Κι όποιος θέλει τη δικαιοσύνη να είναι τυφλή και όχι να αποφασίζει σύμφωνα με το «κλίμα» της κοινωνίας, ας πάει στη Βουλγαρία…
Μεγάλος «μπελάς» το δημοτικό πάρκινγκ
Το μπελά του έχει βρει ο δήμος Ξάνθης με το δημοτικό πάρκινγκ αφού έχει εμπλακεί σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη με την μισθώτρια. Όμως τον μπελά της έχει βρει και η μισθώτρια και σίγουρα μετανιώνει για την επιλογή της να έχει επενδύσει με υψηλό τίμημα και εγγύηση σ’ ένα ακίνητο του δήμου και να μην μπορεί να το λειτουργήσει κι αντ’ αυτού να τρέχει στα δικαστήρια κατά του δήμου. Η υπόθεση με τον πάρκινγκ είναι περίπλοκη και προβληματική και μάλλον πολλοί θα βρουν τον μπελά τους ως αρμόδιοι όταν τελεσιδικήσει.
Μ.Ξ.
Συνεχώς γινόμαστε φτωχότεροι…
Κάτω από το επίπεδο του έτους 2003 υποχώρησε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το έτος 2015, συνεχίζοντας μια πτωτική πορεία που ξεκίνησε από το 2009 και εντάθηκε με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Αυτά μας λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η εξέλιξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ακολουθεί την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το οποίο από το 2008 έως και το 2015 μειώθηκε κατά 27,4% ή κατά 66,3 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση να την καταγράφει το έτος 2011, όταν υποχώρησε κατά 19 δισ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε και ρεκόρ ύφεσης κατά 9,1%.
Δηλαδή όσο πάει και γινόμαστε φτωχότεροι… Ωραία!
Μ.Ξ.
Δικαστικό
Δεκτές έγιναν οι προσφυγές των τηλεοπτικών Σταθμών από το Συμβούλιο Επικρατείας παρά την πρόταση της απόρριψης αυτών από τον Εισηγητή με ψήφους 16 υπέρ και 9 κατά.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του ΣτΕ διότι αυτή σηματοδοτεί πλέον την μετάβαση στην ουσία της υπόθεσης του Νόμου της Κυβέρνησης για τις 4 τηλεοπτικές άδειες εάν είναι Συνταγματικός ή όχι.
Εάν η αρχική απόφαση δεν ήταν θετική τότε δεν θα συνεχιζόταν η εξέταση για τη Συνταγματικότητα του Νόμου. Επομένως, από δω και πέρα πλέον εν αναμονή για την απόφαση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Γ.Δ.
Και DIANA και SOFTEX
Με ικανοποίηση είδαμε πρόσφατα στα ράφια του Σούπερ Μάρκετ Δουκίδη «Φθηνή Αγορά» διάφορα είδη χαρτιών υγείας και κουζίνας της φίρμας DIANA. Βέβαια τα προϊόντα αυτά δεν παράγονται στην Ξάνθη, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στα Μάγγανα αλλά στα δύο άλλα εργοστάσια σε Αίγυπτο και Ρουμανία.
Όμως η έκπληξη δεν σταματάει στη DIANA. Πληροφορηθήκαμε πως και η γνωστή Χαρτοβιομηχανία SOFTEX θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και παραγωγή προϊόντων πολύ σύντομα.
Γ.Δ.
Όσο υπάρχουν δικαστές…
Διαβάσαμε μία πραγματική και διδακτική ιστορία σχετική με τη Δικαιοσύνη και σας τη μεταφέρουμε: Κάποτε ο Βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος ο Μέγας είχε παλάτι το Σαν Σουσί στο Πότσδαμ. Δίπλα στο παλάτι του υπήρχε ένας ανεμόμυλος που έκανε θόρυβο και δεν άφηνε το Βασιλιά να κοιμηθεί ήσυχα. Ο Βασιλιάς ζήτησε να αγοράσει τον ανεμόμυλο, όμως ο μυλωνάς αρνήθηκε, επειδή τον θεωρούσε ιερή κληρονομιά. Ο Φρειδερίκος ο Μέγας τον απείλησε ότι θα πάρει τον μύλο με τη βία. Ο μυλωνάς δεν πτοήθηκε καθόλου και απάντησε με τη φράση που έμεινε παροιμιώδης «Ναι, αλλά υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο». Ο Βασιλιάς δεν θύμωσε καθόλου. Αντίθετα, ικανοποιήθηκε για την εμπιστοσύνη που έτρεφε ο λαός του στη Δικαιοσύνη της χώρας του.
Η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των φτωχών και αδύνατων μιας κοινωνίας και πρέπει ως θεσμός να διατηρείται πάντα ψηλά στη συνείδηση των πολιτών, αν θέλουμε λέμε ότι είμαστε δημοκρατική χώρα…
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Πασόκοι
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, γεμίζει Πασόκους. Και αυτό σε κάποιους φέρνει γέλιο και σε κάποιους άλλους δυσφορία. Δεν θα έπρεπε. Διότι αν στις πρώτες σειρές του συνεδρίου βρίσκονται κάποια παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (τους λες και στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ), στις κερκίδες είναι το ΠΑΣΟΚ. Τι διάολο; Από πού τους βρήκε όλους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ; Έβρεξε ο ουρανός Αριστερά και βγήκαν σαν τα σαλιγκάρια; Το ΠΑΣΟΚ φόρτωσε ο Τσίπρας στα βαγόνια του και σφύριξε για την εξουσία.
Δεν έχουν όλοι τον ίδιο σκοπό, ίσως να μην τους ενώνει και κοινό παρελθόν, αλλά από την ίδια μήτρα βγήκαν. Με τα ίδια συνθήματα, τα ίδια τραγούδια τον ίδιο Κουρή. Κάποιοι, σαν τη ψείρα, έψαξαν καινούργιο κεφάλι. Άλλοι σέρνονται πίσω από το διαχρονικό σουξέ «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Και ένα σεβαστό ποσοστό τρίτης ηλικίας που νομίζει ότι ο Ανδρέας μετενσαρκώθηκε. Δεν είναι μόνο το λούμπεν κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που έγινε ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και το κομμάτι που σαλιώνει το δάχτυλο, βλέπει προς τα που φυσάει ο άνεμος και ακολουθεί το ρεύμα. Είναι, τέλος πάντων, όλος εκείνος ο κόσμος που ταυτίζει το λαϊκό και το λαϊκίστικο με το προοδευτικό. Τρία χρόνια χρειάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και αντέγραψε το ΠΑΣΟΚ σαν Κινέζος μεταπράτης. Για αυτό και αποκλείεται να έχει τη μοίρα του. Εκεί θα μείνουν, ότι και αν συμβεί, οι αυθεντικοί Πασόκοι που θέλουν ακόμα να ακούν για δημοκρατική παράταξη. Διότι εδώ δεν έχουμε μία κατηγορία ψηφοφόρων, αλλά μία κατηγορία ανθρώπων….
Κ.Γ.
“Πηγαίνετε στη Βουλγαρία”!
Να φύγουν από τη χώρα προέτρεψε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Δημήτρης Τσακίρης τους επαγγελματίες που μετείχαν σε ημερίδα του ασφαλιστικού φορέα, όταν αυτοί διαμαρτυρήθηκαν διότι “δεν υπάρχει κίνητρο για εργασία όταν ένας επιχειρηματίας καλείτε να πληρώσει το 80% του εισοδήματος του σε φόρους και εισφορές”. “Όποιος δεν μπορεί και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρε την οικογένεια του και ας πάει στη Βουλγαρία” ήταν η ακριβής απάντηση του διοικητή!
Αυτή είναι η φιλοσοφία και η αντιμετώπιση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους επαγγελματίες, στον ιδιωτικό τομέα γενικότερα. Όποιος θέλει να ζει στο Συριζιστάν και έχει το θράσος να διατηρεί επιχείρηση θα πρέπει να καταθέτει όλο του το εισόδημα στο κράτος-πατερούλη και να κρατάει για τον εαυτό του ένα χαρτζιλίκι. Όποιος δεν θέλει ας πάει στο καλό, εδώ θέλουμε μόνο δίκαιη ανάπτυξη, όχι την άλλη που αποφέρει κέρδη στον επιχειρηματία. Αυτά είναι πράγματα του καπιταλισμού και μακριά από μας! Και περιμένουμε μ’ αυτούς τους κολλημένους εγκεφάλους, που διώκουν συστηματικά το επιχειρείν, να έρθουν ξένοι επενδυτές… Αλίμονο μας!
Γ.Δ.
Δύο παλιές, μια νέα προτάσεις
Πριν από μήνες, είχαμε κάνει μια πρόταση με δύο υποπροτάσεις για τις εκλογικές διαδικασίες. Τις αναφέρουμε εν συντομία για να τις θυμηθούμε.
Η πρώτη, να μην κυκλοφορούν ψηφοδέλτια πουθενά έξω εκτός των Εκλογικών Κέντρων. Η δε δεύτερη, να μη συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής βουλευτών ή δημάρχων όσοι δεν γνωρίζουν ανάγνωση. Υπάρχει όμως και μια ακόμη πρόταση. Ιδού πια:
Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Against Democracy», ο αμερικανός πολιτικός φιλόσοφος Τζέισον Μπρέναν χωρίζει τους πολίτες σε τρεις κατηγορίες: τα χόμπιτ, τους χούλιγκαν και τους Ήφαιστους. Οι πρώτοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και έχουν χαμηλό επίπεδο πολιτικής γνώσης. Οι δεύτεροι αξιολογούν με μεγάλη προκατάληψη τις πληροφορίες και απορρίπτουν χωρίς σκέψη τα επιχειρήματα του αντιπάλου. Οι τρίτοι συνδυάζουν την ευρεία γνώση με το ανοιχτό μυαλό και δεν παρασύρονται από το συναίσθημα. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι δυστυχώς ένας συνδυασμός της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίζουν μέσω της ψήφου τους για ζητήματα ζωής και θανάτου. Ο Μπρέναν κάνει λοιπόν μια ριζοσπαστική πρόταση. Όπως απορρίπτουμε τους αμαθείς γιατρούς ή υδραυλικούς, πρέπει να απορρίψουμε και τους αμαθείς ψηφοφόρους. Δικαίωμα να ψηφίζουν πρέπει δηλαδή να έχουν μόνο όσοι περνούν ένα στοιχειώδες τεστ πολιτικών γνώσεων. Οι πιο καλοί θα μπορούσαν να έχουν περισσότερες της μιας ψήφου. Και για τις ομάδες που υποαντιπροσωπεύονται (για λόγους φυλετικούς, ταξικούς ή άλλους), θα μπορούσε να προβλεφθεί ένα είδος επιδότησης της ψήφου.
Γ.Δ.
Δεν ‘’πουλάμε’’ τα brand name της Ελλάδας
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε στην προχθεσινή πολιτική συζήτηση, που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης, πολλά και ενδιαφέροντα. Έχοντας την εμπειρία από την θητεία του στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, δήλωσε απογοητευμένος με την έλλειψη οράματος, πρωτοβουλιών και συνεργασιών, ώστε να προβληθούν και να αποφέρουν πολλαπλά κέρδη τα όσα έχει η χώρα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, στην Νότια Αφρική, το βουνό Τραπέζι, άγνωστο στους πολλούς, έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό ως προς τις δράσεις που συνδυάζει. Εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, όταν για τον Όλυμπο, ένα βουνό με ιστορία που είναι γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έχουμε μόνο 200.000 επισκέπτες ετησίως. Στάθηκε σε πολλά και απλά βήματα που μπορούν να γίνουν και να φέρουν πνοή ανάπτυξης και ανάσα στην οικονομία. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μαραθώνιος, που επί υπουργίας του διοργανώθηκε. Ενώ αρχικά συνάντησε αντιδράσεις και πολλοί μέμφονταν την ιδέα του, με μια επένδυση 250.000 ευρώ, υπήρξαν κέρδη που ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. Και δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακρυά για να δει πόσα μνημεία αλλά και ονόματα της ιστορίας μας μένουν ανεκμετάλλευτα. Ένα χωριουδάκι στην Αγγλία έχει καταστεί μεγάλος τουριστικός προορισμός γιατί έζησε εκεί ο Σαίξπηρ. Οι κατοικίες όπου έμεινε έστω και μικρό διάστημα ο Μότσαρτ στην Βιέννη προσελκύουν πλήθη τουριστών. Και έχουμε εμείς τα Άβδηρα, την πατρίδα του Δημόκριτου, μια πόλη της αρχαίας Ελλάδας με ιστορία, φιλοσοφία, πολιτισμό και προσφορά στην επιστήμη, να περιμένει κάποιον ξένο νομπελίστα να έρθει και να προσκυνήσει τα χώματα, αναγνωρίζοντας την σημασία της.
Χ.Δ.