Η μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής για το 2015 ήταν να στοιβάζει τις εισφορές των δημοτών και τα άλυτα προβλήματα…
Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τις καταστροφές στην Γενισέα
Γρήγορα – σχετικά – είναι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης αν κρίνουμε από το γεγονός ότι πέρασαν 5 μήνες από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Γενισέα και ήδη έχουν εγκριθεί τα ποσά των αποζημιώσεων από το αρμόδιο υπουργείο που θα δοθούν στους κατοίκους και στον δήμο. Συγκεκριμένα έχει εγκριθεί το ποσό των 18.000 ευρώ για τις καταστροφές των σπιτιών και το ποσό των 30.000 ευρώ για τα νεκροταφεία. Αναμένονται δε οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Να θυμίσουμε ότι ο σφοδρός ανεμοστρόβιλος έπληξε την Γενισέα στις 16 Ιουνίου του 2016 προκαλώντας βιβλική καταστροφή στα νεκροταφεία αλλά και σπίτια του οικισμού.
Μ.Ξ.
Του βγαίνουν τα κουκιά….
Βέβαιος για την υποστήριξη και των 7 περιφερειακών συμβούλων της Ξάνθης εμφανίζεται ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης κι αυτή η πεποίθηση του δίνει αισιοδοξία ότι θα κυριαρχήσει έναντι των …ανταγωνιστών του στις εκλογές για τον νέο περιφερειάρχη που θα διεξαχθούν στις 30 Οκτωβρίου. Να θυμίσουμε ότι από την Ξάνθη θα είναι υποψήφιος και ο Μιχάλης Αμοιρίδης κι αυτό είναι μία παράμετρος που πρέπει να την συνυπολογίσει ο κ. Ζαγναφέρη όπως επίσης και τους μειονοτικούς συμβούλους που ως γνωστόν λειτουργούν κάπως …ιδιαίτερα. Αλλά για να… μετρά τα κουκιά του και να του βγάνουν κάτι περισσότερο θα γνωρίζει…
Κυριακή κοντή γιορτή!
Μ.Ξ.
Από τότε…
Πριν από 229 χρόνια, ο Thomas Jefferson είχε πει: «Εάν εναπόκειτο σε εμένα να αποφασίσω τι είναι καλύτερο, να έχουμε κυβέρνηση χωρίς Τύπο ή Τύπο χωρίς κυβέρνηση, δεν θα δίσταζα ούτε λεπτό να προτιμήσω το δεύτερο». Οι δικαστές της σημερινής Ελλάδος αντιμετωπίζουν ένα ανάλογο δίλημμα, μόνο που ευτυχώς αυτό αφορά την απουσία του ΕΣΡ και όχι της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω ότι είναι κρίμα που φτάσαμε στο σημείο να έχουμε τέτοια διλήμματα και να πρέπει να τα λύσουν οι δικαστές. Αλλά, αναμφίβολα, η απάντηση δεν μπορεί να διαφέρει από αυτή που είχε δώσει ο Jefferson.
Θ.Π.
Ευρώπη και έλλειμμα Δημοκρατίας
Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγχυση όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά και για το έλλειμμα Δημοκρατίας που παρουσιάζεται εδώ και καιρό στα κράτη – μέλη της. Η Ευρώπη δεν είναι ούτε αυτή που οραματίστηκαν αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πολύ περισσότερο μετά το Millenium με τις προσθετικές ενταξιακές διαδικασίες και τη διεύρυνση, ούτε ο τόπος όπου θα μπορούσε θεωρητικά να αναδειχθεί ένα καινούργιο πολιτικό – κοινωνικό καθεστώς.
Αξίες όπως ισότητα, αλληλεγγύη και ομοφωνία πετάχτηκαν εδώ και καιρό στα σκουπίδια μετά την επικράτηση των ρατσιστικοεθνικιστικών φωνών που κάλυψαν σχεδόν όλες τις χώρες, από Βορρά προς Νότο και Ανατολή προς Δύση. Δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή η Ε.Ε. που οραματίστηκαν, ούτε το έδαφος αυτό που θα προωθούταν η πολυπολιτισμικότητα. Αυτή η περιοχή που θα διαβιούσαν υποτίθεται αρμονικά άνθρωποι με διαφορετικά θρησκεύματα, ήθη και έθιμα. Ο τόπος όπου πολλές κουλτούρες δεν θα γίνονταν μόνο ανεκτές, αλλά θα προσέφεραν δεόντως στην πολιτισμική κληρονομιά, έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ηγετών, αλλά και χωρών σε ό,τι αφορά τον ερχομό ανθρώπων που έχουν να καταθέσουν σοβαρές εμπειρίες από τη φρίκη των πολέμων. Η σημερινή Ευρώπη του διχασμού και των διαφορετικών ταχυτήτων προσφέρει μόνο θλίψη και αναστάτωση από την απουσία δημοκρατίας.
Φ. Ζ.
Οφειλόμενη χειρονομία
Έστω και κάπως αργά, η ηθική υποχρέωση της Ξάνθης έναντι του μεγαλύτερου πολιτικού που γέννησε και την βοήθησε να ξεφύγει οικονομικά, υλοποιήθηκε.
Για τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή ο λόγος και το Μουσείο που δημιουργήθηκε στο σπίτι που μεγάλωσε στο Νεοχώρι Σταυρούπολης. Ήταν μια οφειλή που υλοποίησε η Ξάνθη, το Ίδρυμα Μελετών που φέρει το όνομά του. Ομολογουμένως σπουδαία ενέργεια στη μνήμη του μεγάλου συνεταιριστή που πάντα δημιουργούσε ακούραστα και με στόχο την προσφορά.
Και μια πρόταση. Το εγκαινιασθέν προχθές Μουσείο θα πρέπει να είναι επισκέψιμο στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν τόσο ντόπιους όσο και ξένους. Διότι εάν ο χώρος παραμένει κλειστός, τότε σίγουρα δεν εκπληρώνει την αποστολή για την οποία και υλοποιήθηκε.
Γ.Δ.
Αξιολογήσεις
Με την πρώτη αξιολόγηση να παραμένει ακόμη “ανοιχτή” οι επικεφαλής, αλλά και τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και έχουν πιάσει δουλειά για να συγκεντρώσουν στοιχεία αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των μέτρων του δεύτερου ελέγχου, αλλά και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις παρατηρήσεις των δανειστών επί του νομοσχεδίου για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, ενώ στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται τα εργασιακά και το Υπερταμείο, αλλά και παρεμβάσεις όπως ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Δηλαδή, παρεμβάσεις που μπορεί να μη θεωρούνται “υψηλού κινδύνου”, αλλά είναι πιθανό να δημιουργήσουν… κόντρες στο εσωτερικό.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί και ελπίζει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ώστε να πάρει το “πράσινο φως” στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ως εκ τούτου να μην δημιουργηθούν εμπόδια στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τις ελπίδες διαψεύδει, ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι δια-πραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση να κρατήσουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, επικαλούμενος ης γερμανικές εκλογές, τις διαφορές απόψεων του Βερολίνου με το Δ.Ν.Τ. και την “ευαισθησία” της ελληνικής πλευράς σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, π.χ. εργασιακά θέματα. Όπως και να ‘χει, οι μέρες είναι δύσκολες”, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά!
Γ.Μ.
Ο «θησαυρισμός»
Ο όρος ολίγον παράξενος αλλά ισχύει και λέγεται. Σημαίνει δε την αποταμίευση για να υπάρχουν τα χρήματα ως απόθεμα, ως θησαυρός για αξιοποίηση εν καιρώ.
Σας θυμίζει προφανώς το αποθεματικό του δήμου Ξάνθης το οποίο υπάρχει ως θησαυρός. Μόνο που είναι ένας θησαυρός αναξιοποίητος για τον τόπο μας όπως εγράφη σχετικά και ελέχθη από την αντιπολίτευση του δήμου.
Ένας «θησαυρισμός» χωρίς αξιοποίηση, παύει να είναι αξία εφόσον δεν γίνεται χρήση αυτού και απλά παραμένει στο χρηματοκιβώτιο κάποιας Τράπεζας.
Γ.Δ.
Για τον Τουρισμό
Για τον Τουρισμό και το τι μπορούμε να προσφέρουμε ως ιδιαίτερο οι Θρακιώτες εκτός της θάλασσας και των παραλιών. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε. Ένα –δυο όμως είναι δεδομένα, τα έχουμε και μπορούμε να επενδύσουμε σ’ αυτά. Πρόκειται για τη Γαστρονομία και τη Φιλοξενία.
Ως προς τη Γαστρονομία είναι γνωστό ότι οι Θρακιώτες έχουν μια κουζίνα ιδιαίτερη και ξεχωριστή που μπορεί να γίνει περιζήτητη. Ως προς τη Φιλοξενία τώρα, δεν το συζητάμε, είμαστε ιδιαίτερα φιλόξενοι προς όλους. Ιδού λοιπόν δύο ευκαιρίες για τουριστική αξιοποίηση εκτός των άλλων.
Γ.Δ.
Η δικαίωση του Μάνου
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου ήταν η γενέθλιος ημέρα του Μάνου Χατζιδάκι. Αν ζούσε, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας, θα έκλεινε τα 91. Δεκάδες αφιερώματα κάθε χρόνο τέτοια μέρα σε όλα τα μέσα, εκπομπές στο ραδιόφωνο, τραγούδια του, φωτογραφίες, αλλά και κείμενά του γεμίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι και αυτή μια απάντηση σε όλους όσοι για δεκαετίες τον πολέμησαν επίμονα, ύπουλα και βρώμικα. Η αισθητική τους μπορεί τελικά να έχει κερδίσει την πλειονότητα των Ελλήνων, η αλήθεια του όμως δικαιώθηκε. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Η γενέτειρά του Ξάνθη, που δηλώνει ότι τον τιμά, που διοργανώνει φεστιβάλ προς τιμή του, δεν έχει δώσει τιμής ένεκεν το όνομά του σε καμία οδό, σε καμία πλατεία, σε κανένα θέατρο ή χώρο πολιτισμού. Και δεν αναφερόμαστε στις πρόσφατες αντιδράσεις των κληρονόμων του για την χρήση του ονόματός του. Είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Θυμίζει ένα χωρίο της Γραφής: «Ούτος ο λαός τοις χείλεσί με τιμά, η δε καρδία αυτών πόρρω απέχει απ’ εμού».
Χ.Δ.
Τιμή στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή
Την Κυριακή το Νεοχώρι έζησε μια ιστορική μέρα, καθώς εγκαινιάστηκε μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών το Μουσείο ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’. Η πατρική οικία του μεγάλου συνεταιριστή και πολιτικού άνοιξε τις πύλες της σε πλήθος κόσμου, που παραβρέθηκε στην τελετή. Τεράστια η συνεισφορά του στο συνεταιριστικό κίνημα, στην τόνωση του αγροτικού κόσμου, τον οποίο με πάθος και αυταπάρνηση υπηρέτησε. Όπως ειπώθηκε, ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής θα μπορούσε να κατέχει μια μεγάλη περιουσία από τις πρωτοποριακές ιδέες που είχε. Επέλεξε όμως να στηρίξει τους αγρότες, που έβλεπε καθημερινά να αγωνιούν και να είναι έρμαια στα χέρια των εμπόρων. Γι’ αυτούς τους αγώνες ασχολήθηκε με την πολιτική και κατάφερε να φέρει τα ζητήματα αυτά μέσα στην Βουλή. Είναι μία από τις προσωπικότητες που τίμησαν τον τόπο τους με την δράση που ανέπτυξαν. Το μουσείο αυτό λειτουργεί ως συνεχιζόμενη τιμή προς την περιοχή και τους ανθρώπους της και όχι τόσο προς το πρόσωπο του Μπαλτατζή. Αυτό έχει καταξιωθεί και η υπόμνηση των όσων πέτυχε μόνο εμάς μπορεί να ωφελήσει πλέον.
Χ.Δ.