Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εργασιακή «ζούγκλα» στο νομό μας

Εργασιακή «ζούγκλα» στο νομό μας

0
anergoi-skie

Απολύουν τους 55ρηδες για να προσλάβουν νεαρούς κάτω των 25 με μισούς μισθούς. Συμβάσεις ανά μήνα – Μερική απασχόληση με πλήρες ωράριο!

Ξανθιώτες πάνε για δουλειά στην …Βουλγαρία

Αποκαρδιωτική είναι η εργασιακή εικόνα του νομού μας καθώς στην αγορά εργασίας ολοένα και «αγριεύουν» τα πράγματα και πλέον δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι μπορούμε να μιλάμε για μια ιδιότυπη «ζούγκλα» απ’ την οποία επιβιώνει όχι ο πιο δυνατός αλλά αυτός που είναι διατιθεμένος να παρέχει το φτηνότερο κόστος εργασίας σε συνδυασμό με τις περισσότερες ώρες εργασίας. Και βέβαια ούτε λόγος για εργασιακά δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες και εξανεμίστηκαν μέσα στα χρόνια της κρίσης στον βωμό των μνημονίων και υπέρ της … «ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας» που έχει καταντήσει το πιο …σύντομο ανέκδοτο!

Ζούγκλα γίναμε… Απολύουν τους 55ρηδες για να προσλάβουν νεαρούς κάτω των 25 με μισθούς φιλοδώρημα

Ανθεί το φαινόμενο της απόλυσης εργαζομένων ηλικίας από 55 και άνω και στην Ξάνθη. Ένα φαινόμενο που καταγράφεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία αυξάνεται η ανεργία στις ηλικίες 55-64 ετών και όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης το συναντάμε κυρίως στον εμπορικό τομέα καθώς όπως εξηγεί: «Άλλωστε 2 – 3 μεγάλες επιχειρήσεις έμειναν στην Ξάνθη». Η εξήγηση είναι φανερή καθώς είναι οι ηλικίες αυτές εξαιτίας των χρόνων εργασίας και σε άλλες εποχές απολαμβάνουν δικαιωματικά και τους υψηλότερους μισθούς. Έτσι πολλοί εργοδότες καταφεύγουν σε απολύσεις αυτής της ηλιακής ομάδας του προσωπικού τους και προσλαμβάνουν νέους κατά προτίμηση κάτω των 25 ετών ώστε να πληρώνουν το κατώτερο μισθό που είναι 421 ευρώ μικτά! Κι αυτά βεβαίως όλα νόμιμα αφού πλέον οι εργαζόμενοι με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί είναι απροστάτευτοι και από απολύσεις και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Συμβάσεις ανά μήνα – Μερική απασχόληση με πλήρες ωράριο!

Όπως καταγγέλλει ο κ. Μπεμπεκίδης υπάρχουν επιχειρήσεις που κάνουν συμβάσεις κάθε μήνα για ένα χρόνο ενώ οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης παίρνουν πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και έχουν αντικαταστήσει την πλήρη απασχόληση, χωρίς απαραίτητα να τηρείται και το ωράριο της μερικής απασχόλησης αλλά να τηρείται απαρέγκλιτα ο μισθός και η ασφάλιση που προβλέπεται για την μερική απασχόληση! «Η κατάσταση είναι τραγική! ¨Έχουν φτωχοποιήσει τον κόσμο και τώρα κάνουν διαχείριση της φτώχεια του! Και έχουν το θράσος να βγαίνουν υπουργοί Εργασίας της Αριστερής Κυβέρνηση όπως η κα Αντωνοπούλου κα ι ο κ. Κατρούγκαλος και να παραδέχονται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ζουν σε μια εργασιακή ζούγκλα. Αλλά ψηφίζουν ακόμη δυσμενέστερους νόμους Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Έκοψαν το επικουρικό που το κράτος δεν βάζει ένα ευρώ και είναι μόνο από εισφορές εργαζόμενων – εργοδοτών . Κι όλα αυτά από μια αριστερή κυβέρνηση. Θα καταντήσουν τους εργαζόμενους με δελτίο στην ουρά για συσσίτιο…», τονίζει ο κ. Μπεμπεκίδης.

Ξανθιώτες πάνε για δουλειά στην …Βουλγαρία

Εκτός από την μετανάστευση που πλήττει τον νομό μας κυρίως από την ορεινή περιοχή και από τον κλάδο των οικοδόμων στους οποίους οι ανεργία είναι καθολική τελευταία παρατηρείται και το φαινόμενο κάποιοι να στρέφοντα στην Βουλγαρία όχι για να κάνουν φτηνά ψώνια όπως παλιότερα αλλά για δουλειά! Συγκεκριμένα υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών μας που δουλεύουν στην Βουλγαρία και έρχονται Ξάνθη το Σαββατοκύριακο. Αναφορικά με τους μισθούς που παίρνουν; Υποθέτουμε μισθούς Βουλγαρίας που προφανώς είναι προτιμότεροι από την ανεργία και εξάλλου δεν απέχουν από τους δικούς μας!

«Που φτάσαμε …και τι ακόμη θα δούμε», αυτή η φράση αποτυπώνει όλη την αγωνία του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα! Του εργαζόμενου ενός κατώτερου Θεού! Του εργαζόμενου που είναι ο μόνος που παράγει πλούτο και αμείβεται στην εποχή μας με μισθούς – φιλοδωρήματα!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…