Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τραγικό καλοκαίρι για τους μελισσοκόμους της Θράκης

Τραγικό καλοκαίρι για τους μελισσοκόμους της Θράκης

0
melissokomos

Έως και 40% μειωμένη η φετινή παραγωγή μελιού λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων

«Αν δεν βρέξει για να ανθίσει το ρείκι, θα επηρεαστεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο πληθυσμός των μελισσών», αναφέρει ο Ξανθιώτης μελισσοκόμος Ν. Καραπαναγιωτίδης

Μειωμένη μέχρι και κατά 40% αναμένεται η φετινή παραγωγή μελιού, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ισχυρών βοριάδων που ξέραναν τα φυτά, τα οποία δεν απέδωσαν γύρη. Δραματικά μειωμένη καταγράφεται η παραγωγή στην Ξάνθη, τον Έβρο και τη Ροδόπη, λόγω των καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 8.000 τόνους, ενώ σε μια καλή χρονιά η ελληνική παραγωγή ανερχόταν σε 12.000 τόνους. Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε μειωμένη παραγωγή, κάτι που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την χρονιά (βροχή, κρύο, αέρας). Αυτή την εποχή οι μελισσοκόμοι αναμένουν την παραγωγή πευκόμελου, ελπίζοντας σε μια μέτρια παραγωγή. Όσον αφορά τις τιμές, φέτος παρά την οικονομική κρίση αναμένεται να είναι ελαφρά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Μπερδεύτηκαν και οι μέλισσες με τις παραξενιές του καιρού

Όπως αναφέρουν μελισσοκόμοι της περιοχής μας, τα μελίσσια συμπεριφέρονταν περίεργα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Οι βασίλισσες απέφευγαν να γεννούν στο κάτω μέρος της κυψέλης, ως συνήθως, και επέλεγαν τον πάνω όροφο. Στον καύσωνα του Ιουλίου πολλά μελίσσια έβγαιναν από την κυψέλη για να προστατευθούν από την ζέστη, αφού η θερμοκρασία το απόγευμα ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν πρωτίστως τα φυτά, τα οποία είτε άργησαν να δώσουν γύρη, είτε δεν έδωσαν καθόλου, ενώ ορισμένα, όπως η λυγαριά, έγιναν τοξικά για τις μέλισσες. Οι παρατεταμένοι βοριάδες που ακολούθησαν για περίπου ένα μήνα κράτησαν τις μέλισσες καθηλωμένες στις κυψέλες. Η έλλειψη γύρης είχε αντίκτυπο στην γονιμότητα, αφού όταν οι βασίλισσες δεν έχουν γύρη δεν οδηγούνται σε γέννα. Το πρόβλημα φέτος ξεκίνησε από την άνοιξη, καθώς παρά τις αναμενόμενες ανθοφορίες, η βροχή ανά 2-3 μέρες ‘’ξέπλενε’’ ουσιαστικά τα άνθη και οι μέλισσες δεν έβρισκαν νέκταρ. Τον Μάιο ακολούθησε πτώση της θερμοκρασίας και οι μέλισσες κατανάλωναν το μέλι που είχαν συγκεντρώσει στην κυψέλη. Παραγωγοί από το Σουφλί αναφέρουν την έλλειψη βροχής από τις 14 Ιουνίου, με την παραγωγή να πέφτει στο 1/3 των προηγούμενων ετών. Ελάχιστο μέλι πήραν και από το έντομο metfalca που δίνει εξαιρετικό μέλι και εντοπίστηκε μελισσοκομικά στο Σουφλί.

Δύσκολος χειμώνας για τους μελισσοκόμους

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι θα περάσουν δύσκολο χειμώνα, όπως λένε, με συνεχή επωδό στα χείλη τους το ‘’κάθε πέρσι και καλύτερα’’. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Ξανθιώτης Νίκος Καραπαναγιωτίδης της Θρακικής Μελισσοκομικής, μόνη διέξοδος για φέτος είναι το πεύκο που περιμένουν αυτό το διάστημα και κυρίως το ρείκι. «Από τον επόμενο μήνα αναμένουμε να είναι σε πλήρη ανθοφορία το φθινοπωρινό ρείκι ή σουσούρα, που δίνει νέκταρ και γύρη. Για να ανθίσει όμως χρειάζεται βροχές, κάτι που δεν βλέπουμε ακόμη», είπε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι από τις δυσκολότερες χρονιές που θυμάται, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα τελικά αποτελέσματα της παραγωγής θα φανούν σε ένα μήνα περίπου, αφού ο χρόνος για την μελισσοκομία κλείνει γύρω στον Νοέμβριο.

Μείωση παραγωγής, αλλά και μείωση του πληθυσμού στις κυψέλες

Ο ήπιος χειμώνας που έφερε πρώιμη ανάπτυξη των φυτών και στη συνέχεια ο δυνατός αέρας και οι βροχοπτώσεις δεν ευνόησαν την παραγωγή μελιού στα ορεινά, με την φετινή παραγωγή έλατου να είναι σχεδόν μηδενική σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και στο όρος Μαίναλο της Αρκαδίας, που τις προηγούμενες χρονιές έδινε την μεγαλύτερη παραγωγή. Ελάχιστη παραγωγή και στο πρώιμο θυμάρι στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, ενώ πολλά προβλήματα υπήρξαν με το μέλι πορτοκαλιάς και τα ανοιξιάτικα ανθόμελα. Δεν είναι μόνο η παραγωγή μελιού, όμως που ανησυχεί τους μελισσοκόμους, αλλά και η επικείμενη μείωση του πληθυσμού, αφού χωρίς νέκταρ και γύρη δεν θα μπορέσει να βγει νέος γόνος. «Τα μελίσσια είναι ιδιαίτερα εξασθενημένα και θα είναι δύσκολο να διαχειμάσουν», σημειώνει ο κ. Καραπαναγιωτίδης, καθώς ο μειωμένος πληθυσμός θα κάνει πιο δύσκολο για τα μελίσσια να διατηρήσουν σε επιθυμητές θερμοκρασίες την κυψέλη. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι δεν θα μπορέσουν να βγάλουν φέτος τα έξοδά τους και δυστυχώς δεν είναι ορατή και κάποια δυνατότητα αποζημίωσης.

Καραπαναγιωτίδης: «Δεν εκμεταλλευόμαστε την μεγαλύτερη χλωρίδα ανθέων που έχουμε στην Θράκη»

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης αναφέρθηκε στην επιτυχημένη φετινή Εμπορική Έκθεση κατά την διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, η οποία έφερε και μια απρόσμενη συνεργασία με τους παραγωγούς της Σητείας σε μεγάλη έκθεση που διοργανώνουν στην Κρήτη. «Προσπαθούμε έστω μέσα από τέτοιες προσπάθειες να κάνουμε γνωστά τα προϊόντα μας, αφού μετά τον νόμο Σκανδαλίδη ο συνεταιρισμός μας δεν πληροί τον κύκλο εργασιών και είναι υπό διάλυση. Κάποιοι νέοι παραγωγοί προσπαθούμε να ιδρύσουμε έναν Σύλλογο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δυναμική ενός συνεταιρισμού», δήλωσε ο Ξανθιώτης μελισσοκόμος, κάνοντας αναφορά και στην ζημιά που προκαλείται από τους πολλούς ερασιτέχνες που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερεις επαγγελματίες μελισσοκόμοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΒΕ Ξάνθης, ενώ υπάρχουν περίπου 10-15 στην Ξάνθη και δεκάδες ερασιτέχνες. «Ενημερώνονται μέσα από site ότι η μελισσοκομία αποφέρει εύκολο κέρδος και κάνουν επενδύσεις σε εξοπλισμό, με αποτέλεσμα σε ένα ή δύο χρόνια να αναγκάζονται να τον πουλήσουν, ζημιώνοντας τόσο τους ίδιους, όσο και τους επαγγελματίες. Υπάρχουν μεγάλα κενά στην ελληνική νομοθεσία, χωρίς να αναφέρουμε την έλλειψη ελέγχου της ποιότητας του μελιού», δήλωσε ο ίδιος, μεταφέροντας το παράπονό του από την απουσία κρατικής βοήθειας, αφού, όπως είπε, στην Θράκη αποδεδειγμένα υπάρχει η μεγαλύτερη ποικιλία χλωρίδας ανθέων παγκοσμίως και κανείς δεν κάνει κάτι για να το προβάλλει, αφήνοντας Βούλγαρους και Τούρκους να παρουσιάζουν το μέλι ως εθνικό τους προϊόν.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …