Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει θέση για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει θέση για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης

0
lozani

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τροπολογία που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης. Εγκρίθηκε Ψήφισμα που «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Φρένο» στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ε.Ε. θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίζοντας κοινή πρόταση ψηφίσματος των έξι μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων για την προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», όπως αναφέρει το Ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές και συνυπογράφουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ενωτική Αριστερά. Με το ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές μεταξύ των άλλων «καταδικάζουν απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία. Δεσμεύονται να επανεξετάσουν τη θέση τους όταν αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και κατά πόσο θα έχουν αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη χώρα». Υπογραμμίζουν ότι: «η επαναφορά της κεφαλικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας». Ωστόσο η απάντηση του τούρκου υπουργού αρμόδιου για τις υποθέσεις της ΕΕ Η ψήφος των ευρωβουλευτών υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία αυτή.

Αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο Πρόεδρο

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν επίσης μια τροπολογία με αφορμή τις πρόσφατες αμφισβητήσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Συνθήκη της Λωζάννης.Με την τροπολογία, που προστέθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Μανώλη Κεφαλογιάννη, προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν «την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν ένα αιώνα». Επισημαίνεται πως είναι πρώτη φορά πουτο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο παίρνει θέση στην επιθετική φραστική ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ευθέως αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάννης που ορίζει τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας και Τουρκίας – Ευρώπης.

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα τηαμφισβήτησης της Συνθήκης στέλνοντας ένα μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο: « Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό. Η συνθήκη δεν αμφισβητείται από κανένα και να το κατανοήσει και η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να οικοδομεί την εμπιστοσύνη με την προϋπόθεση να το πράττει και η Τουρκία. Από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε διάθεση θα αμφισβητήσουμε τα νομικά κείμενα που διέπουν τις σχέσεις μας αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει από την Τουρκία.» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ερώτηση στην Ε.Ε. από τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις νέες, προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν: «Η επεκτατική και πολεμοχαρής ρητορική του Τούρκου Προέδρου, η αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών, οι εμπρηστικές δηλώσεις στα ΜΜΕ, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται από την ΕΕ στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας για το προσφυγικό, όσο και του ελληνοτουρκικού διαλόγου και της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελών σχέσεων. Το επίμαχο άρθρο της Συνθήκης είναι το άρθρο 16, το οποίο αφορά στην παραίτηση της Τουρκίας από πάσης φύσης δικαιώματος και επιδίωξης σε εδάφη που βρίσκονται πέραν τον συμφωνηθέντων από την Συνθήκη. Επί της ουσίας, αφορά τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εδάφη της Συρίας και τη Μοσούλη του Ιράκ», αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης.

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…