Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ΝΔ: Διάλογος για το σχεδιασμό του αγροτικού προγράμματος

ΝΔ: Διάλογος για το σχεδιασμό του αγροτικού προγράμματος

0
avgenakis-genisea1

Με πολυμελές κλιμάκιο βρέθηκε στη Γενισέα το απόγευμα της Κυριακής ο Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης

Λ. Αυγενάκης: «Μόνο με μείωση φορολόγησης, ασφαλιστικών εισφορών και κόστους παραγωγής μπορεί να είναι βιώσιμη η αγροτική παραγωγή»

 

Το συντονισμό και το στίγμα μιας μακράς συζήτησης για την ανάδειξη και ενίσχυση του αγροκτηνοτροφικού τομέα της περιοχής ανέλαβε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του «Μουσείου Λαογραφικών Ενδυμασιών των Βαλκανικών Χωρών», στη Γενισέα. Ο νομός Ξάνθης αποτέλεσε τον 26ο σταθμό του οδοιπορικού που πραγματοποιεί εδώ και δύο μήνες το κλιμάκιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με στόχο, όπως υπογράμμιζαν τα στελέχη της, να επιτευχθεί ένας διάλογος, μια λεπτομερής καταγραφή και μία ολοκληρωμένη εικόνα όλων των πτυχών του αγροτικού τομέα, που αποτελεί, όπως τόνισαν πολλές φορές όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης, βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το πολυμελές κλιμάκιο πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επαφών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η κυβέρνηση ευθύνεται για το «πάγωμα» των επενδυτικών προγραμμάτων για τους αγρότες

avgenakis-genisea3Κατάμεστη ήταν η αίθουσα κατά τη διάρκεια της τρίωρης διεξοδικής συζήτησης, με τον Γραμματέα της ΠΕ να επισημαίνει ότι: «αυτή τη στιγμή, ο τριπλός συνδυασμός φορολόγησης, εισφορών και κόστους παραγωγής καθιστά μη βιώσιμη την αγροτική παραγωγή. Επιπλέον, οι παραλείψεις και οι αστοχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν σαν αποτέλεσμα τα επενδυτικά αγροτικά προγράμματα να έχουν παγώσει, οι χρηματοδοτικοί πόροι να έχουν εκλείψει, τα ευρωπαϊκά κονδύλια να λιμνάζουν και ο φορολογικός και ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μειώνει δραματικά το παραγόμενο εισόδημα των αγροτών και των αγροτισσών μας».

Στο κλιμάκιο της ΝΔ, που τοποθετήθηκε στην εκδήλωση, συμμετείχαν, οι: Βασίλης Οικονόμου, Τομέαρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας – Βουλευτής Επικρατείας, Δημήτρης Μελάς, πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων -Συντονιστής στην ομάδα προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα στη Γραμματεία Προγράμματος, Κώστας Μπαγινέτας, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ και Χρήστος Γιαννακάκης, Σύμβουλος Γραμματέα ΠΕ για θέματα πρωτογενή τομέα και αγροτικών συνεταιρισμών. Τον Γραμματέα συνόδευσαν στην Γενισέα ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος και ο βουλευτής ΝΔ Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο π. βουλευτής Αλέκος Κοντός, οι δήμαρχοι Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ως οικοδεσπότης και Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Σάκης Λουκμακιάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, στελέχη και μέλη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, καθώς και αγρότες της περιοχής.

Κτηνοτροφική σχολή στη Θράκη πρότεινε ο Τ. Δημοσχάκης για την καταπολέμηση των ζωονόσων

Ο λόγος δόθηκε πρώτα στο Χρήστο Μέτιο για έναν χαιρετισμό, ο οποίος τόνισε ότι με βάση τις στρατηγικές προτεραιότητες που έθεσε ο Γιώργος Παυλίδης, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της ΑΜΘ. Ιδιαιτέρως υπογράμμισε την αποτελεσματική παρέμβαση που έγινε στην καταπολέμηση των κουνουπιών, τις σημαντικές δράσεις για την τουριστική ανάπτυξη, καθώς και μεγάλο έργο της εγκατάστασης φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ.

Ο Τάσος Δημοσχάκης σχολίασε αρχικά ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αγρότες και κτηνοτρόφους και έδωσε βαρύτητα στην μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, όπως δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας που υπάρχει με το ΔΠΘ προκειμένου να προταθούν οι πιο αποτελεσματικές καλλιέργειες για την περιοχή, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής οχύρωσης απέναντι στις ζωονόσους και πρότεινε τη δημιουργία κτηνοτροφικής σχολής στη Θράκη, ώστε «τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες», όπως είπε, «να είναι συνδεδεμένα με τις εκτροφές, ώστε η αντιμετώπιση να γίνει μέσα από την επιστήμη».

Τους ομιλητές ανέλαβε να παρουσιάσει ο Αλέκος Κοντός, την εμπειρία του οποίου στα αγροκτηνοτροφικά θέματα επεσήμαναν πολλές φορές τα μέλη του κλιμακίου. Ο κ. Κοντός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ικανότητες του Λευτέρη Αυγενάκη, σχολίασε ότι η ΝΔ ήταν πάντα φιλοαγροτικό κόμμα, αλλά δεν παρέλειψε να αναφέρει και ότι «όντως η ΝΔ απομακρύνθηκε από τους αγρότες και την κοινωνία». Τέλος, σημείωσε ότι όλοι οι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα έχουν δώσει μεγάλο βάρος στους αγρότες.

Λ. Αυγενάκης: «Εγκαθιδρύουμε ένα μέτωπο αξιοπιστίας, σοβαρότητας και λογικής»

avgenakis-genisea2Σκληρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε ο Λευτέρης Αυγενάκης όταν πήρε το λόγο, απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή «έταξε ελπίδα» και επειδή τα στελέχη του «είναι βαθιά εγκλωβισμένα σε ιδεοληψίες και σκοταδισμό». Ανέδειξε μια σειρά από προβλήματα που «εξερράγησαν» την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας ιδιαίτερα βαρύτητα στο 1,6 εκ. ευρώ κατασχετήρια «που είναι έτοιμα να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή» και στην αύξηση του χρέους του κράτους προς τους ιδιώτες. «Εγκαθιδρύουμε ένα μέτωπο αξιοπιστίας, ένα μέτωπο σοβαρότητας και ένα μέτωπο λογικής», τόνισε ο Γραμματέας της ΠΕ, παρουσιάζοντας μιας σειρά από τις δεσμεύσεις που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και σχολιάζοντας ότι «χρειάζονται νέες ιδέες και όχι κρατικίστικες αντιλήψεις». Ακόμη, ο ίδιος, προς επίρρωση της ξεκάθαρης στάσης της ΝΔ, σχολίασε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αρνήθηκε να αποκτήσει ευκαιριακές σχέσεις με τους αγρότες την περίοδο των κινητοποιήσεων, αλλά επιλέγει να δημιουργήσει «σχέσεις συνέπειας».

Το σύνολο των ομιλητών αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που σχεδιάζεται, τις προτεραιότητες της ΕΕ στην αγροτική πολιτική, στηλιτεύοντας τις ευκαιρίες που χάνονται λόγω της σημερινής κυβερνητικής στάσης και των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, τον τρόπο που η ΕΕ προωθεί την αυτοοργάνωση, τις ομάδες παραγωγών και τη βελτίωση των υποδομών, τους κλάδους προτεραιότητας κλπ. Χαρακτηριστικά ήταν η σημείωσε του κ. Μπαγινέτα ότι «το μόνο μέτρο που βγήκε είναι αυτό των Νέων Αγροτών και δε βγήκε καν ολόκληρο».

Στο πλαίσιο του διαλόγου αρκετοί ήταν αυτοί που πήραν το λόγο για να θέσουν θέματα γεωθερμίας, ασφαλιστικού, νέων μέτρων για τους αγρότες και αγροτικών ακινήτων. Ένας νέος από την περιοχή εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η κυβέρνηση λόγω των δεσμεύσεων της χώρας, αλλά και του «κακού παρελθόντος» για να πάρει από τον κ. Αυγενάκη την απάντηση: «δεν μπορούμε να κάνουμε ότι πολιτική θέλουμε. Ωστόσο, η ΝΔ ως κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη μείωση του ΦΠΑ και παρά τις πιέσεις το έκανε, κατάφερε να διατηρήσει τρία ασφαλιστικά ταμεία ενώ οι δανειστές ήθελαν ένα. Στο πεδίο που η χώρα μπορεί να λειτουργήσει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύονται να ενεργοποιήσουν δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας. Η ΝΔ δεν είναι διατεθειμένη να τάξει πράγματα. Θα παλέψουμε και θα δεσμευτούμε μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι και η τσέπη μας».

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…