Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κ. Κόλλιας: «Βόμβα έτοιμη να σκάσει το ιδιωτικό χρέος»

Κ. Κόλλιας: «Βόμβα έτοιμη να σκάσει το ιδιωτικό χρέος»

0
kollias kostas

Την πρόταση της ενιαίας ρύθμισης οφειλών από εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες παρουσιάζει στο «Ε» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας

Δίνει βαρύτητα στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» των βιώσιμων επιχειρήσεων και στην αδήριτη ανάγκη εξασφάλισης μεγαλύτερης ρευστότητας και λιγότερων φορολογικών βαρών

Σε μια λύση ρεαλιστική και άκρως μελετημένη που θα αφορά την ενιαία ρύθμιση οφειλών από Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες, αναφέρεται, μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «βόμβα έτοιμη να σκάσει» το ιδιωτικό χρέος και υπογραμμίζει την ασφυξία που βιώνει η επιχειρηματικότητα στη χώρα αφενός λόγω της έλλειψης ρευστότητας και αφετέρου εξαιτίας της δυσβάσταχτης φορολογίας. Υπογραμμίζει τις επιμέρους παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» με προτεραιότητα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ δίνει έμφαση στην επισταμένη προσπάθεια που πρέπει να υπάρξει για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει παράσχει μια σειρά από προτάσεις για όλα αυτά τα θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, ενώ προτίθεται να συμβάλει με τις δυνάμεις του στην προώθηση λύσεων και προοπτικών για τη διαχείριση των κρίσιμων αυτών προβλημάτων. Ως εκ τούτου, προκειμένου να διατηρήσει και να ενδυναμώσει το σημαντικό ρόλο του το ΟΕΕ, ο κ. Κόλλιας καλεί τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη της νέας του Διοίκησης.

Η ενιαία ρύθμιση κίνητρο για αποπληρωμή

Όπως εξηγεί ο κ. Κόλλιας οι συσσωρευμένες οφειλές των ιδιωτών και επιχειρήσεων σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες δημιουργεί μία εκρηκτική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά, ενώ την ίδια στιγμή οι μεμονωμένες ρυθμίσεις στερούνται σε αποτελεσματικότητα, αφού τα ποσοστά των ρυθμίσεων που εξυπηρετούνται είναι αποθαρρυντικά. Για το λόγο αυτό, το ΟΕΕ επεξεργάστηκε και παρουσίασε στους αρμόδιους υπουργούς και τον πρόεδρο της ΤτΕ την προοπτική της ενιαία ρύθμισης οφειλών. «Η πρόταση περιλαμβάνει γενναία ενιαία ρύθμιση σε μεγάλο αριθμό δόσεων με διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων και των τόκων υπερημερίας. Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων προτείνεται να καθορίζεται από την περιουσιακή κατάσταση, το ύψος των εισοδημάτων, αλλά και την οικογενειακή κατάσταση των οφειλετών», εξηγεί ο κ. Κόλλιας, σχολιάζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ένα κίνητρο, αλλά και μία επί της ουσίας δεύτερη ευκαιρία σε όσους χρωστούν, θέλουν να αποπληρώσουν, αλλά αδυνατούν να φανούν συνεπείς με το σκεπτικό ότι είναι ανοιχτοί στις υπόλοιπες οφειλές τους και κινδυνεύουν να τους κατασχεθεί η όποια περιουσία τούς έχει απομείνει. «Μόνο με την προώθηση μίας τέτοιας δυνατότητας θα δοθεί μία λύση ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά με ορίζοντα την ανάπτυξη και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους, το Δημόσιο να διασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος χρημάτων, που θεωρεί χαμένα, για να μην προσφεύγει η εκάστοτε κυβέρνηση (λανθασμένα, αλλά αυτό συμβαίνει) σε επαχθέστερα εισπρακτικά μέτρα, και οι τράπεζες να απελευθερωθούν από το βραχνά των κόκκινων δανείων, να καθαρίσουν σταδιακά τους ισολογισμούς τους και να επανέλθουν στη λειτουργία, για την οποία έχουν συσταθεί: την υγιή χρηματοδότηση της οικονομίας και του επιχειρείν», σημειώνει ο κ. Κόλλιας.

Να δοθεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης στους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων τους

Για το ζήτημα της δανειοδότησης, ο πρόεδρος του ΟΕΕ τόνισε ότι, προκειμένου να δοθεί ανάταση στην οικονομία, αλλά και η δυνατότητα επιβίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης και επένδυσης των επιχειρήσεων, πρέπει να χορηγηθεί η δυνατότητα δανειοδότησής τους, που σήμερα βρίσκονται «στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αυτό θα συμβάλει καθοριστικά και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και στη ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, που σήμερα αποτελεί μείζον ζητούμενο.

Βαρύτητα στις βιώσιμες επιχειρήσεις πρέπει να δοθεί και στο κομμάτι της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων», όπου, η παρουσία των funds μπορεί να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό των επιχειρήσεων, εφόσον κρίνεται ότι είναι βιώσιμες μετά τη ρύθμιση και την αναδιάρθρωση, μέσω των κεφαλαίων, που θα βάλουν. Ταυτόχρονα, απαιτείται ένα συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων, που θα διασφαλίζει ότι ο δανειολήπτης, ο οποίος πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, θα μπορεί να αγοράσει από την τράπεζα το δάνειό του στην τιμή, που έχει αυτή συμφωνήσει με τα funds. Δηλαδή, να δοθεί στο δανειολήπτη το δικαίωμα πρώτης προτίμησης. «Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η προστασία του ακινήτου του και θα θωρακισθεί ο ίδιος και η κατοικία του», επισημαίνει ο κ. Κόλλιας

Να προχωρήσουν άμεσα οι πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο κ. Κόλλιας αναφέρεται επίσης σε ένα πραγματικό κίνημα «δεν πληρώνω», αφού έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων. Όπως υπογραμμίζει, αφενός πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυλία του κράτους που καθυστερεί δραματικά την αποπληρωμή των εκκρεμοτήτων του προς τους ιδιώτες και αφετέρου θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση και η δρομολόγηση των μέτρων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το ΟΕΕ έχει επιχειρήσει να αναδείξει την κρισιμότητα του θέματος στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς και έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, όπως η διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, η απευθείας σύνδεσης της τιμολόγησης με το ΥΠΟΙΚ κ.ά., ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει δραστικές πρωτοβουλίες.

Εκλογές στο ΟΕΕ στις 11 Δεκεμβρίου

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προκηρύξει τις εκλογές του για την ανάδειξη των μελών της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) και των μελών των Τοπικών Διοικήσεων (Τ.Δ.) των Περιφερειακών Τμημάτων (Π.Τ.) του Ο.Ε.Ε. για την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016. Ο κ. Κόλλιας σημειώνει ότι στην τριετία της προεδρείας του το ΟΕΕ βγήκε μπροστά για την κάλυψη του θεσμικού ρόλου και συνάντησε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Για τις επικείμενες εκλογές κάλεσε τα μέλη του ΟΕΕ σε μαζική συμμετοχή, προκειμένου ο φορέας να βγει πιο δυνατός και με ακόμη πιο ισχυρή φωνή.

«Καλώ τα μέλη να ψηφίσουν για τη ενίσχυση του ρόλου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ως επιστημονικού και οικονομικού Συμβούλου της Πολιτείας και την αναβάθμιση του επαγγέλματός μας», τονίζει ο κ. Κόλλιας, προσθέτοντας καταληκτικά ότι «με την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, η ενδυνάμωση του φορέα μας αποτελεί πρωταρχικό σκοπό για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών προβλημάτων των μελών μας και τη θεσμική κατοχύρωση ειδικοτήτων που προβλέπονται στην άσκηση του οικονομολογικού επαγγέλματος».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Kαι φέτος έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους – ευάλωτες ομάδες

Αφορά συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά έως 1.600 ευρώ Θα δοθεί έκτακτο επίδομ…