Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αγεφύρωτο χάσμα» αντιπολίτευσης – δημοτικής αρχής στον Δήμο Αβδήρων

«Αγεφύρωτο χάσμα» αντιπολίτευσης – δημοτικής αρχής στον Δήμο Αβδήρων

0
dimotiko avdiron16

Κλίμα σύγκρουσης, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και αποχωρήσεις σημάδεψαν την συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό που καταψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

«Σάλος» με την ΔΕΥΑΑ – Απορρίφθηκε η αύξηση τιμολογίου στην παραλία από την Αποκεντρωμένη. Τσολακίδης: «Αδικείτε οικισμούς… αδικείτε τους δημότες…»

Επεισοδιακή και σε συγκρουσιακό κλίμα ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αβδήρων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα με 37 θέματα στην ημερήσια διάταξη αλλά και τον προϋπολογισμό του δήμου σε ειδική συνεδρίαση. «Φωτιές άναψε» το πρώτο θέμα που αφορούσε την ενημέρωση επί θεμάτων της ΔΕΥΑΑ από τον πρόεδρό της Νίκο Χατζόπουλο που κατέληξε με την αποχώρηση του πρώην προέδρου Γιώργου Σίσκου, ως πράξη διαμαρτυρίας επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος. Σε αποχώρηση προέβη και ο κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος της ίδιας δημοτικής παράταξης που έχει επικεφαλής τον κ. Βασίλη Τσολακίδη διαμαρτυρόμενος για «απαξίωση του οργάνου» από τον κ. Αντωνιάδη επικεφαλής της Δημοκρίτειας Κίνησης που χαρακτήρισε ως «επιθεώρηση» την συνεδρίαση. Η σύγκρουση κορυφώθηκε και σε επίπεδο «κορυφής» με τον δήμαρχο Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλη Τσολακίδη να διαπληκτίζονται για μια σειρά από θέματα με κορυφαίο το θέμα των αναδασμών και των παράλληλων έργων στο οποίο και αποχώρησε ο κ. Τσολακίδης.

Ο προϋπολογισμός πήρε έγκριση από το Παρατηρητήριο όχι όμως από την αντιπολίτευση του Δ. Αβδήρων

Ισοσκελισμένος στα 10.800.000 ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του δήμου Αβδήρων με 1.900.000 ευρώ τεχνικό πρόγραμμα. Πήρε την έγκριση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ χωρίς καμιά παρατήρηση και με την επισήμανση «ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός» όχι όμως και την έγκριση της αντιπολίτευσης που τον καταψήφισε σύσσωμη και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμοί είναι η εισπραξιμότητα των εσόδων που αυξήθηκε στο 1.600.000 ποσό που προήλθε από τα δημοτικά τέλη νέων ακινήτων που εντοπίστηκαν και παλαιότερα παρουσίαζαν μηδέν τετραγωνικά. Επίσης τα δάνεια και οι υποχρεώσεις του δήμου μειώθηκαν ενώ ενισχύθηκαν οι κωδικοί κοινωνικής πολιτικής με 12.000 ευρώ για ξύλα στους απόρους 10.000 ευρώ χρηματική βοήθεια επίσης σε άπορες οικογένειες και 400.000 ευρώ για την λειτουργία και την κάλυψη των εξόδων μισθοδοσίας του Κέντρου Κοινότητας του δήμου που είναι προέγκριση στην περιφέρεια. Επισημαίνεται πως ο σχεδιασμός προβλέπει στελέχωση με 3 άτομα.

Τσολακίδης: «Αδικείτε οικισμούς… αδικείτε τους δημότες…»

Το ζήτημα των ανείσπρακτων από ύδρευση και άρδευση 10 – 15 ετών που ανέρχονται σε 1 εκ. ευρώ έθιξε ο κ. Τσολακίδης κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι δεν κάνει προσπάθεια να τα εισπράξει και αυτό είναι απώλεια εσόδων του δήμου. Η εισπραξιμότητα του δήμου σ’ αυτές τις οφειλές ανέρχεται σε 70.000 – 80. 000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης ο κ. Τσολακίδης κατηγόρησε την δημοτική αρχή σ’ ότι αφορά τους αναδασμούς ότι δεν έχουν γίνει τα παράλληλα έργα που προβλέπονταν στο αγρόκτημα του πρώην δήμου Βιστονίδας όπως επίσης και ότι η δημοτική αρχή παραβιάζει το άρθρο 92 του Καλλικράτη που προβλέπει την κατανομή της ΣΑΤΑ κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι αδικεί οικισμούς έναντι άλλων και μάλιστα είπε πως προτίθεται να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη . Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της μη απόδοσης της διαφοράς των 0, 10 λεπτών από την μείωση των δημοτικών τελών εξαιτίας της μη άμεσης ενημέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ επισημαίνοντας πως είναι χρήματα των πολιτών και πως ο δήμος πρέπει να τα επιστρέψει.

«Σάλος» με την ΔΕΥΑΑ – Απορρίφθηκε η αύξηση τιμολογίου στην παραλία από την Αποκεντρωμένη

«Κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση του δήμου Αβδήρων η ΔΕΥΑ τα έργα και τις ημέρες της οποίας παρουσίασε ο πρόεδρος Νίκος Χατζόπουλος. Η λεπτομερής ενημέρωση του κ. Χατζόπουλου ωστόσο επισκιάστηκε από την απόφαση απόρριψης της Αποκεντρωμένης στην αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΥΑ για τους παραλιακούς οικισμούς του δήμου. Ο κ. Χατζόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ καθώς και την αναγκαιότητά της, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της Αποκεντρωμένης.

Στο στόχαστρο και η μελέτη σε ιδιώτη μηχανικό

Στο στόχαστρο επίσης της μείζονος αντιπολίτευσης μπήκε και η πρώτη απόφαση του δημάρχου ως προέδρου της ΔΕΥΑ Αβδήρων που αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ορίζει απευθείας ανάθεση για μελέτη ύψους 22.000 ευρώ σε ιδιώτη μηχανικό. Ο κ. Τσολακίδης το χαρακτήρισε ως «ρουσφέτι» και ως «εξαργύρωση προεκλογικών γραμματίων» του κ. Τσιτιρίδη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…