Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο Χ.Μέτιος αναλαμβάνει τα ηνία της Περιφέρειας

Ο Χ.Μέτιος αναλαμβάνει τα ηνία της Περιφέρειας

0
metios-perifereiako

Υπερίσχυσε με 20-16 έναντι του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη

Απέσυραν την υποψηφιότητά τους μετά τον πρώτο γύρο οι αντιπεριφερειάρχες Έβρου Δ. Πέτροβιτς και Καβάλας Θ. Μαρκόπουλος

Τρεισίμη ώρες απαιτήθηκαν για να βγει «λευκός καπνός» από την αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου της ΑΜΘ, στο κτίριο της ΠΕ Ροδόπης, όπου συνεδρίασε την Κυριακή το μεσημέρι η πλειοψηφούσα παράταξη «Περιφερειακή Αναγέννηση» για την εκλογή του νέου Περιφερειάρχη. Η ψηφοφορία διεξήχθη στην αίθουσα που πήρε το όνομα του Γιώργου Παυλίδη, στο όνομα του οποίου όλοι διαβεβαίωσαν για την ενότητα της παράταξης και την προσπάθεια που από κοινού θα διενεργηθεί για τη συνέχιση του έργου και του οράματός του.

Νέος Περιφερειάρχης αναδείχθηκε μετά τη δεύτερη ψηφοφορία ο μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος που επικράτησε του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, με 20-16 ψήφους. Ο Χρήστος Μέτιος αναδεικνύεται έτσι και επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση», χωρίς άλλη διαδικασία.

Στην πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, υποψήφοι ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος. Την υποψηφιότητά του χάρην της ενότητας απέσυρε, πριν αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι για την ψηφοφορία ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης. Δήλωσε ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος ούτε ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης γιατί, παρά τις παραινέσεις που δέχθηκε, όπως είπε, βούλησή του ήταν να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τον νέο περιφερειάρχη.

Στην πρώτη ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν 17 υπέρ του Χρήστου Μέτιου, 7 υπέρ του Κώστα Ζαγναφέρη, 7 υπέρ του Δημήτρη Πέτροβιτς και 5 υπέρ του Θόδωρου Μαρκόπουλου.

Ακολούθησε πυρετός διαβουλεύσεων, εντός της αίθουσας των δημοσιογράφων, δίπλα ακριβώς στην αίθουσα που διεξαγόταν η ψηφοφορία, καθώς και σε πηγαδάκια, όπου η ένταση και η ταραχή ήταν αδύνατο να κρυφτούν. Μαρκόπουλος και Πέτροβιτς απέσυραν τις υποψηφιότητές τους, προκειμένου, όπως εξήγησαν να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και να μην επαναληφθεί το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας με τον κίνδυνο ο νέος περιφερειάρχης να αναδειχθεί με απλή πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε περίπου στις 3.30 και ακολούθησαν οι δηλώσεις των υποψηφίων.

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου περιφερειάρχη

Δύο λεπτά ζήτησε από τους δημοσιογράφους ο Χρήστος Μέτιος εξερχόμενος από την αίθουσα του περιφερειακύ συμβουλίου, πριν προβεί στις πρώτες του δηλώσεις ως νέος περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια, ενώπιον πλήθους ΜΜΕ από όλη την Περιφέρεια, ευχαρίστησε τους περιφερειακούς συμβούλους που τον στήριξαν και τον εμπιστεύθηκαν και στη συνέχεια δήλωσε: «ταυτόχρονα με τη χαρά διαισθάνομαι και τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Οδηγός μας και οδηγός μου είναι το όραμα του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, οι ελλείψεις πόρων επίσης. Πρέπει όμως όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να σταθούμε κοντά στους πολίτες. Η διοίκησή μας μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα λειτουργεί, θα είναι συνεκτική και θα λειτουργούμε περισσότερο συλλογικκά και θα έχουν ρόλο όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Θέλω τέλος να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, όλοι μαζί για να έρθουν καλύτερες ημέρες για την Περιφέρειά μας».

Ποιος είναι ο νέος περιφερειάρχης

Γεννήθηκε το 1968 στην Κομοτηνή και είναι απόφοιτος Μαθηματικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού στην Στατιστική και επιχειρησιακή Έρευνα. Έχει διδάξει σε σχολεία και ιδιωτικά φροντιστήρια και είναι ιδιοκτήτης επιχειρήσεων μίνι μάρκετ και εμπορίας καυσίμων. Εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ροδόπης την περίοδο 1998 – 2002. Το 2006 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ. Το 2010 εξελέγη για δεύτερη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής. Έφεδρος Αξιωματικός Οικονομικού.

Εκλέχτηκε μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στο συνέδριο του Απριλίου 2016.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπεύθυνος πόλης της ΔΑΠ–ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού και διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΦΕΑΠΘ και της ΕΦΕΕ. Είναι έγγαμος και πατέρας μίας κόρης.

Την επόμενη εβδομάδα η εκλογή αντιπεριφερειάρχη στη Ροδόπη

Το παρών δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Νικόλαος Τσαλικίδης

Προκειμένου να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες δεν αναμένεται η εκλογή του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης πριν την ερχόμενη εβδομάδα. Θα προηγηθεί η ορκωμοσία του πρώτου επιλαχόντα από το ψηφοδέλτιο της Ροδόπης, ο οποίος θα λάβει τη θέση του Χ. Μέτιου και θα ακολουθήσουν εκλογές με την ίδια διαδικασία από το σύνολο των μελών της παράταξης.

Από τους περιφερειακούς συμβούλους της Κομοτηνής το παρών στη διαδικασία εκλογής δήλωσε μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη ο πολιτικός μηχανικός Νικόλαος Τσαλικίδης, ο οποίος στις δηλώσεις του αφού εξήρε το έργο και την αφοσίωση του εκλιπόντος Περιφερειάρχη, εξέφρασε το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει τη θέση και τα καθήκοντα του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης.

Τις προθέσεις τους δεν δημοσιοποίησαν οι υπόλοιποι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ροδόπης, δηλαδή ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Εμπορίου Μουμίν Οντέρ, ο Ιμπράμ Αχμέτ, ο Χουσέ Μουσταφά, ο Κατραντζή Μουσταφά, ο Μουσταφά Μετίν και ο Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά του Αμέτ.

Να σημειωθεί ότι πρώτος επιλαχών από την παράταξη της πλειοψηφίας στην ΠΕ Ροδόπης που θα κληθεί να ορκιστεί περιφερειακός σύμβουλος είναι ο Αθανάσιος Αραμπατζής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…