Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απολιθωμένο Δάσος στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης!

Απολιθωμένο Δάσος στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης!

0
apolithomata fdor 1

Απολιθώματα από κομμάτια δέντρων και φύλλων εντοπίστηκαν σε πολύ καλή κατάσταση και σε αρκετά μεγάλη έκταση. Στα 34 έως και 14 εκ. χρόνια εκτιμάται η ηλικία τους

Σε σημαντικά ευρήματα με επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ Σ. Κεχαγιόγλου σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τα μέχρι στιγμής εργαστηριακά αποτελέσματα και τις δράσεις που αναλήφθηκαν

Μία νέα πτυχή της σπουδαιότητας του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς της Ροδόπης αποτυπώνουν τα ευρήματα που εντοπίστηκαν και αποτελούν απολιθωμένους κορμούς δέντρων, όπως αποδεικνύουν οι εργαστηριακές εξετάσεις. Η ανακάλυψη αυτή, που έχει τόσο επιστημονικό όσο και αναπτυξιακό-τουριστικό ενδιαφέρον, προέκυψε μέσα από τη δραστηριοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και τις επισταμένες προσπάθειές του να διαγνώσει την χρονολόγηση και την αξία των εν λόγω ευρημάτων. Για το θέμα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος ΔΣ Σταύρος Κεχαγιόγλου στην έδρα του ΦΔΟΡ στο Μεσοχώρι Δράμας. Ο κ. Κεχαγιόγλου παρουσίασε δείγματα των ευρημάτων και περιέγραψε τα στάδια που υλοποιήθηκαν έως σήμερα στο πλαίσιο της εργαστηριακής έρευνας.

Ενημέρωση των φορέων και πρόσκληση για συνέχιση των ανασκαφών και αξιοποίηση

Όπως ο ίδιος πληροφόρησε, ο Φορέας έχει αποστείλει έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που είναι η εποπτεύουσα αρχή του, και στους οικείους ΟΤΑ κάθε βαθμίδας, όπου αναφέρεται λεπτομερώς το ιστορικό της εύρεσης των εν λόγω ευρημάτων, κοινοποιείται η εργαστηριακή έκθεση του Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γνωστοποιείται η ακριβής θέση τους. Στόχος της γνωστοποίησης στους αρμόδιους φορείς είναι αρχικά η φύλαξη της περιοχής, αλλά και η συνέχιση των ανασκαφών για τον εντοπισμό του γεωλογικού πλούτου που υπάρχει. Ακόμη, ο ίδιος αναφέρθηκε στην τουριστική προοπτική που διαγράφεται, αφού μπορεί να αποτελέσει για τους επισκέπτες εφόσον αξιοποιηθεί, έναν ακόμη πόλο έλξης. «Οι δράσεις που πρέπει να αναπτυχθούν, πρέπει συνδυαστικά να αφορούν και το επιστημονικό και το τουριστικό μέρος», επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι: «η περιοχή μας είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στον επισκέπτη».

Το χρονικό της ανακάλυψης

apolithomata fdor 2Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΦΔ, κατά τη διάρκεια των εποπτειών των στελεχών του Φορέα εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης παρατηρήθηκαν ευρήματα που πιθανολογήθηκε ότι αποτελούν απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Κατόπιν επισταμένων ερευνών από το προσωπικό του ΦΔΟΡ με τη βοήθεια ιδιώτη γεωλόγου παρατηρήθηκε ότι στην περιοχή υπάρχει διάσπαρτος μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών, ενώ μπορεί να δει κανείς κορμούς μήκους αρκετών μέτρων. Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω ερευνών παρατηρήθηκε ακόμη η παρουσία απολιθωμάτων φύλλων διάφορων ειδών σε πολύ καλή κατάσταση και πιθανά μουσειακά αξιοποιήσιμα.

Για την περαιτέρω εξέταση του θέματος, συλλέχθηκαν δείγματα και εστάλησαν στον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για ανάλυση και εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το αν πρόκειται πράγματι για απολιθωμένα δέντρα, το είδος τους, την ηλικία τους και εν τέλει τη σημασία τους. Από τη σχετική αναφορά του Πανεπιστημίου συνάγεται ότι τα δείγματα είναι πράγματι απολιθωμένα ξύλα και σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «αποτελούν ένα αξιόλογο στοιχείο της παλαιοβλάστησης της περιοχής το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί πιο συστηματικά και αναλυτικά», «επισημαίνεται ότι πρόκειται για μοναδικά ευρήματα (το πιο πιθανό) αρχαιότερα από του διάσημου Απολιθωμένου Δάσους τη Λέσβου», «από την μορφή των ιζημάτων και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής μπορεί να υποτεθεί ότι η απόθεση έλαβε χώρα σε ποταμοχειμάρριο προς δελτοϊκό περιβάλλον μεταξύ Ολιγοκαίνου και Κατωτέρω Μειοκαίνου (μεταξύ 34 έως και 14 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, πρόκειται για εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμός με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα)».

Η συμβολή του Φορέα Διαχείρισης και η δυνατότητα αξιοποίησης του για το μέλλον

Ο κ. Κεχαγιόγλου ευχαρίστησε θερμά όσους συνέδραμαν και τόνισε: «ελπίζουμε στην άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία και την αξιοποίηση της περιοχής και δηλώνουμε διαθέσιμοι για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας μας ζητηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Νομίζουμε ότι και αυτά τα ευρήματα αποτυπώνουν τη σημασία της λειτουργίας του ΦΔ και καταδεικνύουν ότι οι Φορείς Διαχείρισης παράγουν και ότι τα Εθνικά Πάρκα αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για τις ευρύτερες περιοχές». Καταληκτικά, ο ίδιος σημείωσε: «η παρουσία των εν λόγω ευρημάτων, προσθέτει ακόμη ένα στοιχείο στην οικολογική και φυσική σημασία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, το οποίο με τους κατάλληλους χειρισμούς από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες έρευνες, μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης, παρόμοιο με άλλες, ανάλογες περιοχές της Ελλάδας».

Δεν γνωστοποιήθηκε η ακριβής τοποθεσία

Ο κ. Κεχαγιόγλου απέφυγε να αναφερθεί στην ακριβή τοποθεσία, για «ευνόητους λόγους», όπως σημείωσε, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» τουλάχιστον ένα μέρος της έκτασης, που είναι αρκετά μεγάλη, βρίσκεται στα όρια του νομού Ξάνθης.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αντικείμενο της έρευνας θα πρέπει να αποτελέσει και η σχέση των ευρημάτων με αυτά του Τυχερού στον Έβρο, που είναι και τα μοναδικά που είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …