Με εξαιρετική επιτυχία η επίσημη έναρξη λειτουργίας της Έδρας UNESCO Con–E–Ect (ΤΕΙ Α.Μ.Θ.)
Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το διήμερο της πανηγυρικής έναρξης της λειτουργίας της Έδρας UNESCO Con-E-Ect Διαχείριση και Οικοτουρισμός σε παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα, στην Δράμα και στην Καβάλα (7-8 Νοεμβρίου).
Κορυφαίοι επιστήμονες και στελέχη της UNESCO από το εξωτερικό και την Ελλάδα συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις, μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους από τις διεθνείς πρακτικές σε ζητήματα φυσικού περιβάλλοντος και οικοτουρισμού, αλλά και θεμελιώνοντας σημαντικές συνεργασίες για τη νέα Έδρα και το ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.
Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων περιλάμβανε κατ’ αρχάς την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα: πρακτική και προοπτικές διαχείρισης για την Αειφόρο Ανάπτυξη», όπου διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί κι επιστήμονες παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης / Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, στη Δράμα. Ύστερα από χαιρετισμό που απηύθυνε ο Διευθυντής της Έδρας Con-E-Ect κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης, οι προσκεκλημένοι πανεπιστημιακοί κι επιστήμονες (κ. κ. Phillippe Pypaert, Νικόλαος Κατωπόδης, Richard Schultz, Μιχάλης Σκούλλος, Βαλασία Ιακωβόγλου και Γιώργος Ζαϊμης) ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους σε θέματα προστασίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος και οικοτουρισμού σε παρόχθια και δελταϊκά συστήματα.
Το ίδιο βράδυ πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση έναρξης της Έδρας, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Δράμας, παρουσία της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κ. Αικατερίνης Τζιτζικώστα, του Επιτετραμμένου Συμβούλου της UNESCO κ. Phillippe Pypaert, των βουλευτών Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Δημήτρη Κυριαζίδη (Ν.Δ.), του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, των δημάρχων Δράμας κ. Χριστ. Μαμσάκου, Καβάλας κ. Δήμ. Τσανάκα, Παρανεστίου κ. Αλ. Σωτηριάδου και Νέστου κ. Ευάγ. Τσομπανόπουλου, του Προέδρου του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθαν. Μητρόπουλου, του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Δράμας Αρχιμανδρίτη κ. Διονυσίου, εκπροσώπων των Εδρών UNESCO στις βαλκανικές χώρες, των ξένων κι Ελλήνων πανεπιστημιακών κι επιστημόνων που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, καθώς και πλήθους κόσμου.
Ο Διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, Καθηγητής κ. Δημήτριος Εμμανουλούδης, πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες και προοπτικές που θα προσφέρουν οι δράσεις της Έδρας στα επόμενα χρόνια στη διαχείριση του σπάνιου και πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και στην καταγραφή και διάσωση της απαράμιλλης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της, με εφαρμογές που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τις τοπικές κοινωνίες και θ’ αποτελέσουν παγκόσμιο πρότυπο.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθ. Μητρόπουλος παρέδωσε στην κ. Τζιτζικώστα και στον κ. Pypaert περγαμηνές με την Διακήρυξη Αρχών της Έδρας. Στον χαιρετισμό της η κ. Τζιτζικώστα, αφού εξήρε τη σπουδαιότητα της Έδρας Con-E-Ect και τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει προς όφελος της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης με τις δράσεις της, τόνισε πως για τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO θα δώσει προτεραιότητα στις περιοχές της Θράκης, της Ανατ. Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Η βραδιά έκλεισε με εμφάνιση μουσικών του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η Εκτελεστική Γραμματέας της Έδρας, κ. Μαρία Ρούσση.
Κατά τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων 11 Εδρών UNESCO στα Βαλκάνια, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο της Καβάλας «Ιμαρέτ».
Ειδικότερα, κάτοχοι Εδρών UNESCO στη Βαλκανική Χερσόνησο ή εκπρόσωποί τους από τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τα Σκόπια και την Ελλάδα, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Αικατερίνης Τζιτζικώστα και του Επιτετραμμένου Συμβούλου της UNESCO κ. Phillippe Pypaert, συζήτησαν ζητήματα συνέργειας των Εδρών, με τρόπο ώστε να παραχθούν απτά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε επίσης το μείζον θέμα της χρηματοδότησης των Εδρών και αναζητήθηκαν τρόποι χρηματοδότησης μέσω ερευνητικών προγραμμάτων.
Αποφασίστηκε επίσης, μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή ενός Θερινού Σχολείου (Summer School) σε θέματα ανάλυσης και πρόληψης κινδύνων (φυσικών και ανθρωπογενών), καθώς και η περαιτέρω δικτύωση των Εδρών μέσω προγραμμάτων ανταλλαγών (π.χ. Erasmus).
Η επόμενη διάσκεψη των Βαλκανικών Εδρών αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε έναν χρόνο στο Βουκουρέστι, με φιλοξενία από την Έδρα «UNESCO Chair on ICTs in Library Studies, Education and Cultural Heritage».
Το επόμενο διάστημα η Έδρα UNESCO Con-E-Ect Διαχείριση και Οικοτουρισμός σε παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα θα επικεντρωθεί στην λεπτομερή οργάνωση των δράσεών της και στη διάχυσή τους στις τοπικές κοινωνίες της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και στη διοργάνωση της πρώτης πανελλήνιας συνδιάσκεψης μεταξύ των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της χώρας και της Έδρας UNESCO Con-E-Ect.