Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Αίεν αριστεύειν

Αίεν αριστεύειν

0

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν γεμάτη μέχρι πολύ γεμάτη από γεγονότα στην ΞΑΝΘΗ, πηγή πληροφοριών σταθερά, μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Έτσι, παράλληλες ημερομηνίες με εκείνες της επετείου του ΟΧΙ στις δυνάμεις του άξονα, τις στιγμές που ο επίτιμος Yποδιοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Νίκος Φωτιάδης όπως και ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ Υποστράτηγος εν αποστρατεία Γιώργος Γεωργιάδης σφυρηλατούσαν την Εθνική Μνήμη επικεφαλείς – συντονιστές πολύμορφης προσπάθειας των απόστρατων αξιωματικών της Αντιπεριφερειακής μας Ενότητας, δυο κυρίες διαπρεπείς στις ερευνητικές τους προσπάθειες, εστίαζαν τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος στην πόλη μας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Πιο συγκεκριμένα. Η ΛΙΤΑ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ Πρόεδρος της Ακαδημίας και του Mουσείου Παιδικής Τέχνης ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ εξέθετε στη Συδινή τις εικαστικές δημιουργίες της 7ης Biennale 2016 – 2017. Το μεσημέρι της Κυριακής 30 – 10 – 2016 απονεμήθηκαν τα βραβεία των διακριθέντων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, χιλιάδες παιδικά εικαστικά έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, απεστάλησαν το προηγηθέν διάστημα στη διεύθυνση του μουσείου ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ, ώστε να κριθούν από τους κριτές έγκαιρα. Δεδομένου ό,τι είχαμε την 7η Biennale, μπορεί να αναλογιστεί ο καθένας μας πόσες χιλιάδες οικογένειες κοντά στα παιδιά τους από όλο τον κόσμο, με αφορμή τη διοργάνωση της έκθεσης, έφεραν και ξαναέφεραν στις οθόνες των υπολογιστών τους τον τόπο του διαγωνισμού, τις μοναδικές ομορφιές του, σε ένα ταξίδι πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων.

Από το Λος Άντζελες, το Γιοχάνεσμπουρκ, το Τόκυο, το Μόντρεαλ, την Αλάσκα, το Νέο Δελχί, τη Μελβούρνη, τη Στοκχόλμη, το Λονδίνο, την Ταναναρίβη, το Μοντεβιδέο, τις μικρές και μεγάλες πόλεις του κόσμου, τα χωριά και τα χωριουδάκια, φτερωτοί ταχυδρόμοι ταξίδεψαν τα όνειρα, τις φιλοδοξίες των παιδιών όλου του κόσμου στη ΣΥΔΙΝΗ της ΞΑΝΘΗΣ.

Πελαργοί, χελιδόνια, χήνες, φλαμίνγκος, γερανοί, πήγαιναν και έρχονταν έναν ολόκληρο χρόνο, χαρίζοντας τα φτερά, το πέταγμά τους στις παιδικές ψυχές, πενταπόσταγμα αδελφοσύνης, φιλίας, συνεργασίας, δημιουργίας. Πενταπόσταγμα, σκαλί στη ζωή που ξεκινά να επεκτείνεται πέρα από τον τόπο που γεννήθηκαν. Πενταπόσταγμα, θεμέλιο Αρετής, βάσης για το ταξίδι της ζωής. ΛΙΤΑ σ΄ ευχαριστούμε. Όπως και τους συνεργάτες σου. Αποτελείτε ορόσημο για την εκπαιδευτική κοινότητα κάθε πατρίδας.

Η ΣΤΕΛΛΑ ΣΠΑΝΟΥ έγραψε την ιστορία της τοπικής γαστρονομίας, των οίνων, των ξεχωριστών πιάτων, στην άλλη άκρη της Γης στην πόλη GUANGZHOU της Κίνας, μια πόλη 15 εκατομμυρίων κατοίκων με χρυσά γράμματα. Η διακεκριμένη συμπολίτισσά μας Chef βρέθηκε εκεί εκπροσωπώντας την Ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων για λογαριασμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, προσκεκλημένη του εκεί Ελληνικού Προξενείου και τοπικών φορέων. Η ΣΤΕΛΛΑ ΣΠΑΝΟΥ παρουσίασε την βορειοελλαδική κουζίνα, την συνδύασε με τοπικές λιχουδιές, φρόντισε να γίνουν γνωστές πλείστες όσες σπάνιες ομορφιές διαθέτουμε. Φρόντισε και την γαστρονομική κατάρτιση Κινέζων Chefs ώστε να τους γίνουν απαραίτητα εφεξής το ελαιόλαδο, η φέτα, αλιεύματα, όσπρια, κηπευτικά, φρούτα κ. α. της πατρίδας μας. Ενθουσίασε τους Κινέζους, απέσπασε άριστες κριτικές, επιστρέφοντας φορτωμένη τιμές, προτάσεις, προσκλήσεις. ΣΤΕΛΛΑ σαν συνάδελφος πρώτιστα, είτα ( μετά ) ως σχολιαστής σε ασπάζομαι, σου σφίγγω ολόψυχα το χέρι και σου εύχομαι ολόψυχα να κατακτήσεις τώρα το Χόλλυγουντ.

Η ΡΙΤΑ ΟΥΙΛΣΟΝ με τον ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ θα ήθελαν πολύ να γίνει γνωστή η Ελληνο – Πομακική κουζίνα στην καρδιά του παγκόσμιου κινηματογράφου και θεάματος.

Στο περιθώριο των τηλεοπτικών αδειών, πάσης γενικευμένης μικροψυχίας – παραλυσίας, φωτεινά παραδείγματα. Μπάντα τέτοια.

Στέλιος Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
  • Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

    Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…
  • Περί Μονταζιέρας

    Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …
  • Η φωνή σας

    Γράφει η Χρύσα Μπαΐρα Η φωνή σας… σαν γιασεμιού ευωδιά, μες στα πηχτά σκοτάδια γύρω&…
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας «Ευρωπαϊκός» χώρος άθλησης….στην Ξάνθη μας

Ανοίγεις την καγκελόπορτα και μπαίνεις στην αυλή. Ψάχνεις να βρεις, να δεις. Σου είπαν για…