Si Senor

0
ellinaras

Κοίταζα στο κρατικό κανάλι ένα οδοιπορικό της Ισπανικής τηλεόρασης σε ορεινά χωριά της Ισπανίας. Ο ρεπόρτερ ρωτούσε κάποιους κατοίκους των χωριών για την ζωή τους, τα έθιμά τους, τα προβλήματά τους και ποιά θα θέλανε να μεταφέρουν στην κεντρική Κυβέρνηση από τα αιτήματά τους. Οι ερωτώμενοι ήταν κατά κανόνα γυναίκες και πολύ λιγότεροι άνδρες.

Οι γυναίκες ήταν σχεδόν σαν τις δικές μας, οι πιο πολλές μαυροφορεμένες, πικραμένες με ένα τσιμπέρι στα μαλλιά που πολύ έμοιαζε με αυτά που φορούν οι δικές μας στα χωριά μας. Ένα όμως ήταν εκείνο που τις έκανε να διαφέρουν χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ‘’από δώ είστε;’’ εκείνες απαντούσαν με μια φυσικότητα si senor. Ναι κύριε. Χρησιμοποιούσαν σχεδόν σε κάθε απάντησή τους την προσφώνηση ‘’Κύριε’’. Δεν έλεγαν ‘’ναι παιδάκι μου’’ ή ναι αγόρι μου, ναι νεαρέ ή αν θέλετε ‘’ναι ρε φίλε’’. Η σταθερή τους απάντηση σε κάθε ερώτηση που χρειαζόταν καταφατική απάντηση ήταν σοβαρή, μειλίχια και συνοδευόταν πάντοτε από την λέξη ‘’Κύριε’’.

Έδειχναν κοινωνικό σεβασμό, αδιαμφισβήτητη σοβαρότητα και εμφανή πολιτισμική ανωτερότητα. Ήταν πολύ μακριά από την δική μας ευτράπελη καθημερινότητα με τα γνωστά δήθεν τάχα αστειάκια του τύπου, Μεγάλε, Αρχοντα, Φιλάρα, Κολλητέ και Δικέ μου. Αυτή τη γελοία εικόνα των δικών μας προσφωνήσεων απείχε πόρρω από την σοβαρότητα των Ισπανίδων Γιαγιάδων.

Σε μας ο ευτελισμός ξεκινάει από την Πρωθυπουργική αγραβατωσιά και καταλήγει στα κακώς εννοούμενα ανεκδοτάκια μεταξύ συναλλασσομένου και υπαλλήλου της όποιας Δημόσιας υπηρεσίας. Δείχνουμε στην συμπεριφορά μας μία έλλειψη αυτογνωσίας και σεβασμού προς τον συνομιλητή και τον χώρο που βρισκόμαστε. Όπου κι αν είμαστε νομίζουμε πως είμαστε στα μπουζούκια. Χρησιμοποιούμε συχνά την έκφραση ‘’υπάρχει κανά καλό κομμάτι στον ορίζοντα Μεγάλε ή ακόμη να δείξει ψιλόβροχο η μετεωρολογία; Αυτό το φωνάζουμε δυνατά μέσα στην υπηρεσία για επίδειξη φιλίας με τον υπάλληλο και που ο υπάλληλος συγκατατίθεται με ένα χαμόγελο που δείχνει να κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα.

Μεγάλε εσύ! Χαζόγελα, μικροεξυπνάδες και υποσχέσεις να τα πουν καμιά μέρα με καλό μεζέ και κρασί από την Ραψάνη. Δεν ξέρω, αυτό το χωριό με τα γιοματάρια του πολλές φιλίες έχει δημιουργήσει με βάση τον Ολυμπιακό και το διαζύγιο Brad Pitt και Angelina Jolie. Βαθιές σκέψεις, σοβαρές απόψεις, αμετάκλητες αποφάσεις. Μη συζητάς!

Ένας λαός γεμάτος αγένεια και υπεροψία. Μεγάλε!!! Ασε που δεν μας διαφεύγει και τίποτα, από τον Ουσμάν Κουλι Μπαλί του Παναθηναϊκού έως το δεύτερο παιδί του Γουίλιαμ και της Καίητ. Εχουμε μόρφωση και ενδιαφέροντα τεράστια. Αρχοντά μου εσύ! Οι απόψεις περί ψωροκώσταινας και έλλειψης κονδυλίων για τον δρόμο του χωριού εξέλιπαν παντελώς. Ο δρόμος φιλάρα θα μείνει λασπαριό, αλλά το πρωτάθλημα ανήκει και πάλι στον Ολυμπιακό και στον Ιντέγια. Καθαρές κουβέντες με απόλυτη σοβαρότητα στον ωκεανό της αστειότητάς μας και στον χείμαρρο της θυελλώδους κατάντιας μας.

Ψευτογελάκια, αστειάκια με χρήση γαργαλιέρας, πειράγματα άνευ νηπιώδους πνευματικότητας και αισιοδοξία παρεξηγήσημη με βάση την εγκληματική μας άγνοια. Ο Ερντογάν ζήτησε ημιεπισήμως τα νησιά του Αιγαίου αλλά εμείς ακόμη γελάμε με ανέκδοτα θερμοκρασίας -50 βαθμούς κελσίου και δίνουμε ραντεβού για καλό κρασί και ακόμη βαθύτερο ύπνο. Καλά μεσάνυχτα.

Φοίβος Ιωσήφ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ο πασίγνωστος El Arabi

    Η μαθητιώσα νεολαία και η φίλαθλη τοιαύτη ξέρει καλά να ξεχωρίζει τις αξίες από τις απαξίε…
  • Ατιμούλια Έλληνες

    Εθνικά σύνορα είναι εκείνα που δείχνουν τα γεωγραφικά σημεία στα οποία φθάνουν τα συμφέρον…
  • Ανθρωπωδία

    Είναι η ᾠδὴ τῶν τράγων = χορικό άσμα των λατρευτῶν του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγω…
Περισσότερα άρθρα από Φοίβος Ιωσήφ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…