Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης μαζί με το αποθεματικό

Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης μαζί με το αποθεματικό

0
dimotiko-andipolitefsi16

Καταψήφισε όλη η αντιπολίτευση τον προϋπολογισμό του 2017 – Ευθείες ‘’βολές’’ για σκοπιμότητα στην ‘’αποταμίευση’’ 10 εκατ. ευρώ

Κατηγορούν την δημοτική αρχή ότι στερεί από τους δημότες τα χρήματα, αναμένοντας να παρουσιάσει έργα λίγο πριν τις επόμενες εκλογές

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε για άλλη μια φορά ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης για το επόμενο έτος, το απόγευμα της Τρίτης 15 Νοεμβρίου, μετά την αναβολή που πήρε το θέμα από την προγραμματισμένη συζήτησή του στην ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας. Η κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποδείχθηκε ‘’μαραθώνια’’ καθώς ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, γι’ αυτό λόγω κόπωσης των συμβούλων και μη απαρτίας από τις αποχωρήσεις πολλών, μεταφέρθηκε για την επόμενη μέρα.

Κατά 5 εκατ. υψηλότερος ο προϋπολογισμός – Δείγμα κοινωνικής πολιτικής τον θεωρεί ο Δήμαρχος Ξάνθης

Στην εναρκτήρια εισήγησή του ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ισοσκελισμένος με έσοδα 45.774.693,90 ευρώ και έξοδα στο ίδιο ποσό και με επιπλέον αποθεματικό 200.000 ευρώ, προφανώς για να ισοσκελιστεί, τόνισε ότι είναι κατά 5 εκατ. ευρώ υψηλότερος από τον αντίστοιχο περσινό. Εκτίμησε δε ότι θα ‘’κλείσει’’ σε ακόμη μεγαλύτερο ποσό, όπως έγινε και το 2016, αφού θα διεκδικηθούν επιδοτήσεις και προγράμματα. «Τα 11 εκατ. αφορούν την παιδεία και τον πολιτισμό και είναι εμφανής η κοινωνική πολιτική του δήμου με βαρύτητα και στον τομέα του αθλητισμού», ανέφερε ο κ. Δημαρχόπουλος, επιμένοντας ότι η υπόδειξη του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ και ο χαρακτηρισμός του προϋπολογισμού ως ‘’μη ρεαλιστικού’’ αφορούσε ένα συγκεκριμένο ποσό για τις εκτιμώμενες οφειλές του δήμου προς τρίτους στο τέλος της χρονιάς, κάτι που διορθώθηκε σύμφωνα με την υπόδειξη. Προέτρεψε δε τα μέλη της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα ‘’μπούσουλα’’ για το πώς θα πορευτεί ο δήμος, με δυνατότητα τροποποιήσεων.

Τα δημοτικά τέλη δεν μειώθηκαν, το αποθεματικό αυξάνεται μαζί με τις αντιδράσεις

Συγκεκριμένες ερωτήσεις επί των ποσών και των κωδικών υπήρξαν μόνο από τον κ. Ανταμπούφη, που ζήτησε κάποιες τεχνικής φύσεως διευκρινίσεις. Ο κ. Κολλάρος σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αφορά ουσιαστικά τα έσοδα που προβλέπονται, αφού τα έξοδα έρχονται προς συζήτηση εντός της χρονιάς στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι από την ανάλυση των εσόδων προκύπτει πως θα μπορούσε να γίνει η μείωση των δημοτικών τελών που προτάθηκε από όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης, η οποία κακώς δεν αποφασίστηκε. Οι υπόλοιποι επικεφαλής των παρατάξεων περίμεναν την σειρά τους για τις γενικές τοποθετήσεις έναντι του προϋπολογισμού. Ο κ. Ξυνίδης από την μείζονα αντιπολίτευση δήλωσε χαρακτηριστικά: «22 χρόνια παρακολουθώ και τοποθετούμαι για τον προϋπολογισμό, με την ελπίδα ότι θα μου δείξει κάτι ουσιαστικό. Ο απολογισμός στο τέλος της χρονιάς δεν θα έχει ελαφρυντικά φέτος, αφού αφορά μόνο την παρούσα δημοτική αρχή. Κινείστε πάντως με την σιγουριά των 8,5 εκατ. ευρώ στο αποθεματικό, τα οποία αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατ. ευρώ. Ποσά που στερήσατε από τους Ξανθιώτες. Το ποσό αυτό δεν προήλθε από σοφή διαχείριση, γιατί η σοβαρότητα ενός προϋπολογισμού φαίνεται και από τις δεκάδες αναμορφώσεις που ζητήσατε εντός του έτους σε κάθε συνεδρίαση. Αυξήσατε τα κονδύλια για το Δημοτικό Ραδιόφωνο, που δύο μήνες προσπαθώ να ακούσω τι προσφέρει πέρα από το ‘’λιβάνισμα’’. Ούτε περιστολή δαπανών βλέπουμε, ούτε αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, μόνο μια νοοτροπία προς όφελος της παράταξής σας και όχι της Ξάνθης, γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε».

‘’Πυρά’’ από όλες τις παρατάξεις για το πνεύμα του προϋπολογισμού

Ο κ. Μπένης αναφέρθηκε τα χρέη των παρελθόντων ετών που έχουν ξεπεράσει τα 5,5 εκατ. ευρώ και τα οποία θα ‘’τινάξουν’’ κάποια στιγμή τον προϋπολογισμό, προτείνοντας πίεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο που ο νόμος επιτρέπει, αλλά και μια γενναία διαγραφή των περιπτώσεων που δεν πρόκειται ποτέ να πληρωθούν, αφού εξεταστούν αναλυτικά. Στηλίτευσε δε και την αύξηση υπερωριών και τα καταβληθέντα ποσά στους δημοτικούς υπαλλήλους. Ο κ. Τσιακίρογλου με την σειρά του σημείωσε ότι ο δήμος Ξάνθης με τα ανελαστικά έξοδα που εμφανίζει σε μισθοδοσίες, αποδεικνύεται ο υπ’ αριθμόν ένα εργοδότης στον νομό, χωρίς ωστόσο να ενισχύει την ανάπτυξη της περιοχής και της τοπικής αγοράς, καταθέτοντας ένα ακόμη προϋπολογισμό χωρίς ισχυρή ταυτότητα. Καταψήφισε και ο κ. Καμαρίδης φέτος τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι πέρυσι είχε πειστεί από τις προθέσεις του δήμου. Οι συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού εντός της χρονιάς τον έκαναν να αναθεωρήσει, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για διόγκωση και πολλαπλασιασμό διαφόρων κωδικών, ώστε να εμφανιστεί ο προϋπολογισμός ισοσκελισμένος, χωρίς πολλές εξηγήσεις και μεγάλα ποσά που προορίζονται για ‘’διάφορα έξοδα’’. Επέκρινε δε ευθέως την δημοτική αρχή για την νοοτροπία που έχει εκτός αίθουσας σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, αφού γνωρίζει ότι κατέχει την πλειοψηφία και μπορεί να ‘’περάσει’’ ό,τι θέλει, ενώ απέδωσε την λογική της ‘’αποταμίευσης’’ μεγάλων ποσών στο αποθεματικό ως χρήματα που θα χρησιμεύσουν κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Ανταμπούφης άφησε τους αριθμούς να μιλήσουν, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή από τις 85 προτάσεις που είχε, ενσωμάτωσε στον προϋπολογισμό μόνο 23, ενώ από τους 48 στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου που η ίδια συνέταξε υπηρετούνται μόνο 19. «Το έλλειμμα αυτό καταγράφει το ποσοστό πολιτικής αξιοπιστίας της δημοτικής αρχής», τόνισε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη μπορεί να χαρακτηριστεί η παρέμβαση του κ. Τριανταφυλλίδη από την πλευρά της συμπολίτευσης, ο οποίος χαρακτήρισε μεν εύρωστο τον προϋπολογισμό και με καλά στοιχεία συγκριτικά με άλλους δήμους, τόνισε δε ότι υπάρχει το περιθώριο μείωσης των λειτουργικών δαπανών, σε μια εποχή που οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι γύρω από την διαχείριση δημόσιου χρήματος.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…