, με εγγύηση τουλάχιστον δύο ετών) και, κατά περίπτωση, την εγκατάστασή του.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που χαιρετίζουμε γιατί αποτελούσε τεράστια στρέβλωση το γεγονός ότι έλληνες πολίτες δεν είχαν πρόσβαση στην ενημέρωση από ελληνικά κανάλια αλλά μόνο από τουρκικά.

Τεράστιας σημασίας είναι και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στην Ροδόπη όταν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το Τουρκικό Προξενείο αλλά και στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει ξένες αρχές να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη της μειονότητας. Κάποτε πρέπει να σταματήσει η ενδοτικότητα από ελληνικής πλευράς που έχει αποθρασύνει την τουρκική πλευρά και φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη γι αυτό.

Μ.Ξ.

Λουλούδι η «δημοσιογράφος»

Προχθές στη Γλυφάδα, στην Αθήνα, έγινε η σύλληψη μιας 44χρονης κυρίας. Σε βάρος της εκκρεμούσαν σοβαρές καταδικαστικές αποφάσεις για τις οποίες και καταζητούνταν. Η εν λόγω κυρία που εμφανιζόταν ως δημοσιογράφος αλλά και διοργανώτρια εκδηλώσεων οι οποίες ενώ πληρώθηκαν και ιδιαίτερα ακριβά μάλιστα, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Η κυρία αυτή λοιπόν, σύμφωνα με τις εφημερίδες της Καβάλας, κατηγορείται μαζί με έναν πρώην νομάρχη Καβάλας, για δήθεν διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων. Σε βάρος της εκκρεμούσαν τέσσερις καταδικαστικές αποφάσεις και ένα ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, για φοροδιαφυγή και μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, συνολικής ποινής οκτώ ετών κάθειρξης και επτά ετών φυλάκισης.

-Λουλούδι η κυρία…

Γ.Δ.

«Αδεξιοκρατία»

Μία ολοκαίνουρια λέξη εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στα γαλλικά λεξικά, η λέξη “inaptocratie” την οποία εφηύρε το μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, Jean d’ Ormesson. Η λέξη αυτή μπορεί να μεταφρασθεί στην ελληνική γλώσσα ως “αδεξιοκρατία” με τον ακόλουθο ορισμό: “Σύστημα διακυβέρνησης, όπου οι λιγότερο ικανοί να ηγηθούν εκλέγονται από τους λιγότερο ικανούς να παράγουν, και στο οποίο τα λιγότερο ικανά μέλη της κοινωνίας να επιβιώσουν ή να επιτύχουν, επιβραβεύονται με αγαθά και υπηρεσίες που πληρώνονται από τον κατασχεμένο πλούτο ενός ολοένα και περισσότερο συρρικνούμενου αριθμού παραγωγικών ατόμων”.

-Μπορεί ως λέξη να εφευρέθηκε από τους Γάλλους, αλλά οι Έλληνες είναι οι πρώτοι που έσπευσαν να τη δοκιμάσουν στην πράξη. Με τις γνωστές σε όλους μας πλέον συνέπειες…

«Το ταγκό της Φώφης»

Αντιγράφουμε από γελοιογραφία του γνωστού σκιτσογράφου Δημήτρη Χατζόπουλου στην Καθημερινή μία σπαρταριστή παράφραση στίχων γνωστού τραγουδιού, που σατιρίζουν τις παρασκηνιακές συναντήσεις και προσπάθειες σύγκλισης με το ΣΥΡΙΖΑ που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα:

«Το πράσινο κουρέλι που έδεσε η Φώση στο τσιγκέλι, να πιαστεί να βγει απ’ το βαρέλι, ήρθανε δυο μικροί, μικροί Αγγέλοι και της το κλέψανε. Δυο μικροί Μακιαβέλι που στα όνειρά τους διώχναν τον Βαγγέλη, τη μαγέψαν, την κάνανε Κουβέλη, να μη θυμάται, να ξεχνάει τι θέλει, την πλανέψανε…»

Οι ‘’Βάτραχοι’’ αναλαμβάνουν στειρώσεις και ‘’τσιπάρισμα’’

Το θέμα των αδέσποτων σκύλων στην Ξάνθη έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της ανοχής. Ενώπιον της αδυναμίας του δήμου Ξάνθης να το περιορίσει, ο πολιτιστικός Σύλλογος ‘’Βάτραχοι’’ Ξάνθης σε συνεργασία με φιλοζωικές ομάδες της πόλης ξεκινούν ένα πρόγραμμα στειρώσεων και ‘’τσιπαρίσματος’’ για δεσποζόμενους σκύλους ιδιοκτητών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με την συμβολή κτηνιάτρων της πόλης και με διάθεση μέρους των εσόδων της πρόσφατης εκδήλωσης color wars, θα αναλάβουν τα έξοδα του εγχειρήματος. Όπως αναφέρουν, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Όμιλο Ξάνθης, τα “Αδεσποτούλια Ξάνθης” και τον Φιλοζωικό Σύλλογο “Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης” διοργανώνουν δράση με θέμα «Στειρώσεις δεσποζόμενων σκύλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων». Συγκεκριμένα, η δράση αφορά σε στειρώσεις δεσποζόμενων σκύλων και απευθύνεται σε ιδιοκτήτες ζώων που ανήκουν στις εξής κοινωνικές ομάδες: Μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, Εγγεγραμμένοι στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Ξάνθης και Εγγεγραμμένοι στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης δήμου Ξάνθης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη δράση είναι η ηλεκτρονική σήμανση (microchip) του κατοικιδίου, η οποία είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012. Σε περίπτωση που δεν έχει τοποθετηθεί microchip, αυτό θα δοθεί δωρεάν από τις φιλοζωικές ομάδες που συμμετέχουν στη δράση, θα τοποθετηθεί πριν τη στείρωση και θα καταγραφεί στο όνομα του ωφελούμενου – ιδιοκτήτη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία του Συλλόγου Πινδάρου 1 στην Παλιά Πόλη κάθε Τετάρτη 18.30-20.30 έως και τις 21 Δεκεμβρίου 2016. Τηλ. επικοινωνίας: 6938 111 951 Μιχάλης Τσέπελης.

Χ.Δ.

Ή δαίμονας ή άγγελος

Η θεωρία των δύο άκρων έχει εφαρμογή σε πολλά ζητήματα, ιδίως στην χώρα μας, που έχει μια τάση στην υπερβολή και στα άκρα. Έτσι και με τον πρόσφατο θάνατο του εμβληματικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Από υπερβολικούς διθύραμβους για τον μεγάλο αγωνιστή επαναστάτη μέσα από ένα ‘’ροζ’’ ρομαντικό συννεφάκι που παραβλέπει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της χώρας και τον περιορισμό των ελευθεριών τους, μέχρι την πλήρη δαιμονοποίησή του. Η αλήθεια συνήθως στέκεται κάπου στην μέση. Παρακολουθώντας τα χιλιάδες σχόλια που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες -και συνεχίζονται να γράφονται, ειδικά στο διαδίκτυο- με αφορμή το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, παρατηρεί κανείς το ίδιο φαινόμενο που καταγράφεται κάθε φορά που πεθαίνει μια εξέχουσα προσωπικότητα. Είτε είναι σχόλια αποδόμησης, είτε αποθέωσης, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι γραμμένα βάσει συναισθήματος. Καμία λογική, καμία ψυχραιμία, μόνο συναίσθημα. Λες και πρόκειται για τον καλύτερο φίλο μας ή το χειρότερο εχθρό μας. Ο Φιντέλ ήταν σύντροφος. Ο Φιντέλ ήταν τύραννος. Ο Φιντέλ ήταν άγγελος ή δαίμονας. Τίποτα ενδιάμεσο. Εξάλλου, ο θάνατος μιας διασημότητας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσει κάποιος για τον εαυτό του, για τα πιστεύω του, την ιδεολογία του, τις αξίες και τα συναισθήματά του. Μέσα από το γενικό ενδιαφέρον και τον ντόρο που δημιουργείται για τον νεκρό, μπορούμε επιτέλους κι εμείς οι ζωντανοί να θυμίσουμε στους άλλους ζωντανούς την ύπαρξή μας, να κλέψουμε λίγο από το μεγαλείο του. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει εκτός από τον θάνατο και η ζωή και είναι προτιμότερο να μιλάμε γι’ αυτήν.

Χ.Δ.

Γυμνάσιο Θηλέων Ξάνθης – Παρέλαση το 1953

(φωτογραφία από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…