Σχόλια 19/10/16

0
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε hot spot φιλοξενίας πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Από την «Αλλαγή» του Ανδρέα στην «Ελπίδα» του Τσίπρα, η ιστορία να επαναλαμβάνεται ως φάρσα…


Μιλούν οι απουσίες….
Σε άδειες καρέκλες πραγματοποίησε τον Απολογισμό την Δευτέρα ο δήμαρχος Ξάνθης καθώς πλην του Γ. Κολλάρου απείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και οι δικοί του σύμβουλοι δεν ήρθαν όλοι! Απουσίες με πολλαπλά μηνύματα για τον δήμαρχο τόσο ενδοπαραταξιακά όσο και από την αντιπολίτευση. Για παράδειγμα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η αποχή Τσέπελη, ούτε ωστόσο και η παρουσία Κολλάρου που όπως έχουμε ξαναπεί κατέχει πλέον επαξίως μια θέση στα έδρανα της …συμπολίτευσης. Αναφορικά με την στάση της αντιπολίτευσης είναι εμφανές πλέον πως ισχυροποιείται και διευρύνεται το κοινό μέτωπο με την προσχώρηση Ανταμπούφη και Τσιακίρογλου. Κι αυτό δημιουργεί πόλωση και μοιραία θα οδηγηθούμε σε δυναμικές συγκρούσεις.
Μ.Ξ.


Ένα επεισόδιο
Το επεισόδιο που συνέβη στην Κεντρική Πλατεία της πόλης σε βάρος ενός οδηγού από Δροσερίτη χθες το μεσημέρι θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς ανθρώπους. Ο Δροσερίτης παρότι έφταιγε, όρμησε μαινόμενος εις βάρος του νεαρού οδηγού χτυπώντας τον και βρίζοντας επίσης χυδαία.
Βοηθός στην επίθεση αυτή και η σύζυγος του Δροσερίτη, ο οποίος προκάλεσε και ζημιές στο Ι.Χ. του νεαρού χτυπώντας τις πόρτες με τα πόδια του.
Όλα τα παραπάνω έχουν μία μόνη εξήγηση και ερμηνεία: Το μεγάλο θράσος, μερίδας Δροσεριτών. Οι οποίοι δεν λογαριάζουν τίποτε, δεν σέβονται την Αστυνομία και εν γένει τις αρχές, λειτουργούν πρωτόγονα, χρησιμοποιώντας βία.
Η ανοχή νομίζουμε πως θα πρέπει να τελειώσει. Κι αυτό θα γίνει με την βοήθεια όλων και κυρίως των αρχόντων. Περισσότερα για το καμπανάκι που χτύπησε εδώ και χρόνια προσεχώς. Για να ξυπνήσουν κάποιοι.
Γ.Δ.


Σφίγγουν τα πράγματα
Καθόλου ευχάριστη δεν προμηνύεται η πορεία της δημοτικής πλειοψηφίας του Δήμου Ξάνθης. Κι αυτό εξαιτίας της αντιπολίτευσης, στην πλειοψηφία της, απέναντι στις επιλογές της στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση και γι’ αυτό η κριτική, ότι η δημοτική αρχή ασχολείται με μικροέργα, ότι δεν έχει όραμα και σχέδια μεγάλα και σημαντικά, ενδιαφερόμενη για την απλή διαχείριση της καθημερινότητας και μόνον.
Παράλληλα η αντιπολίτευση ασκεί κριτική με τη νοοτροπία ενώ υπάρχουν χρήματα στο δήμο, αυτά μένουν στο Ταμείο αναξιοποίητα κι όχι όπως θα έπρεπε προς όφελος των δημοτών.
Το επιχείρημα είναι ισχυρό και προφανώς βρίσκει απήχηση στους Ξανθιώτες.
-Σίγουρα θα έχουμε εξελίξεις στο όλο θέμα.
Γ.Δ.


Οι δυο Θρακιώτες εκλεγμένοι
Συμπολίτης μας τηλεφώνησε να μάθει πόσους σταυρούς πήραν τελικά οι δύο βουλευτές από τη Θράκη που εξελέγησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν με 419 σταυρούς εξελέγη ο Καρά Γιουσούφ Αϊχάν από τη Ροδόπη και με 315 σταυρούς ο δικός μας Στάθης Γιαννακίδης. Σημειώνουμε ότι η εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή είναι περισσότερο τιμητική συμμετοχή παρά ουσιαστική, όπως έχει δείξει το παρελθόν.
Γ.Δ.


Η γκάφα του ΑΠΕ
Ένα λάθος στη μετάφραση του ανταποκριτή από την Κωνσταντινούπολη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ήταν η αιτία της μεγάλης αναστάτωσης που δημιουργήθηκε με τις «δηλώσεις» Ερντογάν. Τελικά οι δηλώσεις δεν έγιναν, ο ανταποκριτής απολύθηκε και η αποκατάσταση έγινε αργότερα και τα πράγματα επανήλθαν στην κανονικότητα.
Συμπέρασμα: Βιαστικές ειδήσεις για να εμφανιστούν πρώτοι στα ηλεκτρονικά μέσα, κρύβουν τέτοια λάθη και υπερβολές. Βέβαια λάθος από λάθος έχει διαφορά. Διότι εδώ ξεσηκώθηκαν οι περισσότεροι με αφορμή τις «δηλώσεις» Εντογάν που τελικά άλλα περιελάμβαναν.
Γ.Δ.


Η Δικαιοσύνη στο στόχαστρο
Αυτό το διάστημα η κοινή γνώμη ασχολείται ιδιαίτερα με την Δικαιοσύνη και τους εκπροσώπους της, κυρίως λόγω του θέματος των τηλεοπτικών αδειών. Η αναβολή συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, η πεποίθηση ότι οι δικαστές πρέπει να αφουγκράζονται το κλίμα που επικρατεί για τις αποφάσεις τους, οι υποσχέσεις Τσίπρα για τα μισθολογικά τους και τελευταία το ‘’ροζ σκάνδαλο’’ για δικαστή του ΣτΕ δείχνουν μια χωρίς προηγούμενο και επικίνδυνη μεθόδευση επηρεασμού της δικαιοσύνης. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών παρεμβαίνουν με ανακοίνωση στην συντονισμένη επίθεση απέναντι στο κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρουν: «Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα». Εντάσσουν την δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής του δικαστή του ΣτΕ -που όλως συμπτωματικά θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση για την συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για το τηλεοπτικό τοπίο- σε μια προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Όπως τόνισε και ο συνταγματολόγος Ευάγγελος Βενιζέλος: «Η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε υπαρξιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά εξελίσσεται και σε μία γιγαντιαία προσπάθεια, απεγνωσμένη βεβαίως και αναποτελεσματική, υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης». Ας ελπίσουμε ότι θα μπει ένα τέλος.
Χ.Δ.


Το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης γιόρτασε… επιθετικά
Μία μέρα πριν από την επέτειο της εκλογικής αναμέτρησης της 18ης Οκτωβρίου του 1981, που έφερε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία με ποσοστό 48%, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης είχε καλεσμένο ομιλητή τον πρώην υπουργό Παύλο Γερουλάνο. Ο κ. Γερουλάνος ανέπτυξε την πρόταση που επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, μπροστά σε 50 περίπου μέλη και φίλους του κόμματος. Πριν την εισήγηση του κ. Γερουλάνου, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής, Ανέστης Αντωνιάδης, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μερικές από τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας στους παρισταμένους ότι θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι για το κόμμα. Στα καθίσματα είχε τοποθετηθεί μία λίστα με τις 80 κυριότερες μεταρρυθμίσεις και πάνω σε αυτό δήλωσε εμφατικά ότι κανένα κόμμα δεν έχει να επιδείξει κάτι παρόμοιο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί έμμεσα σε τοπικούς πολιτευτές, λέγοντας ότι ο ένας είναι 25 χρόνια βουλευτής και επιμένει να θέλει να εκλεγεί για να βοηθήσει την περιοχή, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ επιζητώντας την καρέκλα και μεταπηδώντας σε άλλα κόμματα. Αφού μέμφθηκε όχι μόνο τον λαϊκισμό, αλλά και τον ελιτισμό και την ηττοπάθεια, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί, όπως είπε, έγινε η ‘’χλωρίνη’’ για το ΠΑΣΟΚ, καθαρίζοντας το κόμμα και διαχωρίζοντας τους ιδεολόγους αγωνιστές από τους επαγγελματίες πολιτικούς. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να νιώθει έτοιμο να επανέλθει δυναμικά, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Μένει να φανεί σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση κατά πόσο μπορεί να πείσει τον κόσμο.
Χ.Δ.


Η Θάσος απογειώνεται
Αυτό που καταγράφουμε με βάση τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων του τουρισμού και τις τάσεις που διαμορφώνονται, αυτό που εντυπώνουμε και οι ίδιοι ως τουρίστες στον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Περιφέρειάς μας, τελικά καταγράφεται και από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία, με τα στατιστικά που δημοσιοποίησε για την προηγούμενη χρονιά δίνει στη Θάσο «αέρα» Μυκόνου και μία προοπτική δυναμική και αισιόδοξη για την περαιτέρω τουριστική ανέλιξη του πράσινου νησιού του Βορρά.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2015 οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν στις 771.580, σε σύνολο 10.355 κλινών, καταγράφοντας αύξηση περίπου 12% σε σχέση με το 2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός διανυκτερεύσεων στη Μύκονο ανήλθε στις 860.295 σε σύνολο 8.911 κλινών. Κορυφαίοι δε, τουριστικοί προορισμοί της χώρας, όπως η Σαντορίνη ή η Λευκάδα «έφαγαν τη σκόνη» της Θάσου, αφού οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τις 758.649 και 278.217 αντίστοιχα!


Ποιους αφορά ο τουρισμός;
Αντιστοίχως εντυπωσιακή αναμένεται να καταγραφεί η τουριστική κίνηση στο νησί και το 2016 με τις προοπτικές να βελτιώνονται συνεχώς. Και η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει μόνο τη μισή «αλήθεια», αφού δεν συμπεριλαμβάνει στις μετρήσεις της τις κρατήσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τις κρατήσεις που γίνονται σε ιδιόκτητα διαμερίσματα ή σπίτια μέσω διαδικτύου.
Η τουριστική αυτή αύξηση, που σε μικρότερα μεγέθη σημειώθηκε σε όλη την ΑΜΘ, αποτυπώνει αφενός τη στοχευμένη δουλειά που έγινε μέχρι τώρα και τις βάσεις που έχουν τεθεί και αφετέρου δίνει εφαλτήριο σε όλη την υπόλοιπη Περιφέρεια να προβάλλει και να αξιοποιήσει τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας.
Ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση μόνο των τουριστικών δράσεων της Περιφέρειας, των τουριστικών πρακτόρων και κάποιων ξενοδόχων. Είναι ένα στοίχημα για όλους. Κάθε σύλλογος, κάθε επιχείρηση, κάθε ευρηματική ιδέα, κάθε συλλογική προσπάθεια θα συμβάλει σε μία ακόμη μεγαλύτερη προοπτική.
Ε.Δ.


Ανοδικά και η Ξάνθη
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν μικρή άνοδο πάντως και στην Ξάνθη, της τάξης του 7,84%. Η ΠΕ διαθέτει συνολικά 1.405 κλίνες και είχε 63.699 διανυκτερεύσεις το 2014 (από τους οποίους 7.896 ήταν αλλοδαπών) και 68.694 διανυκτερεύσεις το 2015 (εκ των οποίων 9.364 ήταν αλλοδαπών), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η αύξηση των ξένων τουριστών ήταν 18,59%.
Ε.Δ.


Από γης και αέρος
Ο Μιχάλη Αμοιρίδης πάντως, κάνει λόγο και για αισιόδοξα μηνύματα από τις προκρατήσεις και για τη νέα χρονιά στη Θάσο, αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της Περιφέρειας για αύξηση των πτήσεων στα αεροδρόμια της ΑΜΘ από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Τα αποτελέσματα διεργασιών και για την οδική διευκόλυνση των μετακινήσεων των επισκεπτών αναμένονται το επόμενο διάστημα, καθότι ένα σημαντικό κομμάτι των επισκεπτών μας προέρχεται από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης που επιλέγουν την οδική μετακίνηση.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …