Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ξεπερνούν τα 5.000 τα κόκκινα δάνεια στην ΑΜ – Θ

Ξεπερνούν τα 5.000 τα κόκκινα δάνεια στην ΑΜ – Θ

0
enfia1

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας Κατερίνας Γεορστεργίου – Κατά μέσο όρο κάθε δανειολήπτης χρωστάει σε 2,5 τράπεζες!

Τι θα ισχύει εφ’ εξής με τις τροποποιήσεις και τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας Και οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται…

Σε ξένα… χέρια πρόκειται να περιέλθουν πολλές ιδιοκτησίες ελλήνων που έχουν αγοραστεί με δάνεια καθώς απελευθερώθηκε η διαδικασία πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds. Το δίκτυ προστασίας του νόμου Κατσέλη σταδιακά αποσύρεται μέχρι το 2018 και όσοι από τους δανειολήπτες δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση ή έχουν χάσει το δικαίωμα να επιχειρήσουν εκ νέου ρύθμιση επειδή δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις και έχουν μπει στην «μαύρη λίστα» των τραπεζών ως «μη συνεργάσιμοι» δανειολήπτες θα βρεθούν στην δύσκολη θέση του εκπλειστηριασμού της περιουσίας τους.

Στο «κόκκινο» τα κόκκινα δάνεια στην ΑΜ – Θ

«Καίνε» τα κόκκινα δάνεια στην ΑΜ – θ καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς της προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας και εκπροσώπου των Ενώσεων της ΑΜ- Θ στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών κας Κατερίνας Παπαστεργίου στην ΑΜ – Θ τα κόκκινα δάνεια ξεπερνούν τα 5.000 και υπολογίζονται μόνο από περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι Ενώσεις Καταναλωτών της Καβάλας, Έβρου., Ροδόπης ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για Δράμα και Ξάνθη καθώς τα παραρτήματα των Ενώσεων δεν ασχολήθηκαν με τα κόκκινα δάνεια. Είναι ενδεικτικό πως μόνο η Ένωση Καβάλας – όπως αναφέρει η κα Γεροστεργίου διαχειρίστηκε 1000 περιπτώσεις δανειοληπτών: «Ο νόμος Κατσέλη, είναι γεγονός ότι έχει βοηθήσει πολλούς δανειολήπτες να διασώσουν την περιουσία τους και εμείς ως πανελλήνια ένωση είχαμε πιέσει από το 2011 στο να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Είχαμε επιτύχει ένα καλό επίπεδο διαχείρισης των κόκκινων δανείων όπως επίσης και ότι υπήρξαν αποφάσεις Ειρηνοδικείων πολύ θετικές για τους δανειολήπτες που αποτέλεσαν και νομολογία. Σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε διαγραφή χρεών και βοήθησαν να απεγκλωβιστούν πολλοί δανειολήπτες και να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Όμως οι τροποποιήσεις που έγιναν στον νόμο είχαν δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα και κυρίως το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος θα ισχύουν μέχρι το 2018. Μετέπειτα δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει», τονίζει η κα Γεροστεργίου.  

Κατά μέσο όρο κάθε δανειολήπτης χρωστάει σε 2,5 τράπεζες!

Αναφορικά με τις τροποποιήσεις η κα Γεροστεργίου αναφέρει 2 σημεία από τον νέο Κώδικα δεοντολογίας που είναι προς όφελος των δανειοληπτών. Συγκεκριμένα το γεγονός ότι υποχρεώνει τις τράπεζες στις προτάσεις τους προς τους δανειολήπτες να λαμβάνουν υπ’ όψιν την συνολική εικόνα που παρουσιάζουν και σ’ άλλες τράπεζες δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο τραπεζικός δανεισμός και η υπερχρέωση των πολιτών είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά και πως κατά μέσο όρο ο πολίτης οφείλει σε 2,5 τράπεζες! Και η δεύτερη τροποποίηση που ασκεί πίεση στις τράπεζες να προτείνουν βιώσιμες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες. Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο είναι όπως εισάγεται η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη και αυτό συνυπολογίζεται στην διαδικασία: «Οι δανειολήπτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιθυμούν να είναι συνεπείς και να αποπληρώνουν τις δόσεις τους. Έχουν υποστεί όμως μειώσεις μισθών, έχουν μείνει άνεργοι και αυτά καθιστούν ανέφικτο το να είναι συνεπείς. Απ’ την άλλη και οι προτάσεις των τραπεζών ήταν μη βιώσιμες. Έτσι πρέπει να γίνει μια προσέγγιση και από τις δυο πλευρές. Γι αυτό κι εμείς λέμε πάντα στα μέλη μας να είναι συνεργάσιμα και μόλις λαμβάνουν γραπτή ειδοποίηση από την τράπεζα να προσέρχονται σ’ αυτή και να επιδεικνύουν πρόθεση συνεργασίας ώστε να μην χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμοι», επισημαίνει η κα Γεροστεργίου.

Και οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται… Μνημονιακή υποχρέωση η πώληση των κόκκινων δανείων

Και μπορεί ό νόμος Κατσέλη να παρείχε προστασία στους δανειολήπτες δεν απέτρεψε όμως τους πλειστηριασμούς μεταβιβάζοντας στα χέρια των τραπεζών χιλιάδες αλλά και του δημοσίου χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων πολιτών. Σ’ ότι αφορά το νέο πλαίσιο και την απελευθέρωση της διαδικασίας εξαγοράς το κόκκινων δανείων από funds όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αυτό ήταν μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου και σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει, οι τράπεζες υποχρεούνται 12 μήνες πριν από την πώληση των δανείων σε funds να καλέσουν τους δανειολήπτες σε ρυθμίσεις ή διακανονισμούς των οφειλών τους. Η σχετική διάταξη του νόμου 4354/2015 αναφέρει: «Αναγκαία προϋπόθεση για να προσφερθούν προς πώληση οι απαιτήσεις των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι να έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής μέσα σε 12 μήνες πριν από την προσφορά, πριν ή μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, να διακανονίσει τις οφειλές του βάσει γραπτής πρότασης κατάλληλης ρύθμισης με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής σύμφωνα και με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…