Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Το θαύμα της Αναγέννησης της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης και της Ιεράς Επισκοπής Ερυθρών Ιωνίας

Το θαύμα της Αναγέννησης της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης και της Ιεράς Επισκοπής Ερυθρών Ιωνίας

0
mitropolitis-smyrnis

Α. Τι είναι “θαύμα”; Τι θεωρούμε και τι πιστεύουμε ως “θαύμα” και “θαυμάσιο”; Κάθε γεγονός και φαινόμενο υπερφυσικών ορίων και πέραν των ανθρωπίνων διαστάσεων και προσδοκιών, που δεν εξηγείται με την λογική και την φυσική τάξη, αλλά και που αποδίδουμε σε έκτακτη θεϊκή παρέμβαση; Αν αυτό είναι θαύμα, τότε το μόνο, που μάς μένει, είναι να βρούμε την δύναμη να το πιστέψουμε, για να γαληνέψουμε και να δυναμώσουμε την πίστη μας και την ψυχή μας. Ένα θαύμα λοιπόν συνέβη στην Σμύρνη και στις Ερυθρές Ιωνίας στα τέλη Αυγούστου 2016 : όταν στη στέρφα πέτρα, την καμμένη και μαυρισμένη από την πυρκαγιά του Αυγούστου 1922, την ποτισμένη με αίμα αθώων Ελλήνων κυνηγημένων από το χαντζάρι του Τούρκου, πέφτει σπόρος και φυτρώνει ρίζα και η ρίζα βγάζει βλαστό και κλωναράκια, αυτό το βλασταράκι μόνο φως και νερό θέλει, για να δεντρώσει και να θεριέψει τα κλαδιά του, για να καρπίσει και να γεννήσει και άλλους σπόρους, που θα φέρουν και πάλι το φως και την ζωή.

Β. Την 29.08.2016, την ίδια ημέρα, που ενενήντα τέσσερα (94) έτη πριν είχε κενωθεί η έδρα της μαρτυρικής και πολύκλαυστης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Σμύρνης (29.08.1922), μίας από τις Επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως, της Εκκλησίας του Αγίου Πολυκάρπου, του Αγίου Βουκόλου και της Αγίας Φωτεινής, και είχε επιβληθεί και απλωθεί με την βία των όπλων η σιωπή διά της εν ψυχρώ σφαγής του Εθνομάρτυρα και Ιερομάρτυρα, καταταγμένου ήδη Αγίου Χρυσοστόμου [Καλαφάτη], κυρού Δεσπότη και Αρχιεπισκόπου Σμύρνης, από τον όχλο των Τούρκων και Κούρδων ατάκτων Τσετών κατόπιν ειδικής Διαταγής του Μουσταφά Κεμάλ, μετά από εισήγηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εξέλεξε ομόφωνα ως Μητροπολίτη Σμύρνης τον Αρχιγραμματεύοντα αυτής, πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, Κύριο Βαρθολομαίο [Σαμαρά]. Ο Μητροπολίτης, γεννημένος το 1972 στα Άνω Λεχώνια Βόλου, απόφοιτος Κλασσικής Φιλολογίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χειροτονήθηκε διάκονος το 1995 και πρεσβύτερος το 1996 στην Μητρόπολη Βεροίας, όπου και παρέμεινε επί επταετία, το δε 2002 προσελήφθη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου το 2006 τοποθετήθηκε ως Υπογραμματεύων της Ιεράς Συνόδου και από το 2011 Αρχιγραμματεύων, θέση στην οποία και θα παραμείνει και μετά την εκλογή του.

Στον πάνσεπτο Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου στην Πόλη πραγματοποιήθηκε παρουσία των Συνοδικών Αρχιερέων η τελετή του Μεγάλου Μηνύματος του Εψηφισμένου Μητροπολίτη Σμύρνης, ενώ η χειροτονία του έλαβε χώρα στον αυτό Ιερό Ναό την 11.09.2016, όταν και από τα χέρια του Παναγιώτατου ο νέος Δεσπότης έλαβε την μίτρα και την ποιμαντορική ράβδο. Κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης συνοπτικά αναφέρθηκε στην πορεία και στα πολλά χαρίσματα του νέου Μητροπολίτη, ο οποίος ανταπήντησε με ευγνωμοσύνη για τους ευεργέτες του, τον Γέροντά του, Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο, τον Βέροιας Παντελεήμονα και τον Φιλαδελφείας Μελίτωνα. Η ενθρόνισή του έγινε στα Άγια Χώματα της Σμύρνης την 24.09.2016 στον Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου, τον μόνο Ιερό Ναό, που δεν άγγιξαν οι φλόγες της Μεγάλης Φωτιάς της Σμύρνης τον Αύγουστο 1922 και που πρόσφατα επισκευάσθηκε με δαπάνες του Τουρκικού Κράτους και αποδόθηκε στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία και την τέλεση ιερών ακολουθιών κατά το πρότυπο της Παναγίας Σουμελά, της Κυζίκου και αλλού.

Γ. Στην αυτή Συνεδρίαση της Συνόδου εξελέγη επίσης ομόφωνα την ίδια ημέρα κατόπιν εισήγησης και πάλι του Παναγιωτάτου ως Βοηθός Επίσκοπος του Πατριάρχου και Επίσκοπος Ερυθρών, της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης ιστορικής Επισκοπής Ερυθρών, της ήδη συνεστημένης από τον 5ο αιώνα ως 30ης από τις 36 Επισκοπές της Ιεράς Μητροπόλεως Εφέσου, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, Κύριλλος Συκής, έως την ημέρα εκείνη Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και Εφημέριος στην Αγία Φωτεινή. Η Χερσόνησος της Ερυθραίας περιλαμβάνει τις περιοχές Τσεσμέ, Αλάτσατα, Αγριλιά, Καράμπουρνα και τις Αρχαίες Ερυθρές: και μόνο η ανάγνωση των τοπωνυμιών πόσα ρίγη φέρνει…

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο πλέον Ερυθρών, Κύριο Κύριλλο, γεννημένο στην Μυτιλήνη Λέσβου και καταγόμενο από το Αϊβαλί, το πλήρωμα της Εκκλησίας μας εκτός Σμύρνης και Ιωνίας είχε γνωρίσει κατά την τέλεση του Αγιασμού των υδάτων και των Θεοφανίων στην προκυμαία της Σμύρνης τον Ιανουάριο 2016 για πρώτη φορά μετά από 94 έτη σιωπής. Η δράση του όμως έχει ήδη καταγραφεί ως πολυσχιδής : ως Προϊστάμενος της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Χίου “Αδαμάντιος Κοραής” και τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύνδεσμο Σμύρνης είχε οργανώσει δύο σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις για την βιβλιοφιλία και το παιδικό βιβλίο τον Αύγουστο 2016 στην Σμύρνη με αθρόα συμμετοχή παιδιών, τουρκόπουλων και χριστιανόπουλων από την Ορθόδοξη Κοινότητα της πόλης. Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Αμφιθέατρο, που παραχώρησε ο Δήμος Σμύρνης, με επιμέλεια της Κας Ανατολής Βραχαρίδου. Την ίδια περίοδο (08.2016) στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη διοργανώθηκε Διορθόδοξη Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων. Πενήντα (50) Νέοι, όλοι μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, Τούρκοι, Ρώσοι, Γεωργιανοί, Ουκρανοί, Μολδαβοί, συζήτησαν τα τρέχοντα θέματα της Κοινότητας και την οργάνωση της νέας κατηχητικής περιόδου 20162017, δεδομένου ότι στα όρια της Μητροπόλεως Σμύρνης σήμερα κατοικούν άνω των δισχιλίων Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής σήμερα ολλανδικής ιδιοκτησίας μισθώνεται από δεκαετίες από το Ελληνικό Κράτος για την ικανοποίηση των λατρευτικών αναγκών του μικρού ποιμνίου στην πόλη. Η χειροτονία του Κυρίου Κυρίλλου έλαβε χώρα στην Σμύρνη την 25.09.2016 χοροσταστούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου παρουσία πολλών Αρχιερέων.

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Δικηγόρος ΔΣΑ ΝΥ ΟΑΕΔ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επτά λέξεις που προκαλούν «πονοκέφαλο»

1.Κλασικά Στα ελληνικά, γράφεται με ένα σ. Στην καθαρεύουσα γραφόταν όντως ως: κλασσικά. 2…