Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Χάρης Θεοχάρης: «Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό είδος κόμματος»

Χάρης Θεοχάρης: «Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό είδος κόμματος»

0
theoxaris

Αποκλειστική συνέντευξη στο «Ε» από τον πρώην βουλευτή του Ποταμιού και ιδρυτή της «Δημοκρατικής Ευθύνης»

Μιλάει για την ανάγκη αλλαγής στην πολιτική σκηνή, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, αλλά και το παράδοξο της συνεργασίας Σύριζα-ΑΝΕΛ

Το όνομά του απασχόλησε αρκετές φορές την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια, αρχικά από την θέση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και αργότερα από την θέση του βουλευτή. Ο Χάρης Θεοχάρης, γεννημένος το 1970 στην Αθήνα, εκλέχθηκε βουλευτής με το Ποτάμι για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και επανεκλέχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Το 2011 έγινε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Από τις αρχές του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2014 ήταν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών. Η απομάκρυνσή του αναφερόταν από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πάουλ Τόμσεν, ως σημείο καμπής για τη μη ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Έχει σπουδάσει μηχανικός λογισμικού στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, δουλεύοντας ακόμη και σε νεοσύστατες εταιρίες καινοτομίας (startup). Στις 19 Απριλίου 2016, ο Χάρης Θεοχάρης ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, ενώ στις 7 Ιουλίου 2016 ανακοίνωσε την ίδρυση πολιτικού κόμματος με την ονομασία «Δημοκρατική Ευθύνη», το οποίο τοποθετείται στον προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό χώρο και δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό. Το «Ε» εξασφάλισε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον κ. Θεοχάρη, στην οποία αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της νέας πολιτικής κίνησης, οι σκοποί και οι στόχοι της, ενώ γίνεται αναφορά στα πάγια προβλήματα της δημόσιας διοίκησης που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ακολουθεί η συνέντευξη:

– Μια νέα πολιτική κίνηση. Υπάρχει χώρος στην πολιτική σκηνή, αλλά και στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων;

Νομίζω ότι είναι πανθομολογούμενο ότι χώρος για διαφορετική πολιτική υπάρχει, ο κόσμος είναι απογοητευμένος, ζητάει κάτι διαφορετικό, δεν ζητάει την παλινόρθωση των παλιών πολιτικών κομμάτων, αλλά από την άλλη δεν βλέπει φως από τα νέα κόμματα που είτε πήραν τη διακυβέρνηση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε έχουν βγει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή.

– Σας γνωρίσαμε ευρέως αρχικά ως Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων σε μια δύσκολη περίοδο. Η απομάκρυνσή σας από την κυβέρνηση της ΝΔ έπαιξε τον ρόλο της για να προσχωρήσετε στο Ποτάμι ή υπήρχε ταύτιση απόψεων με τον Σταύρο Θεοδωράκη;

Εκείνη ήταν μια δύσκολη περίοδος, πράγματι, μετά την απομάκρυνσή μου από την Γ.Γ.Δ.Ε. Η στήριξη που το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης παρείχε στο πρόσωπό μου, άνοιξε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ μας. Με τον καιρό και τις συζητήσεις είδαμε πως είχαμε τις ίδιες προθέσεις για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού κι έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συμπόρευση στο Ποτάμι.

– Σχετικά σύντομη συνεργασία με το Ποτάμι, η αποχώρηση από το οποίο συνοδεύτηκε από μια ‘’σκληρή’’ απάντηση του κόμματος. Τι πήγε στραβά;

Το Ποτάμι δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που κάναμε όλοι όσοι το πιστέψαμε, και ήμασταν πολλοί στην αρχή ειδικά, δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κόσμος. Η λογική του Ποταμιού ότι η «αριστερά» και η «δεξιά» δεν έχουν σημασία, ότι μόνο τα πρόσωπα μετράνε, ήταν τελείως λανθασμένη. Στην αρχή πιστεύαμε κάποιοι από εμάς ότι επρόκειτο για παιδικές ασθένειες, αλλά με τον καιρό φάνηκε -μετά και το 2ο συνέδριο- ότι δεν μπορούσαμε να απογαλακτιστούμε από αυτές τις λανθασμένες λογικές.

– Ποιος θα είναι χαρακτήρας και ο πολιτικός προσανατολισμός της «Δημοκρατικής Ευθύνης»;

Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι μια συλλογική προσπάθεια από ανθρώπους που πιστεύουν ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό είδος κόμματος στο πολιτικό σκηνικό, ένα κόμμα το οποίο θα έχει πραγματική δημοκρατική συγκρότηση, αλλά κυρίως δεν θα είναι φτιαγμένο για να μπορέσει να κάνει ρουσφέτια και να δώσει θέσεις στα κομματικά του στελέχη, και φυσικά όλα αυτά θέλει να τα κάνει χάριν μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στήριξης των μικρομεσαίων, των αδυνάμων, αλλά και απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας για να δημιουργήσουν πλούτο που θα συντηρήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα.

– Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος αναμένεται να αναλάβει κάποια κομβική θέση στο νέο κόμμα;

Ο πρώην υπουργός μας τιμά με την εμπιστοσύνη του και τη βοήθειά του καθημερινά, το τι θα αναλάβει είναι κάτι που ο ίδιος θα το σκεφτεί, αλλά έχει δηλώσει επανειλημμένως πως ο σκοπός του είναι να στηρίξει μια νέα γενιά πολιτικών, οι οποίοι θα πρέπει σιγά-σιγά να αναλάβουν τα ηνία.

– Πολιτικές συνεργασίες που στο παρελθόν φάνταζαν απίθανες συμβαίνουν. Με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούσατε πιθανώς να συνεργαστείτε;

Η Δημοκρατική Ευθύνη ασχολείται με τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης δικής της πολιτικής πρότασης, οι όποιες συνεργασίες είναι για την ώρα σχήμα πρωθύστερο, άρα δεν μπορεί να μιλήσει κανείς συγκεκριμένα, αυτό όμως που μπορεί να πει είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή συνεργασίες επί τη βάσει συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, με σκοπό να κάνουμε αναγκαίες τομές και αλλαγές στην πορεία της διακυβέρνησης της χώρας.

– Ποιο θεωρείτε ως το κυριότερο πρόβλημα της χώρας αυτή την στιγμή και πού θα κινηθεί η κριτική, αλλά κυρίως οι προτάσεις σας;

Υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα που όμως είναι μακροπρόθεσμα και ενδεχομένως υψηλής πολιτικής, όπως η διάκριση των εξουσιών που δεν υπάρχει στη χώρα μας, με συνέπεια να είναι πολύ δύσκολη η πάταξη της διαφθοράς, και υπάρχουν άλλα προβλήματα που είναι πιο άμεσα, όπως η στροφή της δημόσιας διοίκησης προς την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό σημαίνει πολλές δράσεις και προτεραιότητες για να απογαλακτιστεί η δημόσια διοίκηση από την κομματοκρατία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες διαφθοράς και να αυξηθούν τα επίπεδα εξυπηρέτησης, αλλά και θέσπιση ενός δημοκρατικού τρόπου αξιοποίησης της γνώσης όλου του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί έναν τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο.

– Πώς εκτιμάτε ότι θα προχωρήσει η διακυβέρνηση από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσον αφορά τα μέχρι σήμερα δείγματα της συνεργασίας τους; Βλέπετε… στο βάθος εκλογές;

Οι εκλογές είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός στις δημοκρατίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεργάζεται άψογα γιατί συνεργάζεται επί τη βάσει του συμφέροντος, κάθε ένας από τους εταίρους έχουν χωρίσει τα υπουργεία με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπαίνει ο ένας στα πόδια του άλλου. Δεν υπάρχει κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο σ’ αυτή τη συνεργασία, άρα δεν υπάρχει πιθανότητα να έρθει η ρήξη παρά μόνο για λόγους κομματικής στρατηγικής. Συνεπώς, βλέπω τη διαχείριση από την εθνικολαϊκιστική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ να συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι την καταστροφή που νομοτελειακά θα φέρουν στη χώρα -ήδη βλέπουμε αποτελέσματα της πολιτικής τους- μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο που να μην είναι πια ανεκτή από τους πολίτες.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…